用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

回覆樓主:

我好支持樓主,有offer又如何?派位係小學生的洗禮,亦是一種修煉!
多出的offer遲早都係比其他有實力之人,根本完全影響吾到整體利益!
多一次成功,多一份肯定。
多一次失敗,多一份了解。
讀得SPCC的都要有一定的自信及對自己強弱有一定的了解。
面試的經驗確實寶貴! 見多幾間無妨!

Ming_Tse    發表於 20-3-29 22:37

goodmama2003 發表於 20-3-29 16:07
DGS插SPCC,主要想讀IB吧,我估。如果唔係,根本不用走,DGS超正!

可否告知多些DGS 優點?
謝謝幫忙

fatman69 發表於 20-3-29 20:41
我好支持樓主,有offer又如何?派位係小學生的洗禮,亦是一種修煉!
多出的offer遲早都係比其他有實力之人 ...

唔知 SPCC 校長知道原來有家長同學生用這種方法來另自己更有自信,會不會感到自豪呢?

回覆樓主:

我只是路過的,但我認為多出的offer最終都會放回大海比其他人,但讓自己小朋友去見識下不同學校面試模式,其實家長都無話錯的。像當年小女有offer後,亞女即話不去DGS筆試,因她不想去DGS就話無謂浪費自己和DGS時間,各人想法都有不同的。

可能這就是現實, 踩着別人上的成功,更有信心更 值得自豪, 這就是弱肉強食的社會。每個人價值觀不同,不敢 認同。

Sheep06 發表於 20-3-29 19:06
仲有 post 好自豪地說 DGS SPCC SPCS 中大三元
,
給你說中曬.  
其實, 邊有細路咁鐘意考試既呢.

shunlee 發表於 20-3-29 21:17
我只是路過的,但我認為多出的offer最終都會放回大海比其他人,但讓自己小朋友去見識下不同學校面試模式, ...

如果見識拎經驗,認同的。只是不認同集郵或用取錄來肯定小朋友能力。

shunlee 發表於 20-3-29 21:17
我只是路過的,但我認為多出的offer最終都會放回大海比其他人,但讓自己小朋友去見識下不同學校面試模式, ...

係嘅, 各人有自己嘅諗法
只係認唔認同啫
所以我地當年都好忠於自己心意
只報2 間, 唔好阻住人地
行政上 call waiting都好花時間
雖然年年如是

可能D記admin 又會覺得SPCC d人玩嘢嘅,年年抽飛, 阻住哂

pharaoh 發表於 20-3-29 21:25
給你說中曬.  
其實, 邊有細路咁鐘意考試既呢.

其實大人都驚,不過可能真係有d 好aggressive 既小朋友。

Sheep06 發表於 20-3-29 21:11
唔知 SPCC 校長知道原來有家長同學生用這種方法來另自己更有自信,會不會感到自豪呢?
...

女仔報夠全套5間直資+2間自行,肯定可以滿足晒鍾意考試嘅學生,近乎個個禮拜出去練信心。但今年會打殘咗呢班學生,連返學都唔得,何況考試~~~

Sheep06 發表於 20-3-29 21:21
可能這就是現實, 踩着別人上的成功,更有信心更 值得自豪, 這就是弱肉強食的社會。每個人價值觀不同,不 ...

明白你的觀點。

當我知道有心儀直資offer後,已立即決定放棄到頂級官津面試,一來避免浪費雙方時間,二來亦可直接表達放棄學位(不過可惜到最後面試都取消了)。

真係個個人嘅價值觀唔同。

2boba 發表於 20-3-29 21:44
明白你的觀點。

當我知道有心儀直資offer後,已立即決定放棄到頂級官津面試,一來避免浪費雙方時間,二來 ...

yes,  就係心儀呢2 個字
有心儀offer 後
阿囡連自己中學面試都冇去
雖然知一定會收
無謂浪費人地時間
交番個位出嚟比人
等更有需要嘅人早d 個心定d

Sheep06 發表於 20-3-29 21:11
...

入得SPCC嘅有邊個吾報幾間直資,
神校揀學生
叻人揀神校
係好現實,関係亦是相對的。

考幾間心儀的學校其實都好正常,但唔好 keep 住 offer 左諗右諗到九月,早啲放位俾其他人我覺得無問題啊!始終無人知自己小朋友是否真的會有 offer.

fatman69 發表於 20-3-29 21:57
入得SPCC嘅有邊個吾報幾間直資,
神校揀學生
叻人揀神校

相信Sheep06 只係覺得樓主已經有心儀DGS在手, 仲去SPCS 2nd interview,  有d唔認同啫
咁正正常常都報幾間嘅, 但係去到邊個位止步, 人人心裏面把尺唔同

velma 發表於 20-3-29 22:20
相信Sheep06 只係覺得樓主已經有心儀DGS在手, 仲去SPCS 2nd interview,  有d唔認同啫
咁正正常常都報幾間 ...

明白的,大家理性討論,各抒己見。
相信每個家長都有自己的計量!/

Sheep06 發表於 20-3-29 19:31
你都說得對的, 每個人的做法也不同, 對家庭身教 與 道德的標準也不同。
...

同意你的說法。

讀緊 SPCC 開開心心,又話考 DGS 插班。

麻煩考到一定要過去讀,

無謂浪費劉校長一番心機去揀人。

velma 發表於 20-3-29 21:26
係嘅, 各人有自己嘅諗法
只係認唔認同啫
所以我地當年都好忠於自己心意
當年我哋抽飛係迫於無奈,本身都唔想阻住人家,
奈何 SPCC 較遲出 result。

chingyu 發表於 20-3-30 00:05
同意你的說法。

讀緊 SPCC 開開心心,又話考 DGS 插班。

velma 發表於 20-3-29 22:20
咁正正常常都報幾間 ...

同意,力爭上游係人之常情,但識得去到某個位停落嚟讓一讓人更加係一種智慧,一份涵養。