用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?  

etoile 發表於 20-3-7 22:25
啱啱收到風,有學校話 S E Asia 情況似受控,學生 Easter可返屋企,冇 symptoms 放完假可返學唔洗 quaranti ...
但有學校指明冇病徵都耍自己隔離 14日

過客 發表於 20-3-7 23:10

間間唔一樣。

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-3-7 22:25
啱啱收到風,有學校話 S E Asia 情況似受控,學生 Easter可返屋企,冇 symptoms 放完假可返學唔洗 quaranti ...

其實香港相對安全, 因為大家一早已經戴口罩, 希望學生可以在復活節返香港!

間間學校的指引都不一樣 。

醒目開學勳章

可以返香港過Easter就好啦!

係,我女學校就係咁,仲話可以返屋企,但請家長於開學前14日,帶返小朋友返英國隔離

喧嘩 發表於 20-3-8 10:28
係,我女學校就係咁,仲話可以返屋企,但請家長於開學前14日,帶返小朋友返英國隔離
...
但隔離住邊?  有酒店指明唔接待

回覆樓主:

https://www.thetimes.co.uk/article/coronavirus-gcses-and-a-levels-may-be-delayed-kkmlg0kff

唉。。。

TTEE1819 發表於 20-3-8 11:39
https://www.thetimes.co.uk/article/coronavirus-gcses-and-a-levels-may-be-delayed-kkmlg0kff

唉。。。 ...

慘!全世界學生都會受影響!

過客 發表於 20-3-8 11:07

去Band B , homestay 可以?

etoile 發表於 20-3-8 11:43
慘!全世界學生都會受影響!

希望未落實決定。。。唉,頭痕呀!

過客 發表於 20-3-8 11:07

自己攪掂,換句話學校根本唔讚成學生離開或家長前去

我女學校已經出咗如果由香港返英國,唔使隔離14日。所以如果一停課,我會即刻改機票比佢返黎

FennieMan 發表於 20-3-8 16:21
我女學校已經出咗如果由香港返英國,唔使隔離14日。所以如果一停課,我會即刻改機票比佢返黎
...

希望我囡學校同你囡學校一樣做法!

回覆樓主:

義大利現封城,再嚴重情況下英國政府要求所有疫區回來要隔離14日,學校要跟隨?

brother4 發表於 20-3-8 17:26
義大利現封城,再嚴重情況下英國政府要求所有疫區回來要隔離14日,學校要跟隨?
...

如果是政府下令了疫區抵英要強制隔離14日, 那就不論任何機構,都要聽從政府指令 。

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-information-for-the-public

然而 在2月 Half term 前後 , 政府的網頁係沒有寫香港、澳門或其他東南亞地區到達英國要隔離14天 ,只是寫如有有咳、發燒徵狀要聯絡112。

但中學聯會就出過通告,內容有寫明曾返回 中港澳台泰等等等亞洲區 必須要隔離14天 , 如這區域家長/人士,都要先隔離14天才可接觸學生及到達學校。 還寫明監護人和學校不得接待要隔離的學生呀 !

但今個復活節係點,我相信校方可以自行決定安排 。

但我都擔心 , 就算假期孩子返香港 , 如果萬一英國感染數字急速上升 , 到時會點呢 ?會唔會要先入住駿洋村隔離檢疫14天呢

FennieMan 發表於 20-3-8 16:21
...
我都諗住咁樣,現在只能睇住情況行動啦~

katrinafu 發表於 20-3-8 17:42
如果是政府下令了疫區抵英要強制隔離14日, 那就不論任何機構,都要聽從政府指令 。

https://www.gov.uk/ ...

所以我暫時決定一動不如一靜,Easter留校不回港

rainbowwall 發表於 20-3-8 18:38
所以我暫時決定一動不如一靜,Easter留校不回港

學校開放就可留校,但肯開放的學校應該是少之又少 。

katrinafu 發表於 20-3-8 17:42

https://www.gov.uk/ ...
政策只會越來越緊,可能下個月要強制。 唉,點算