用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?   [複製鏈接]

我地學校 學費+宿費 合計減 20%
其實係一家四口子

katrinafu 發表於 20-3-27 22:47
是只減收Boarding fee ?

還是減收Boarding fee後 ,以Day tuition fees  再減收 才合共£4500 ?
係boarders 或day students 統一收9500

回覆樓主:

唉 ... 今日確診 22 個留英學生  

newfather 發表於 20-3-28 18:39
22個學生,有提全部英國回港嗎?

Anniemun 發表於 20-3-28 18:57
22個學生,有提全部英國回港嗎?

Now  是這樣報的 ...

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=385934

仲要好多都冇病癥,吾知喺咪抽查或者近排入境比嗰啲樽仔驗到嘅呢?原本冇病癥諗住吾洗甘擔心,但今日睇到報道後又開始擔心

newfather 發表於 20-3-28 19:01
Now  是這樣報的 ...

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=385934
成20個,比例好高

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-3-28 19:21
仲要好多都冇病癥,吾知喺咪抽查或者近排入境比嗰啲樽仔驗到嘅呢?原本冇病癥諗住吾洗甘擔心,但今日睇到 ...

如果19號開始回來的都可以驗, 我想比個仔驗下, 買個安心

其實我想知個d家居隔離既留學生,是否發燒咳嗽先會確診?無病徵既真係可能吾會知。但又傳染到俾人。真係不如全部驗下先入境啦!隔離後都吾知係未真正安全。阿囡只係隔離無驗,日日都有點不安。

3b 發表於 20-3-28 20:24
如果19號開始回來的都可以驗, 我想比個仔驗下, 買個安心

請問喺自己去私家做?定喺點?用血液測試定深喉檢測?thank you

ydoris 發表於 20-3-28 20:56
其實我想知個d家居隔離既留學生,是否發燒咳嗽先會確診?無病徵既真係可能吾會知。但又傳染到俾人。真係不 ...

我小朋友都一樣只需隔離冇驗,到依家都冇任何吾舒服,但今日見報道好多冇病癥喺uk返嘅學生確診,所以突然之間又好不安

回覆 rainbowwall 的帖子

我同妳一樣反應。政府日日做法都吾同。保障吾到香港人。

醒目開學勳章

今日Total有26個留學生確診!

回覆樓主:

如果隔離14天後沒有病徵,根據世衛指引是沒受感染。我哋係香港大部份沒做檢測,其實也不可能全部人去做,lab 人手及醫療系統承受不了。
無病徵而傳染到的只屬少數,雖然佢哋在某段時間也有傳染性,但通常是在染疫後14天內,過咗而不發病即是自體免疫系統抵抗到這病毒,康復後便不帶傳染性。
家長也無須太憂心

rainbowwall 發表於 20-3-28 22:54
我小朋友都一樣只需隔離冇驗,到依家都冇任何吾舒服,但今日見報道好多冇病癥喺uk返嘅學生確診,所以突然 ...

無病徵而確診有些只是在未發病前在強制常規檢測中被發現。換個角度看,這些人潛伏期後發病求醫,檢測後也會驗出來,現在只是早了知道

ydoris 發表於 20-3-28 23:23
回覆 rainbowwall 的帖子

我同妳一樣反應。政府日日做法都吾同。保障吾到香港人。 ...

香港現時擴展到未有病徵已給所有高風險地區回來人士做檢測及強制隔離,算比海外走前了幾步。
歐美地區依家有錢都未必有機會接受醫治,香港就唔使錢有需要會幫你醫,其實已比留在那邊優勝安全十倍

昨日看報有新聞報導林伯欣的律師兒子林健x早前去英國探兒子,兒子考ALevel沒有回來,兩夫婦擔心所以去了英國照顧,但不久做爸爸的身體不適想入院被拒絕要他隔離7天,在這七天內他暈倒昏迷,現有消息在英國危殆,他的太太也有感染徵狀....見到這消息很可惜,明明及時醫治可以有不同結果。

英國醫療系統承受不了數以萬計病人,才有這種延遲安排。即使有錢人去到那邊也一樣,只能靠自身的抵抗力去抗疫

hongkeikei 發表於 20-3-29 00:32

無病徵而確診有些只是在未發病前在強制常規檢測中被發現 ...

感謝你嘅詳細解釋,的確香港嘅醫療制度已經算喺甘

醒目開學勳章

hongkeikei 發表於 20-3-29 00:42

香港現時擴展到未有病徵已給所有高風險地區回來人士做檢 ...

在歐洲有$都無得醫,大富之家如有林XX也不例外,最後林氏家族係飛幾個名醫過去醫他才有好轉,又或者好似越南首富包架飛機去英國接個患病女兒回國醫。如果平民百姓患病,加上係個孤苦伶仃的外國孩子,想像得到會好淒涼!

回覆 hongkeikei 的帖子

政府既問題係,一班人,諗方法阻止疫情。但半桶水又吾夠膽。開始力度不足,見吾對路就一步一步加大。咁變左早期錯過左一些黃金時間。令人太失望。當然,知道香港比各國都有心做好抗疫。但點解吾聽聽我們的心聲,行大步一些,等吾自律既人早點醒覺。但願疫情快些過去,吾覺吾覺,2020好快會過到一半既歲月。

回覆 SumSumBB 的帖子

請不要相信帶了幾個名醫過英國就使病人情況好轉。香港的個案全部入了公立醫院救治。私人醫院及醫生沒有參與醫治,所謂的名醫們其實是沒有醫過冠狀病毒的病人!!
‹ 上一主題|下一主題