用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 份數
樓主: Cheeselover
go

份數 [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 20-3-11 22:37
我習慣用生活例子,生日蛋糕,pizza, 叫她切4份,手起刀落,如果切長方形蛋糕,可能要找把呎來幫忙。
不過 ...
用蛋糕pizza,恐怕要吃好多個都未教得明佢啦
所以用紙條比較,畫一格格,讓他數格仔,易掌握D

每個小朋友的學習能力不同,唯有用適合佢的方法

LeeCC 發表於 20-3-11 23:13
用蛋糕pizza,恐怕要吃好多個都未教得明佢啦
所以用紙條比較,畫一格格,讓他數格仔,易掌握D
我哋整日食pizza 外賣,每次自自然然手快有,手慢冇。眼尖的就會數其他人食咗幾塊,自己有冇蝕底。學分數,一講分pizza, 即刻明白。比分數大小,多少,幾倍,真假分數,用pizza 全部解決。

b3410 發表於 20-3-11 23:31
我哋整日食pizza 外賣,每次自自然然手快有,手慢冇。眼尖的就會數其他人食咗幾塊,自己有冇蝕底。學分數, ...
我地一年都唔知有無吃4次pizza,唔怪得佢學唔識了

LeeCC 發表於 20-3-12 06:43
外賣唔健康,少食

b3410 發表於 20-3-12 09:31
外賣唔健康,少食
好食通常是唔健康

LeeCC 發表於 20-3-12 06:43
底過比補習費

b3410    發表於 20-3-12 18:15

IloveJJ 發表於 20-3-12 21:01
咁我明你小朋友既問題,佢可能係欠缺抽像思維。

看pizza是要目測大小,如果數格仔,是用數目多少來比較, ...
應該系
佢數完格仔,好滿足話,我明啦

PAJMama 發表於 20-3-7 12:35
我仔四年級先有份數
朋友個女嘅名小,二年級上學期都教份數。原來名校真係好癲

Osiana 發表於 20-3-13 00:31
朋友個女嘅名小,二年級上學期都教份數。原來名校真係好癲

我記得我教阿女(二年級)時間問題,她不時攪亂事件先後和六十進制,現在加上秒也不是大問題,這不單她學會,更重要是心智發展,運用時間是她生活一部分,她自然理解,數學也是一樣,學習一些在他們腦子未成熟的慨念,他們辛苦,敎也是事倍功半,所以我不羨慕,只是笑。

Cheeselover 發表於 20-3-13 07:29
我記得我教阿女(二年級)時間問題,她不時攪亂事件先後和六十進制,現在加上秒也不是大問題,這不單她學會 ...
我也是較重視理解和運用,若時晨未到,我0願失那一部份的分,遲半年再revist,instead of 死操爛操。有一次差一兩分先合格,數老師說小朋友是明白概念,只是要做多一點練習avoid careless mistakes. 我覺得好多時壓力是來自父母自己

‹ 上一主題|下一主題