用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我都啱啱收到學校 email, 明天開始轉為網上教學,直到27號。而學校星期五close down 。

etoile 發表於 20-3-18 20:41
佔中後我已經少咗去 BK留言,舊年開始直情少咗入去。

人身攻擊,扣帽子……,越嚟越似文革。有D人仲會認 ...

Thank you!  睇嚟我都要戒入BK

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-3-18 22:34
我都啱啱收到學校 email, 明天開始轉為網上教學,直到27號。而學校星期五close down 。
...

我都剛剛收到,日期跟你的差不多,學校今日開始轉day school,星期五關校,好彩無照原定機票下星期四才返港!

回覆 etoile 的帖子

嗰邊有幾位明顯係盲撐同選擇性報料,有一個特別出眾,不過有一次畀位我入到佢就嗰個 po 收左聲。
有啲真係好冇同情心同借題發揮,見到呢啲 po 我都直接跳過。如果間中畀我見到有位入,咁我就爽下小下佢。

希望各位學生可以健健康康,順順利利返屋企。大家付出咁多,都只係為仔女鋪多一條路。一日在外,父母就多一日嘅憂慮。

呢個禮拜太刺激,跟完疫情揾機票,揾完機票睇英鎊

相信作為家長一定十分心煩,留英有留英的考慮,回港有回港的決定,每人有不同的考慮和安排,總之就是擔心兼無覺好訓,在我十分心煩又撲不到機位之際,我有不少朋友也短訊來關心,只有一個竟短訊來質問我為何要孩子回港,言下之意是,我為何叫孩子回港「播毒」?因為他已十分害怕,早已差不多足不出戶,我真係嬲到不得了,我都唔想。

tsung 發表於 20-3-18 21:26
唔好嬲!
話不投機半句多,漠視佢哋喺最好的辦法
希望所有孩子平平安安,健健康康便好:fortunat ...

我喺見到佢哋不停話D留學生返港播毒,又話大學生已經吾喺小朋友,但其實Easter大部分嘅留學生都一早買咗機票返港,佢哋只喺提早少少返港,而且佢哋又吾喺移咗民,點解返屋企都要不停比人鬧,況且每個小朋友無論幾多歲喺父母心裏面都喺小朋友,可能近排心情真喺太多起伏

LiHing 發表於 20-3-19 00:09
相信作為家長一定十分心煩,留英有留英的考慮,回港有回港的決定,每人有不同的考慮和安排,總之就是擔心兼 ...

明白你的忿怒,我身邊也有這樣的人 ,他今天說 14個確診個個都係留學生,多得你班留學生唔少 。 咁巴閉唔係香港讀書,有病怕病就返來 ?
我一口氣鬧完佢,電話,what’s app 、WeChat and FB 通通block哂佢 。

不論返唔返香港,各人都有各難處 , 各人都有他的故事 , 返又好 ,唔返也好 , 彼此都要祝福大家是平安健康順利 。

好彩我無去BK 睇,否則一定會激親自己
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

katrinafu 發表於 20-3-19 00:48
明白你的忿怒,我身邊也有這樣的人 ,他今天說 14個確診個個都係留學生,多得你班留學生唔少 。 咁巴閉唔 ...
仲要話留學生係曱甴,香港比班曱甴攪到無日安寧時,他們大部分時間在英國!係咁啦!其實大部分香港人好自私,同埋憎人富貴厭人貧!

所以先上來呻下,我的孩子不是大學生,得13歲,我的那個朋友當年也有孩子在英國讀書,現已畢業回港,當年她女兒已U6,生病發燒,學校只給退燒藥沒醫生看,她也寫信到學校嚴重投訴,她不可能不理解,現在不是她自己的孩子,便説這樣的話!

回覆 LiHing 的帖子

星期五起, 英國所有學校停課!!

我都剛收到消息

醒目開學勳章

lmhcoffee 發表於 20-3-18 23:02
呢個禮拜太刺激,跟完疫情揾機票,揾完機票睇英鎊

係,這個星期好刺激,英鎊跌到8.9了!第一次用8字頭買到£!

回覆 jj100c 的帖子

所有GCSEs/A-level都scrapped

全英國停課啦

https://metro.co.uk/2020/03/18/coronavirus-closes-schools-colleges-universities-uk-12388692/?ito=article.mweb.share.top.link

katrinafu 發表於 20-3-19 01:45
全英國停課啦

我估Easter後都未能復課
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

宣布停課,5,6月考試取消,新聞有了

CM.MUN 發表於 20-3-19 02:22
宣布停課,5,6月考試取消,新聞有了

Scotland 甚至七月前也未必復到課
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

醒目開學勳章

https://amp.theguardian.com/politics/live/2020/mar/18/uk-coronavirus-live-boris-johnson-pmqs-cbi-urges-government-pay-businesses-directly-saying-350bn-loangrant-package-not-enough
‹ 上一主題|下一主題