用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?  

醒目開學勳章

被沒有實戰的所謂名醫醫治,總好過無人理

跟據呢個網站資料:
https://wars.vote4.hk/cases

如果我冇數錯,講明英國留學嘅,由15/3入境 (case 257) 開始計到27/3  (case 583) ,共計84人,年齡15~2X,最大嗰位39歲。上機前已有症狀者:32人,冇症狀者:19人。未計同日出現症狀人士,亦冇計嗰班住喺英國丶喺英國返工同埋去英國working holiday嘅人,以及去旅行嗰D。

15/3之前已經係鑽石公主號患者群所以我冇再向前睇。

各位搭飛機返嚟真係要小心!

etoile 發表於 20-3-29 17:28
跟據呢個網站資料:

其實坐飛機是否真的咁高危真係唔知,例如你個link列出個案455,3月15曰回港,他3月6日至15日去過法國和英國,15日出現咳嗽病徵,估計他坐飛機回港前已受感染,他回港航班CX252至今只他一人確診。是其他人14日都無病徵?因他有戴口罩無傳染同機人?還是其他原因?無論如何,自己做好防疫準備最重要

醒目開學勳章

回覆樓主:

終於收到學校電郵, Summer term只收day school fee直至宿舍重開

etoile 發表於 20-3-29 17:28
跟據呢個網站資料:
其實每日幾十班飛機到港,每班機都成3,4百人,咁多日都得80幾個學生中焦都算少啦~😅,不用太擔心,萬事小心就得啦~

回覆 3b 的帖子

有部分學校減左學費了,好似打左7折

回覆樓主:

剛剛收到學校通知,原本學費+住宿約13000減到6千幾,都有50%

3b 發表於 20-4-2 14:21
終於收到學校電郵, Summer term只收day school fee直至宿舍重開
好好喎!合理呀!我們仍未收到學校通知Summer Term点收!

cykk 發表於 20-4-3 05:55
剛剛收到學校通知,原本學費+住宿約13000減到6千幾,都有50%
咁即減去住宿只收學費!

Taimum 發表於 20-4-3 10:56
咁即減去住宿只收學費!

應該係

你就好啦,我嗰間day students 10% off, boarders 20% off ,lower sixth仲要分四個term攤開嚟滅!

我個仔學校 boarding fee 減 50%,Tuition fee 減 25%,我覺得好過無

醒目開學勳章

Taimum 發表於 20-4-3 10:54
好好喎!合理呀!我們仍未收到學校通知Summer Term点收!

學校收費一向較便宜, 每年加幅亦不多, 非常有heart!

真好,我仲等緊學校email

醒目開學勳章

回覆樓主:

學校又有新資訊, 學費會有85折, 如果學校於6月1日重開宿舍, 餘下的5個星期會收返宿舍費50%, 是否意味著Summer term有機會重開?

3b 發表於 20-4-10 10:38
學校又有新資訊, 學費會有85折, 如果學校於6月1日重開宿舍, 餘下的5個星期會收返宿舍費50%, 是否意味著 ...

尋日學校email話有(應該唔少)家長話學費減得太少,會再開會研究。冇提開學日子。

我仔學校boarding 學生減 20%, 都好貴😞都要交接近9000 鎊

3b 發表於 20-4-10 10:38
學校又有新資訊, 學費會有85折, 如果學校於6月1日重開宿舍, 餘下的5個星期會收返宿舍費50%, 是否意味著 ...
希望有機會6月重開啦,我仔學校所有學生劃一收dayschool 學費,另外再10% discount,即系day school 九折,寄宿生大概50% off

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-4-15 12:22
希望有機會6月重開啦,我仔學校所有學生劃一收dayschool 學費,另外再10% discount,即系day school 九折, ...

之前學校有講過6月1日回去後就開始考試, 所以學習上都唔可以鬆懈, 加上這個星期準備交EPQ final, 老師不時會同阿仔face time, 放假都好忙。我們都希望疫情早日受控, 可以回到正軌。

醒目開學勳章

回覆樓主:

復活節假期完結, 今日正式網上上課, 全天候跟日常上課時間表進行, 各位的子女都一樣嗎?