用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-3-8 17:42

如果是政府下令了疫區抵英要強制隔離14日, 那就不論任何 ...

唔會去駿洋村吧!最多家居隔離

過客 發表於 20-3-8 11:07
但隔離住邊?  有酒店指明唔接待

請問哪些酒店?

irischowys 發表於 20-3-8 21:23
請問哪些酒店?

小小分享 , 我2月中 那時訂Premier inn , 我聯絡電話 和地址都是輸入香港的資料, 付款那一版完全過唔到 , 不能付款即是訂唔到房。

後來我轉用了阿女 英國電話號碼和學校地址 , 付款可過到數,還成功預訂 。

最後我是取消了 , 我住Airbnb ,訂Premier inn 主要是多一個back up .

katrinafu 發表於 20-3-8 21:54

小小分享 , 我2月中 那時訂Premier inn , 我聯絡電話 和 ...

請問你喺訂幾時入住?我1月中訂London 酒店8月入住冇問題,暫時都冇收到酒店通知有咩更改,希望冇事啦

rainbowwall 發表於 20-3-8 23:00
請問你喺訂幾時入住?我1月中訂London 酒店8月入住冇問題,暫時都冇收到酒店通知有咩更改,希望冇事啦
...

我2月頭訂 2月中 住 , 又試過2月中 訂 2月22日住 , 兩次都是Victoria Premier inn ,兩次 輸入香港電話和地址,到付款一版都係過唔到 。

katrinafu 發表於 20-3-8 23:07
我2月頭訂 2月中 住 , 又試過2月中 訂 2月22日住 , 兩次都是Victoria Premier inn ,兩次 輸入香港電話和 ...

Thank you!照甘睇,如果去到check in見到香港護照吾比入住咪仲大鑊,睇嚟暫時都喺如實輸入資料穩陣啲

我前兩日訂三月尾 London Premier Inn.  No problem at all.  

Chole 發表於 20-3-9 01:11
我前兩日訂三月尾 London Premier Inn.  No problem at all.

咁就最好 , 我都希望大家順利入住。

2月中時我都唔明點解,但不禁會令我想莫非是我來自香港問題。 因為同一張信用卡 , 同一種房, 同一個日期 , 同一個入住名字 , 但改了資料就訂到 ,不得不讓我這讓想。

katrinafu 發表於 20-3-8 17:42

如果是政府下令了疫區抵英要強制隔離14日, 那就不論任何 ...

thx
a :hammer: :yawn:

我2月中half-term用自己信用卡幫仔book premier inn也沒問題!其他同學也沒問題,也是家長book的。

https://www.facebook.com/153006095227869/posts/766295283898944/

醒目開學勳章

** 到今日為止有成十幾萬個人簽名,好係齊心咁公然干涉別國內政。**

Petition不是本土國民才可以簽嗎?

唔好改期呀!我仔考ALevel,巳收到兩間大學offer,都唔知点算!阿仔唔會返香港,就算停課都唔返啦, 太多未知之數 ,萬一返咗嚟香港返唔到去英國就麻煩 ,就算返到香港都冇地方去啦,周圍都要戴住口罩又怕被感染, 留返喺英國會安全啲 ,一動不如一靜!

3b 發表於 20-3-9 11:04
** 到今日為止有成十幾萬個人簽名,好係齊心咁公然干涉別國內政。**

係人都簽得。以前我簽過其他 petition。

回覆樓主:

如果真係為咗遏止疫情擴散而停課,day students就留喺屋企,boarders就留喺 boarding sch!支出由政府補助。

疫情地區封城、管制人流、叫人唔好出街。如果叫全英國 boarders離開學校,就係唱反調,增加人流同海陸空交通量!

喧嘩 發表於 20-3-8 11:50
自己攪掂,換句話學校根本唔讚成學生離開或家長前去
監護人公司有話其實BSA已經要求學生最好留英,家長最好唔好前往英國,其實我都覺得岩,希望可以涯到放term break唔洗停課。

etoile 發表於 20-3-9 11:55
如果真係為咗遏止疫情擴散而停課,day students就留喺屋企,boarders就留喺 boarding sch!支出由政府補助 ...

無錯!其實阿仔學校同小鎮以及成個SUFFOLK都無CASE,大家唔好移動系安全,但如果停課,所有寄宿學校學生都要陸路,航空大遷移,亞洲同學返亞洲,歐洲同學返歐洲,尤其義大利,德國都好多感染,叫班boarders返屋企,之後再返學校其實我覺得好危險。

醒目開學勳章

阿仔學校有不少德國同學,他們Easter會照返德國!(emoji)

SumSumBB 發表於 20-3-9 13:23
阿仔學校有不少德國同學,他們Easter會照返德國!(emoji)

亞洲學生就勸喻留英,歐洲學生就冇所謂……,而家歐洲爆喎!

醒目開學勳章

咪係!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題