用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問培正幾時開始call waiting?
樓主: 小鼠
go

請問培正幾時開始call waiting?   [複製鏈接]

stanleymak2006 發表於 20-6-13 21:53
知唔知今年係咪真係好多細佬妹都唔收。

好多waiting/reject

請問有offer既媽媽,小朋友係讀邊間n班?

amilktea 發表於 20-6-14 21:58
請問有offer既媽媽,小朋友係讀邊間n班?

我大仔讀joyful, 我覺得關係不太大, 因為面試當日阿仔入去五分鐘咗右就出返嚟。

咁短時間根本問唔到好多學術嘢, 再加上係中文學校唔會問你啲咩英文 , 我會覺得小朋友同我屋企嘅關係比較緊要, 我覺得我大仔比較優勝嘅地方係 一提到daddy佢就會開心, 佢會講好多爸爸嘅嘢。 可能因為咁嘅原因我個仔有offer.

好耐好耐之前睇過佢小學校長嘅訪問都有提到類似嘅嘢, 但講緊小學面試。……………

引述自信報

https://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=1719700878

成功入讀培正小學,將來大有機會進入中學部,但如何增加入讀機會?該校面試又着重什麼元素?

由幼稚園升讀小學,張校長明言會參考幼稚園的成績,「面試會聊天,看他身體的律動、對音樂的反應,或活潑、有禮與否。我們會全面,以不同項目的總分看同學是否適合。」他也指出,如果學生分數相若,家長是校友或兄姊是小學部學生的話,該學生會被優先考慮。「培正」是基督教學校,亦不代表教友子女有入讀優勢。「老師是跟標準評分,加上幼稚園的功課、 面試表現決定。」

另外,家庭亦是重要因素之一。「我們很關注家庭對小朋友的關顧,如問及星期日活動一環,如果他回答菲傭姐姐陪伴,老師們就看出端倪;又如他回答是『媽媽』教導他,而非『嫲嫲』教導的話,就會看到他與家庭的關係。」張校長續說:「父母關顧得愈多,與學校施教配合會更好。」

我個仔到宜家講野都好差
都心淡了
入去5分鐘,都無人估到考咩(emoji)

amilktea 發表於 20-6-15 00:10

我個仔到宜家講野都好差
都心淡了

你有無2nd in?

今日(15 June)打電話去學校問,佢話call waiting 已打晒,睇下之後仲有冇機會。

回覆 amilktea 的帖子

不要心淡, 入唔到呢間入第二間囉, 始終有學校收嘅, 小朋友考到學校當然開心, 如果入到普通啲嘅學校, 讀書壓力冇咁大, 可能賺返一個快樂嘅童年, 未嘗唔係一個方向, 再者仲有好多關畀你去跑, 輸咗一個分段唔代表你唔會贏在終點上。
最緊要愛你嘅小朋友, 呢個係關鍵, 活在愛裏成長嘅小朋友, 差不了多少。

Kingz 發表於 20-6-12 22:22
今日 (June 12) 收到培正 call,過兩個星期父母帶埋小朋友一齊去見。
請問咁樣係咪算係second in?機會大唔 ...

請問有無2nd in group?

今日 2nd in

Waiting room 睇 nursery rhymes 片等 in

Interview room 小朋友同兩個老師喺課室一邊油顏色、傾吓計
父母喺課室另外一邊面對三個老師答問題

(本來以為見校長,但其實唔知嗰三個老師有冇其中一個係校長,因為張廣德今個暑假啱啱退休)

回覆 amilktea 的帖子

劍嗚 PN

根德園 K1 offer

培正 K1 waiting (today 2nd in)

回覆 Kingz 的帖子

聽聞有,係姓孫的幼稚園校長

回覆 organistsimon 的帖子

孫紅紅?副升正?
BTW, 我讀書時張廣德仲係主任

尋日個轉究竟係call waiting 定 2nd in? 好亂

tlbaby 發表於 20-6-24 14:44
尋日個轉究竟係call waiting 定 2nd in? 好亂
Call d本身waiting list的人去second in:)

husky1206 發表於 20-6-24 15:27
Call d本身waiting list的人去second in:)

估計尋日見約60-100位,唔知最後收幾位呢

頭先有媽媽收電話有offer了 大家留意電話

朋友收到電話 pm offer

我剛收到PM offer,哥哥今年升K2

今日收到培正 PM offer, 可能棄 KV。

回覆 Kingz 的帖子

唔係,新校長係葉校長,係小學副校長升上去,幼稚園同小學係同一個校長,另外孫副校長喺培正網頁個title 係副校長(幼稚園校長)
‹ 上一主題|下一主題