用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個女讀私校K1但收全費,退不退學,好,
go

個女讀私校K1但收全費,退不退學,好,

我個女依家個個月俾七千,一日學都冇番過,唸緊homeschoolers until next year second semester

是否可以甘做?

嘩,咁無良心,少少都唔減

STARCREAM 發表於 20-3-7 15:49
我個女依家個個月俾七千,一日學都冇番過,唸緊homeschoolers until next year second semester

是否可以 ...
你意思係homeschool 到9月新學年?咁你有到時想響同一間學校升K2?
我仔都讀緊私校,一個月7千幾,學校有減D學費加成個暑假補課,我覺得接受到。始終如果宜家退學而K2又吾響同一間學校讀,你小朋友能吾能夠適應係一個問題。始終K2要開始準備升小面試,我自己嘅話就情願一動不如一靜

回覆 fairycatcher 的帖子

the thing is I did not think my child will wear mask at all , I do not know how can she go back to school

STARCREAM 發表於 20-3-7 15:49

是否可以 ...

當然可以甘做.
Early children education is not compulsory.
到時再考k2, 不過要留意既係,出名既學校插班位好少.

回覆樓主:

我就不會退學了, 考幼稚園是好麻煩的遊戲, 所以不會退, 我身邊讀私校都退學的人是手上有國際學校offer,  佢地現讀緊k2, 下年會去國際學校讀書

回覆 RaindyCheuk 的帖子

一分錢都冇減我同佢問可以保學位方法?可否照給留位費尼幾個月退又吾得

STARCREAM 發表於 20-3-9 14:20
回覆 RaindyCheuk 的帖子

一分錢都冇減我同佢問可以保學位方法?可否照給留位費尼幾個月退又吾得

你小朋友讀VIC?

回覆 piglover 的帖子

No but international school it’s disappointing

回覆樓主:

如果你之後讀另一間,即退。
如果之後讀返呢間,唔退。
親友正讀某私校N班,9千幾蚊學費,都會繼續交,因為希望繼續讀上去,直到永遠。

RaindyCheuk 發表於 20-3-8 10:07
我就不會退學了, 考幼稚園是好麻煩的遊戲, 所以不會退, 我身邊讀私校都退學的人是手上有國際學校offer,  ...
同意