用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?   [複製鏈接]

scso 發表於 20-3-22 17:54
請問Y11現在突然停課及放暑假, 9月到另一間學校升讀A level咁第3個term仲交唔交學費?我之前有交deposit未 ...
唔要grade嗎?

請問Y11現在突然停課及放暑假, 9月到另一間學校升讀A level咁第3個term仲交唔交學費?我之前有交deposit未 ...

正常要提早1個term通知退學!同埋雖然停課,但學校仍然會有線上 上課, 學費一定要交,只係我希望唔使畀食同埋住嘅費用!

Taimum 發表於 20-3-22 20:28
正常要提早1個term通知退學!同埋雖然停課,但學校仍然會有線上 上課, 學費一定要交,只係我希望唔使畀食 ...

阿仔學校話,停課但boarding house照開,所以住宿費都冇得走

stephanie714 發表於 20-3-22 20:36
阿仔學校話,停課但boarding house照開,所以住宿費都冇得走
阿仔Y13要清房,我叫佢留低要帶去大學在boarding,到時book車送去,佢話唔得,話要清走!

Taimum 發表於 20-3-22 22:13
阿仔Y13要清房,我叫佢留低要帶去大學在boarding,到時book車送去,佢話唔得,話要清走! ...

叫個仔問下附近有冇迷你倉存貨

sau2005 發表於 20-3-23 09:39
叫個仔問下附近有冇迷你倉存貨
阿哥接佢走時,全部車去阿哥屋企!

回覆樓主:

我囡Y12,學校話要照考試,所以預咗學費要照交!

建議睇清楚學校指引或問學校,通常早一個term 通知。有D係要照交第3個term學費,暑假後退回deposit

3b 發表於 20-3-22 19:31
入讀前你已經簽左合約, 唔讀要早一個term通知, 就算之後轉校, 應該都要交錢, 如果唔交會被人告或影響S ...

但停課唔係我話的,是英國政府話,special case嘛

醒目開學勳章

scso 發表於 20-3-23 14:38

停課無人想,學校有online learning提供, 就算要求退款, 只限boarding fee吧!相信Tuition fee一定要比, 你可以向學校提出要求, 如果學校願意免收請告知

大家留意,唔知有冇影響,研究下先

https://hk.mobi.yahoo.com/home/% ... 2%83-074935314.html

3b 發表於 20-3-23 14:47
停課無人想,學校有online learning提供, 就算要求退款, 只限boarding fee吧!相信Tuition fee一定要比, ...

唔係退款,而係最last個term未付,通常放復活節假前會收到invoice,因為呀仔而家Y11已經唔使上堂又冇Online learning ,剛剛呢幾日才考完晒mock, 現在仍學校宿舍住緊無所事事直到31/3才開始放復活假,到時監護人會接走佢監護人屋企住,因為只係取消咗GCSE及A level呀仔老師話仲未confirm實唔使考IGCSE佢話可能會繼續考所以暫時唔返香港

Taimum 發表於 20-3-22 22:13
阿仔Y13要清房,我叫佢留低要帶去大學在boarding,到時book車送去,佢話唔得,話要清走! ...

已經講明term3唔使返?

上星期學校已經出咗email 會如常出invoice (未收到), 會有online classes / homework ,提醒家長點樣面對疫情。第三期車錢飯錢唔收,取消嘅school trips 等保險公司refund,未講boarding fees 會點。

我知Year 11嘅會提早開始教A Level.  So far 學校 email 好得體(英國人講嘢好diplomatic ,仔女學到一半就好啦),暫時滿意安排。

我擔心學校唔夠 funding 多過要我俾學費。

Taimum 發表於 20-3-23 10:35
阿哥接佢走時,全部車去阿哥屋企!

咁都好啲,好彩有阿哥!

IGCSE 還會在英國考?

stephanie714 發表於 20-3-23 18:22
已經講明term3唔使返?
清房啦一定唔洗返,online上堂,今旱上了Maths。

newfather 發表於 20-3-23 16:13
大家留意,唔知有冇影響,研究下先

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%AE%A3%E5%B8%8 ...
香港人無影響!

scso 發表於 20-3-23 14:38
其實跟現在香港學校停課一樣,學費應該照比,boarding fee應該可以傾下!

Taimum 發表於 20-3-23 22:39
其實跟現在香港學校停課一樣,學費應該照比,boarding fee應該可以傾下!

ic, Thanks
‹ 上一主題|下一主題