用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ben sir 升小一家長面試課程一問
go

Ben sir 升小一家長面試課程一問 [複製鏈接]

想問有follow Ben sir Facebook 嘅係咪都見到呢個課程?

身邊聽到家長群喺到講呢樣野,有啲媽咪話萬五蚊好似有啲貴,但我聽有個朋友上年(唔開名)上完私家之後去到軒官同播道interview果陣,跟返佢學果套野講完之後兩間都好快就有回音。

我聽身邊家長講佢一齊上果個堂無咩特別,但佢個private session 會按住你想入果間比料你。所以想睇下有冇人一齊報?

我就覺得呢啲錢當交多兩個月學費買個安心都好

仲有前幾日啱啱開始sell果陣問好似得返16個位,所以想問有冇人知剩返幾多個位?宜家報會唔會太遲?

Poyau    發表於 20-3-9 03:34
   1    0    0    0

特登開個account講ben sir課程,辛苦哂

回覆 DengCK 的帖子

謝謝你的回覆,我宜家就系睇下有冇家長報我先再決定報唔報,唔係幫佢賣廣告! 剛剛都有兩位家長一齊傾緊報唔報。

davy0822 發表於 20-3-7 20:02
想問有follow Ben sir Facebook 嘅係咪都見到呢個課程?

身邊聽到家長群喺到講呢樣野,有啲媽咪話萬五蚊好 ...

跟另一位Ben sir去睇樓應該抵D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔明... 佢咁focus 父母果part, 如果小朋友去唔到final round 咁萬五蚊咪付諸流水...我覺得唔多值lor...

akakaka 發表於 20-3-9 02:27
唔明... 佢咁focus 父母果part, 如果小朋友去唔到final round 咁萬五蚊咪付諸流水...我覺得唔多值lor...
...

呢樣野琴晚都有同其他家長傾過,我地都驚小朋友個因素佔得重啲,所以今日都打電話傾咗陣。
不過我地都偏向報嘅,因為自己又唔為咩專業人士,廢事到時我地變咗個仔入唔到嘅原因咁啦...
睇下仲有冇家長喺到講下報唔報嘅考慮因素係咩啦,我覺得佢如果減價嘅話我地就報硬㗎喇。

入播道?播道都唔洗見父母
軒官叩門揀人見,裝備吓小朋友好過
$15000 / 6hrs,除非係Fans想一睹再睹Ben Sir風采,我諗唔到咩理由報

回覆樓主:

係唔係尼個?

回覆樓主:

好明顯係宣傳post, 咁都唔Ban

Helloworld2020 發表於 20-3-9 10:42

宣傳得黎都唔做吓功課
你話考入SPCCPS就話啫,起碼尼間會見家長

NNbaby 發表於 20-3-9 10:17
係唔係尼個?

係呢個啊

咁其實係咪應該等佢平啲先報?

NNbaby 發表於 20-3-9 10:44
宣傳得黎都唔做吓功課
你話考入SPCCPS就話啫,起碼尼間會見家長

點解我上黎問下意見都比人話打手(emoji)

DengCK 發表於 20-3-8 00:47
特登開個account講ben sir課程,辛苦哂
一sir死一sir鳴, 每隔一排就會有人問阿乜乜sir得唔得

但通常D乜乜sir, 做完一兩年後就連FB都close埋

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

都有例外~ 前副校長咪長做長有~~~

回覆樓主:

唔知樓主係咪賣廣告
玩過小一遊戲就知道,小朋友表現佔好大份,要花一萬五上一個不知什麼資歷的導師,我不如花錢在小朋友的課外活動上,來得化算
另外,我認為上EK 問下前輩們還有得著

ucw 發表於 20-3-9 13:13
回覆 hkpapa852 的帖子

都有例外~ 前副校長咪長做長有~~~

前副校起碼有個靚background, 阿乜sir物sir有咩background?

有閑錢又有時間,家長去上堂也無所不可。不過,如果時間,經濟,條件有限,還是多些投資於小朋友更加合理。畢竟小朋友學到的,就算考唔入神校,都叫做學到野。

呢間賣點係“雙語教育”,如果家庭本身沒有雙語教育,依家夾硬話自己雙語,效果會如何呢?

如果本身已經雙語又有成效,分享自己心得即可,點解要上堂呢?

我剛考完小。只想講,除了赤堤真的要求家長講吓一些教育睇法外,其他都只係見吓家長睇你正常與否。不認為呢啲家長班有用。就算係,都等你入到final round 再算啦。

花多少少時間自己睇EK Post, 搵個別資深會員傾吓,得著重大。我真心的。

Helloworld2020 發表於 20-3-9 10:42

Ban Sir

回覆樓主:

15000.不如幫小朋友報面試班, 都讀到幾個月, or買課外書睇
‹ 上一主題|下一主題