用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?  

醒目開學勳章

唔係呀,係Easter前早些回港,本來26/3,現在已可提出證26/3早的日子離開

SumSumBB 發表於 20-3-11 18:34
我仔學校都有話可提出早些回國
你仔Year幾?

醒目開學勳章

Yr 10

SumSumBB 發表於 20-3-11 21:24
Yr 10
Year 10返香港無顧慮,不用考公開試,就算英國封,不準入境,你都不用擔心,Year 11 和 13就要諗清楚!

Taimum 發表於 20-3-11 21:28
Year 10返香港無顧慮,不用考公開試,就算英國封,不準入境,你都不用擔心,Year 11 和 13就要諗清楚! ...

學校話有 sibling要考公開試都唔好走。

etoile 發表於 20-3-11 21:40
學校話有 sibling要考公開試都唔好走。
係,因為唔知英國有咩變,要考公開試又返唔到英國就麻煩!

我仔學校完全冇講安排,住開嘅home stay 唔肯接阿仔,唔返香港都唔知可以住喺邊

醒目開學勳章

為什麼唔肯呀?

stephanie714 發表於 20-3-11 23:44
我仔學校完全冇講安排,住開嘅home stay 唔肯接阿仔,唔返香港都唔知可以住喺邊
...

你仔2月half term有冇返過香港?如果冇點解吾肯接待?監護人公司冇協助你搵過第二個host family嗎?

2月冇返香港,佢屋企有小朋友,話見到確診係咁升好驚,所以唔take risk
我哋冇搵guardian 公司,係朋友做guardian, 可能真係要搵返,如果唔係搵唔到home stay
始終唔想佢返香港,驚放完假返唔到去

stephanie714 發表於 20-3-12 00:04
2月冇返香港,佢屋企有小朋友,話見到確診係咁升好驚,所以唔take risk
我哋冇搵guardian 公司,係朋友做gu ...

Year 幾?

Y12
最壞諗住住酒店
未夠18歲係咪唔可以自己住Airbnb or 酒店?

stephanie714 發表於 20-3-12 00:07
Y12
最壞諗住住酒店

夠16歲應該可以住Premier Inn。 你搵一間學校附近嘅premium Inn, email問下佢哋得唔得。

Airbnb 我曾經問過一間, 佢話未夠18歲要收supervision fees。

stephanie714 發表於 20-3-12 00:07
Y12
最壞諗住住酒店

有啲學校好似吾比學生單獨去酒店住,你記得send email問埋學校

我即刻去check(emoji)

醒目開學勳章

女學校今天話可能下星期英國返香港都要隔離   所以建議中港學生星期六前回家

YongXin 發表於 20-3-12 00:41
女學校今天話可能下星期英國返香港都要隔離   所以建議中港學生星期六前回家
...

相信吾會咁快,睇今次隔離政策,起碼過千宗確診先會考慮,應該仲有時間比我地仔女返來

醒目開學勳章

bkyanhei 發表於 20-3-12 00:52
相信吾會咁快,睇今次隔離政策,起碼過千宗確診先會考慮,應該仲有時間比我地仔女返來
...

希望有時間啦.

因為女學校原本嚟緊呢個 weekend 都橫掂放 exeat, 所以學校都想 non local girls走. 再之前學都已經話easter可以早一星期回港.

所以我提一下大家.

學校又再早話, 之後香港回英不用14天隔離.

Y12
最壞諗住住酒店

其實如果有相熟司機,可以叫司機帶未夠十八歲孩子check in, 英國酒店每間也有不同的policy, 訂房可以先去他們的網站看看,Premier Inn十六歲學生可以自己check in,還有機場的Thistle London Heathrow Terminal 5,Ibis Styles London Heathrow Airport 也可以。我想Ibis連鎖的也可以吧!Easter假期咁長住酒店安全些,Airbnb我覺得對十八歲以下孩子有些危險⚠️除非能有幾個同學一起租。

請問有冇家長收到學校停課通知? 我有朋友嗰女學校通知隨時停課