用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

fatman69 發表於 20-3-29 21:57
入得SPCC嘅有邊個吾報幾間直資,
神校揀學生
叻人揀神校

神呀神,飄飄然,集齊一套多美好~~~

海之風    發表於 20-3-30 09:35

Ooooo

小乖豬 發表於 20-3-30 02:51
做任何事選擇性地看事情會很恐怖的, 人們只放大或誤會有學生hold幾個位唔放, 是真的嗎? 可笑!
1)一早說過車 ...
首先,祝賀“小小乖豬”摞到山頂男女校同佐敦女校的取錄!——强調:並無祝賀SPCS的取錄。

係SPCS個邊,係我問你都唔會在乎啦。你個回答,直接引用復我,自己即時表明中意獨自行路,即係與我無關。但當時内心都係估:即係唔會參與?!?實際?都見到!難怪相當一部分留言表明——做法不認同!

正如前面有觀點:報多幾間直資唔係問題,因誰也不知道成功在哪裏。適可而止尼幾個字估計有人需認識一下。面係人俾,架係自己丟,特別指某個非今年升中的家長——不可一世的嘴臉表露無遺。

回到現在,即岩岩的引用。兩隻“小小乖豬”都係私小,估計亦係私幼升私小,在相當一部分人眼中,必非“窮”人——當然,每個人的定義不同,有人不這麽認爲,但並不會阻止本人這麽認爲。若然如此,仍以哭窮來遮掩“某些失誤”——特指中三元的心態,即係……綜如此,並不阻本人對於兩位“小小乖豬”的聰明勤奮投以艷羡的目光,倘若自己有這麽兩隻一樣會感到自豪!

最後,講講自行,因爲取消面試關係,相信就算想以NO SHOW來表達都沒法實施。個人不認爲HOLD學位最終而放係阻人發達,要怪,只能怪自己學藝不精或其他條件未達而已,只有認清不足從而將來才能有所進。

總括而言,祝賀小乖豬及你的兩位讀書的孩子!

chingyu 發表於 20-3-30 00:18
當年我哋抽飛係迫於無奈,本身都唔想阻住人家,
奈何 SPCC 較遲出 result。
我女冇咁叻,要等call waiting 入。好羨慕第一時間放下心頭大石的同學,也非常理解漫長等待的心情,其中的滋味非常折磨人。不過,升中只是一個小小的階段,人生漫漫長路,保持謙卑的心,珍惜眼前,展望將來。

小乖豬 發表於 20-3-30 02:51
做任何事選擇性地看事情會很恐怖的, 人們只放大或誤會有學生hold幾個位唔放, 是真的嗎? 可笑!
1)一早說過車 ...

一直都有追post 但無乜出聲 今日忍唔住想講幾句

簡單來講
即係你報三間直資 無問題
大女想轉返DGS都無問題
問題在於你以DGS做目標 (因為你都講你想大女轉去DGS)
當細女都有DGS在手 你仲去SPCS second in 唔太明你的目的 浪費自己時間 浪費學校時間
如果你話你唔要DGS 要去SPCS
我估其他人都唔會咁回應 但你好明顯係一開始就以DGS 做目標 當3月7日你開POST 都知自己有DGS 就無謂再去SPCS 二面啦
當然 成件事 你可以話係無做錯的 你可以報哂全港直資去面試 加埋二間自行 無犯法架 係唔係先 中埋大三元 大四喜 十三么
但做人係唔係咁呢?

讀書成功唔難
要學懂做人處事 先係最難
如果你連其他人覺得你的問題係咩 都察覺唔到 你應該好好反思一下

其實由始至終, 個中心就係巳有DGS offer , 和必會選擇DGS 或SPCC ( 如有offer ) , 為何還要去SPCS second interview ? 是為了肯定自己?還是為了什麼?

b3410 發表於 20-3-30 08:32
我女冇咁叻,要等call waiting 入。好羨慕第一時間放下心頭大石的同學,也非常理解漫長等待的心情,其中的 ...
對。 一山還有一山高。
保持謙卑的心,互相幫助,大家一齊成功不是更好嗎?

每科都有不同叻人,每項活動亦有不同勁人,不需妄自菲薄,亦不需自滿,天下之大,無奇不有。

香港有些國際學校也人才輩出,但明知學費超級高昂,也無謂勉強。

轉校不是問題,諗清楚先考先轉,無謂浪費人力物力。

若果未知結果,一早考定多間學校 當然無可厚非。  這不是sheep 所指的問題。

LSYHK 發表於 20-3-30 08:51
一直都有追post 但無乜出聲 今日忍唔住想講幾句

簡單來講
民意繼續,原來自己已經算溫和。

贊賞你的勇氣

回覆 小乖豬 的帖子

咁你不如同兩個女傾吓DGS V SPCC 嘅考慮點。

財政上 fee remission 有無幫助,都要考慮。

Paul Con 如果你同兩個女都無意欲讀,咪放咗佢囉。

小乖豬 發表於 20-3-29 01:16
回覆 02413124 的帖子

真是一門三傑, 厲害! 唔理咁多, 點都要大女5月15日再考DGS, 還掂見佢咁得閒, 日日在 ...

因為你多番強調大女唔想轉D記, 只不過還掂見佢咁得閒。

所以,考到的話,不要又話大女唔肯轉,諗清楚先考。 祝 成功!

Yanamami    發表於 20-3-30 10:19

5月15先考DG插班,細女應等唔到家姐插班結果就要決定DG 定 SPCC,即樓主已堅決細女選DG?

如果講紧經濟係主要原因,禁呢个Vs帖就更無意思。雖然都会俾最好既仔女,但从來都係睇餸食飯,屋企係掹掹緊既話,又点可以勉强?细女有DG收了,基本上唔洗有懸念,仲有乜好Vs? 大不了想更輕鬆既話,放棄DG搏自行悭番学費,家姐再插班津校咪悭到学費、車程。白白討論DG vs SPCC, 边间好d適合d有意思嗎?反正問題出自經濟負擔同車程。

原來 SPCC VS DGS 係講緊大女........