用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Ipad 好 定 Samsung tab 好?
樓主: Allyly
go

Ipad 好 定 Samsung tab 好?

IloveJJ 發表於 20-3-7 18:10
我唔識,不過問了我細佬,佢俾咗呢個link我,並不建議我去用。
https://zhidao.baidu.com/question/459105 ...

我都掙扎咗好耐(隔山買牛,見Ships from and sold by Amazon先博下 )

佢唔係要notebook, 佢想要平板(部機可以對折)黎寫notes, 部舊TabA都做到,但阿妹見家姐用嚟寫notes佢又話要寫notes ,好似而家學校主要網上睇片 學習, 咁佢會一路睇一路寫嘢。 另外佢想有keyboard, 見樓下電器鋪一部平板加有keyboard都幾千蚊 , 咁而家二千五蚊有齊。 同埋佢學校交功課都用google doc多。
2500滿足左哂佢要求,希望平安到手。

IloveJJ 發表於 20-3-7 19:56
Ipad都係2500喳喎!

佢要有筆有keyboard, 配埋成套就唔止了。

kirstyau 發表於 20-3-7 20:17
佢要有筆有keyboard, 配埋成套就唔止了。

哩個價錢,我覺得抵玩,不過應該冇保養
8-)

anitawong21 發表於 20-3-7 20:25
哩個價錢,我覺得抵玩,不過應該冇保養

冇保養係我最驚 。希望安全到步。

kirstyau 發表於 20-3-7 20:30
冇架保養係我最驚  。希望安全到步。

其實我上年都試過在amazon 買咗個128GB iPad 2019俾呀仔,有一年全球保養,但就唔可以加錢買apple care,而家佢用緊,好采冇問題
8-)

anitawong21 發表於 20-3-7 20:47
其實我上年都試過在amazon 買咗個128GB iPad 2019俾呀仔,有一年全球保養,但就唔可以加錢買apple care, ...

有睇過ASUS,全球保養, 但同樣價錢揀唔落手, 心目中 budget 係300美金左右。
甘網購,Amazon de買過Dyson吸塵機, oral b電動牙刷都冇事。

anitawong21 發表於 20-3-7 20:47
其實我上年都試過在amazon 買咗個128GB iPad 2019俾呀仔,有一年全球保養,但就唔可以加錢買apple care, ...

請問平香港好多?

kirstyau 發表於 20-3-7 21:09
請問平香港好多?

大約$2800多D,但冇得直送香港,要找托運,當時做嗰個托運又有特价,大約俾咗三十幾蚊

kirstyau 發表於 20-3-7 21:09
請問平香港好多?

啱啱見到而家都做緊$2851.9
8-)

anitawong21 發表於 20-3-7 21:27
啱啱見到而家都做緊$2851.9

我唔識得用轉運。Amazon只選直送香港,同埋依家49美金已經免運費

最想知Chromebook,EK有冇用家分享。 有少少貪平,驚中伏。雖然都search資料一輪。

回覆 anitawong21 的帖子

無要求. 只要用到seesaw, zoom, hangout meets 就得.

IloveJJ 發表於 20-3-7 20:40
Ic, 咁你試完分享下

最後cancel order。 原來一支筆都咁大學問,原來另配既筆唔岩佢要求, 佢要支筆寫字嘅時候淨筆頭有反應,隻手唔會high到受影響。

https://m.yohohongkong.com/product/23776-%E4%B8%89%E6%98%9F-Samsung-Chromebook-Plus-12.2%22-3965Y-4GB-32GB-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6-XE521QAB-K01HK-%E7%82%AD%E7%81%B0%E8%89%B2-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A1%8C%E8%B2%A8

Samsung Chromebook XE521本來合哂要求, 但佢嫌samsung支筆 唔係圓碌碌嗰啲筆。(行貨折實2800,最後買左比阿妹)

依家好大機會買ipad+apple pen第一代

佢哋啲學生資助3500x2,財散人安樂。

IloveJJ 發表於 20-3-9 14:07
學生資助唔係3500咩?

係咩! 唔記得。甘唔使蝕

kirstyau 發表於 20-3-9 13:30

最後cancel order。 原來一支筆都咁大學問,原來 ...

Apple Pencil 1就係圓碌碌,好易碌落地
8-)

anitawong21 發表於 20-3-9 16:17
Apple Pencil 1就係圓碌碌,好易碌落地

優點缺點取決於佢鍾唔鍾意 ,任佢講

已經9秒9Amazon落單,個套連keyboard,31.X蚊美金。

kirstyau 發表於 20-3-10 22:06

優點缺點取決於佢鍾唔鍾意 ,任佢講

咁部機呢?

8-)