用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

去到咩Common test uniform test,天才都會讀嘅。多少因人而異。

到高form 進入公開試模式,就唔係中一二咁。

velma 發表於 20-3-30 15:01
其實都係㗎, 好似SPCC 前校長當年比DGS囡玩咗一野, 之後幾年DGS D囡想插過嚟都冇運行
如果調轉, 歷史重 ...

幾+年不逢-潤既事又洗乜担心?再次出現時睇怕Mrs. Lau已退休好耐。

Puipui2009 發表於 20-3-30 11:42
因為預備升中搵料,睇了近年既帖,請問樓主的大女兒是APS定KTS畢業的?

如果係, 呢2 間私小真係要留意樓主走向喇

mcl203 發表於 20-3-30 15:01
哦,明白了,原來天才嘅hea可以咁利害~~~
你少见了,真係上堂见佢嗑眼瞓,但老師问佢又識答既人,你奈佢唔唔何㗎~

ucw 發表於 20-3-30 15:06
回覆 mcl203 的帖子

去到咩Common test uniform test,天才都會讀嘅。多少因人而異。

有位朋友由小學開始,到高中如是,年年申自己小朋友好hea,屬尖子級,放學返屋企瞓覺睇電視,測考唔溫書。某日聯誼中,又聞要準備考試,我多咀一問,乜你要閉關準備㗎咩,據聞你好hea好叻噃,小朋友直答,唔溫書點會識點考試噃~~~

Yanamami 發表於 20-3-30 15:11
你少见了,真係上堂见佢嗑眼瞓,但老師问佢又識答既人,你奈佢唔唔何㗎~

我真係未見過,未試過去觀課~~~

mcl203 發表於 20-3-30 15:11
有位朋友由小學開始,到高中如是,年年申自己小朋友好hea,放學返屋企瞓覺睇電視,測考唔溫書。某日聯誼中 ...

禁唔揾書梗係考唔到試啦~不过点溫法、点投放时间力度係有分别喎。-分不能少、挑燈夜讀到一两点、日曰放学去補習既大有人在,但亦有人唔認為要做到最Top, 讀得唔錯就收貨,可以輕輕鬆鬆分时间做其他野。禁学校課程-样,不过唔同性格既人有唔同目標,应付方法自然唔同。至於个hea字,唔通講完全乜都唔做唔理唔讀唔交功課咩?係講用輕鬆态度去面对,晤係低分少少就要生要死禁啫。

velma 發表於 20-3-30 15:01
其實都係㗎, 好似SPCC 前校長當年比DGS囡玩咗一野, 之後幾年DGS D囡想插過嚟都冇運行
如果調轉, 歷史重 ...
累街坊呢個問題係有的。 呢兩間學校我就唔清楚,我眼見總是有 D記優異生 轉過來SPCC.
正如某些英美名boarding schools,如果香港的中學學生得咗之後又唔要,係會影響啲師弟師妹申請的。

正如Oxford 某些科,曾經有學生被收了,之後又留港讀醫,呢啲情況都會對師弟妹有影響。

Yanamami 發表於 20-3-30 15:22
禁唔揾書梗係考唔到試啦~不过点溫法、点投放时间力度係有分别喎。-分不能少、挑燈夜讀到一两点、日曰放学 ...

好輕鬆態度但又出咗力去溫書預備考試,交足功課,似乎又唔可以叫hea讀喎~~~

禁唔揾書梗係考唔到試啦~不过点溫法、点投放时间力度係有分别喎。-分不能少、挑燈夜讀到一两点、日曰放学 ...
Hea唔Hea,每個人定義不一樣。但估計必須沒外補,每日(指有返學的日子)除左必要做功課時間外不會沾各種書本,假日亦不會摸一下書本,做到甘先算Hea吧。(自己讀書個時,係放學後即離開課室及必不會掂一下書本先算Hea,高中除外)

mcl203 發表於 20-3-30 15:29
好輕鬆態度但又出咗力去溫書預備考試,交足功課,似乎又唔可以叫hea讀喎~~~
...
所以大家對个hea字有唔同解釋。Hea字唔等同不認真呀~Work hard, play hard呀~唔係一味work hard,其他乜都唔理先叫認真讀書呢~

回覆 medicine 的帖子

Exactly. 除左做完功課,考前認真讀,其他時間就係認真玩。

mcl203 發表於 20-3-30 15:29
...
沒錯啦。

講到好似財爺話自己中產甘又算Hea,真只能笑笑

Yanamami 發表於 20-3-30 15:37
所以大家對个hea字有唔同解釋。Hea字唔等同不認真呀~Work hard, play hard呀~唔係一味work hard,其他乜都 ...

要只會專注讀書嘅,乜都唔理唔玩,其他都歸類hea讀,咁我開始明白了~~~

我仲成日叫佢早啲瞓,唔好咁夜添,唔怪之得佢唔聽,原來hea讀中~~~

exactly. 我諗係表現出嚟態度上唔係咁緊張, 我以前成日比人話hea讀, 其實只係唔鐘意在學校溫習做功課, 又唔鐘意考試測驗前1分鐘都在學校攬實本書, 個樣好似好淡定咁啫, 响屋企都係有溫書架喎....

mcl203 發表於 20-3-30 15:41
要只會專注讀書嘅,乜都唔理唔玩,其他都歸類hea讀,咁我開始明白了~~~

我仲成日叫佢早啲瞓,唔好咁夜 ...
正如medicine講,中-、二真唔洗禁紧張,搞定功課,考試温好書,唔洗下下禁紧張,平曰又備課又做補充又日日補呢科果科禁,有时间就去玩各類活動,多去交朋友,唔好分分数个腦諗住咩分咩排名,先係中—二应有既生活。

Yanamami 發表於 20-3-30 15:39
回覆 medicine 的帖子

Exactly. 除左做完功課,考前認真讀,其他時間就係認真玩。 ...
單單“考前認真讀”,有尼5個字在,就不叫Hea啦!

考前一個月,也叫考前。考前兩個月,也叫考前……

認真讀,讀到夜晚10點,也叫認真讀。何妨唔使講話12點啦……

Yanamami 發表於 20-3-30 15:46
正如medicine講,中-、二真唔洗禁紧張,搞定功課,考試温好書,唔洗下下禁紧張,平曰又備課又做補充又日日 ...

好似成堆嘢放埋咗一齊講咁嘅。有活動=hea讀,唔hea讀=無活動,係咪我理解錯?劃咗=號~~~

medicine 發表於 20-3-30 15:50
單單“考前認真讀”,有尼5個字在,就不叫Hea啦!

考前一個月,也叫考前。考前兩個月,也叫考前……
所以咪話大家对个hea字解釋有分别囉。相对性~同-个-分不能少既,曰日補习,考前唔之幾耐开始溫書温到天昏地暗,完全無其他兴趣, 全个腦只糸-心要係Speech Day上台,中-已立志做医生;另-个交左功課,考前埋位讀,其他时间唔掂書,高中都未知自己第日讀咩,日日不同活動,边个hea d?

mcl203 發表於 20-3-30 15:51
好似成堆嘢放埋咗一齊講咁嘅。有活動=hea讀,唔hea讀=無活動,係咪我理解錯?劃咗=號~~~
...
係个心态~
‹ 上一主題|下一主題