用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

小乖豬 發表於 20-3-30 02:51
做任何事選擇性地看事情會很恐怖的, 人們只放大或誤會有學生hold幾個位唔放, 是真的嗎? 可笑!
1)一早說過車 ...

今年咁環境,有冇插班試都成問題?
你想兩個齊讀DGS會有一定難度及付出。首先要細女先不抽飛DGS,放棄SPCC個位。再等5月大女考插班,睇下當時Stella口味,邊D啱收!最後亦要尊重大女意願,是否一定要迫佢去DGS先?

IloveJJ 發表於 20-3-30 10:46
咁如果去DG面試,表示係經濟因素,又得唔得呢?

經濟因素?睇吓兩間中學嘅remission 咪知有幾大分別囉~~~

又事實,成條大數去計係咪真係咁大分別呢?~~~

IloveJJ 發表於 20-3-30 11:10
咁就真係要計過先知。

的確個remission 係有分別,SPCC應該係全港最寬鬆了,而且兩個一齊讀有折扣,應該 ...

要計埋補習和飯錢,SPCC附近搵食唔易,DGS係非常鼓勵外出午餐,去認識社會~~~

PS,可能我D估估吓智識,仲未計到條學費數點計出嚟~~~

因為預備升中搵料,睇了近年既帖,請問樓主的大女兒是APS定KTS畢業的?

我女果時未加学費时$3800/m, $1500/m飯錢加車費,$1xxx補習。係禁多,無其他費用。玩下手年尾有船攞既話,悭番两个月学費。

Yanamami 發表於 20-3-30 11:45
我女果時未加学費时$3800/m, $1500/m飯錢加車費,$1xxx補習。係禁多,無其他費用。玩下手年尾有船攞既話, ...

如果學費係首要因素,細女考到 DGS 就不用再理 SPCC 結果 。

SPCC 食lunch 豐儉由人,可以帶飯,可以同St Jo 一齊買飯盒,可以去纜車徑 Cafe  / YWCA , 可以用學校cafeteria, 早放可以落金鐘丶灣仔丶銅鑼灣 吃。

chingyu 發表於 20-3-30 13:01
如果學費係首要因素,細女考到 DGS 就不用再理 SPCC 結果 。

SPCC 食lunch 豐儉由人,可以帶飯,可以同St ...

好多人都把lunch呢個問題放到好大!
SPCC創校百年,校友們有冇把這看成嚴重問題呢?
連入學咁難都解決到,交通/午飯呢D只是小問題!

fatman69 發表於 20-3-30 13:16
連入學咁難都解決到, ...
禁的確係我女考慮其中-个要素~

回覆 Yanamami 的帖子

哈哈
港同仲大獲... 附近真係乜都無....
方圓數百里都無乜食市....

fatman69 發表於 20-3-30 13:16
連入學咁難都解決到, ...

考入去確係最難

LSYHK 發表於 20-3-30 13:20
回覆 Yanamami 的帖子

哈哈

其實學校有飯堂已經可以解決呢啲問題,返學校係讀書,唔係食自助餐

如果經濟問題, 就等自行等啦! 相信有得DGS+SPCC OFFER, 自行一樣SURE WIN. 仲駛咩O係度出POST自尋煩惱呢? 講真, 讀得直G, 又申請唔到學費減免既, 有幾窮呀? 唔係爭在O個1,2千蚊下麻.

rayeu160 發表於 20-3-30 13:24
如果經濟問題, 就等自行等啦! 相信有得DGS+SPCC OFFER, 自行一樣SURE WIN. 仲駛咩O係度出POST自尋煩惱呢?  ...

應該唔係爭在1,2千,但少數怕長計,2個6年好㩒計。計到個大數時,可能就會諗值唔值既問題。不過自身經驗,大既私幼a畢業,好滿意,但6xxx,到阿2,3時,為左慳2k/month就簡左另一間私幼b,因計過2個,3年相差10萬左右,諗住會跟住入津,慳黎學野都好,點知讀到k2時已後悔之極。

sfly97 發表於 20-3-30 13:23
其實學校有飯堂已經可以解決呢啲問題,返學校係讀書,唔係食自助餐
...

對家長黎講 讀書重要過食飯
對班小朋友黎講 個次序倒返轉 食飯重要啲

rayeu160 發表於 20-3-30 13:24
如果經濟問題, 就等自行等啦! 相信有得DGS+SPCC OFFER, 自行一樣SURE WIN. 仲駛咩O係度出POST自尋煩惱呢?  ...

由金錢上黎睇
咁樓主有2個女 一個個月都差距左5 至6千蚊 條數都差幾遠

但大家之前討論的係在於樓主的矛盾 同埋 態度
如果樓主一開始 開題就講明自己擇學校係會考慮埋經濟 地點 同埋自己目標係DGS 要幫大女轉校 咁成件事就唔同睇法同角度 無謂開到個題係SPCC VS DGS

另外 大家著眼點係佢已經好明確DGS 然後有DGS 係手 仲要去SPCS second in

Yanamami    發表於 20-3-30 14:30

LSYHK 發表於 20-3-30 13:32
對家長黎講 讀書重要過食飯
對班小朋友黎講 個次序倒返轉 食飯重要啲

其實同同學一齊喺學校食飯都可以好開心