用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?   [複製鏈接]

velma 發表於 20-3-30 14:38
Oh!  原來成個討論一直係無咩意義

我覺得又唔可以話無意義嘅!

有時有D睇嚟好似一個太陽哂命show off post,多得咁多 EKer 前輩認真解答、分析討論,使一眾家長能從多角度去了解選校因素、認識學校,實為 EK 之福。

回覆 2boba 的帖子

我估好多家長都因為咁唔敢係到問人,怕人覺得係哂命show off post.

Yanamami 發表於 20-3-30 15:56
所以咪話大家对个hea字解釋有分别囉。相对性~同-个-分不能少既,曰日補习,考前唔之幾耐开始溫書温到天昏 ...

咁又幾好噃,DGS可以完全唔使備課~~~

2boba 發表於 20-3-30 16:08
我覺得又唔可以話無意義嘅!

有時有D睇嚟好似一個太陽哂命show off post,多得咁多 EKer 前輩認真解答、 ...

ok 呀, 我都一直喺呢度學嘢
但要真心vs至出 vs post呀
已經有大前題限制就唔洗vs吧

不過引起咁大迴響都係大家鄧SPCS不值

又可能SPCS又覺得無咩所謂, 年年都有咁嘅CASE, 係我地多事啫

02413124 發表於 20-3-30 16:12

我估好多家長都因為咁唔敢係到問人,怕人覺得係哂命show off post. ...

所以呢個post咪起到鼓勵作用囉

2boba 發表於 20-3-30 16:30
所以呢個post咪起到鼓勵作用囉

唔係阻嚇嗎?

回覆樓主:

入學時唔係已經預知要交6年學費?ROP入學那一刻已經知,如果因為學費問題轉DGS, 麻煩考到的一定要過去讀,不要為證明實力而去考,浪費學校時間。

velma 發表於 20-3-30 16:22

ok 呀, 我都一直喺呢度學嘢

我估咁大迴響仲有個原因係出post嘅目的、心態⋯⋯

Yanamami 發表於 20-3-30 15:06
幾+年不逢-潤既事又洗乜担心?再次出現時睇怕Mrs. Lau已退休好耐。

係啫, 但影響形像呀
(握拳ing)

02413124 發表於 20-3-30 16:31
唔係阻嚇嗎?

點會阻嚇呢,呢個post都咁hot,等下星期睇 spcc / qc / bps / ls / mcs 大混 vs 啦

Ak112318 發表於 20-3-30 16:34
入學時唔係已經預知要交6年學費?ROP入學那一刻已經知,如果因為學費問題轉DGS, 麻煩考到的一定要過去讀, ...
入学時又未必計到个瘟疫影響全球停頓既……突發。

回覆 Yanamami 的帖子

我諗你明我的意思, 返學當然唔只係讀書, 但食午飯唔應該係選校重點.  

sfly97 發表於 20-3-30 17:18

我諗你明我的意思, 返學當然唔只係讀書, 但食午飯唔應該係選校重點.   ...
其实lunch time出去“透透氣”都真係幾重要。約边d同学出去、点洗錢法、商量選擇食乜……都有d小技巧。父母就話考量学費,人脈、升乜大学、有無ib....佢地真係無乜所謂,反正两间都係好学校。

Ak112318 發表於 20-3-30 16:34
入學時唔係已經預知要交6年學費?ROP入學那一刻已經知,如果因為學費問題轉DGS, 麻煩考到的一定要過去讀, ...
還有交通可能都係考慮因素。不過具體原因都係樓主最清楚,家家有本難念的經。羨慕樓主兩位女兒都咁出色,keep 住努力,無論讀邊間,都開開心心!

我女真係同我講佢無所謂.  我已經講明DGS 附近好多野食, SPCC 無架, 分分鐘要帶飯.
一諗到帶飯, 我真心覺得 (我) 好慘.............. 又要煮多餐...

02413124 發表於 20-3-30 16:12

我估好多家長都因為咁唔敢係到問人,怕人覺得係哂命show off post. ...
真心問野同show off既, 我估好多ek家長都分得到既! 由其是浦得多ek既家長.

sfly97 發表於 20-3-30 17:31

我女真係同我講佢無所謂.  我已經講明DGS 附近好多野食, SPCC 無架, 分分鐘要帶飯.  ...
小学我煮怕哂,升中後我有重生既感覺。

2boba 發表於 20-3-30 16:36
我估咁大迴響仲有個原因係出post嘅目的、心態⋯⋯

就係呢個心態問題
好多家長都會報幾間直資
又唔見個d家長會引起群情洶湧

Yanamami 發表於 20-3-30 17:24
其实lunch time出去“透透氣”都真係幾重要。約边d同学出去、点洗錢法、商量選擇食乜……都有d小技巧。父母 ...

除了lunch time 透透氣,佢哋都大把窿路放學tea或平日去食嘢。

反而我要向佢哋請教邊度有啲又平又好味嘅食物,環境又好的。

佢哋呢方面梗係有資訊,中學生大把節目。

有時留低學校練習,有時搞活動,有時傾debate, 有時一齊排舞,有時一齊溫書,大把機會一齊搵食。

回覆 pattoby 的帖子

我係想問架,但係我又會諗最後都係小朋友決定,所有冇問XD
‹ 上一主題|下一主題