用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文  

醒目開學勳章

haihaimom 發表於 20-3-12 11:43
回覆 bobbob 的帖子

我第一身接觸一個新移民家庭,媽媽很年青,但冇能力教幼稚園英文功祼。我自己住嘅屋宛 ...
咁我又真係接觸得唔多,成級都應該無1個係新移民家庭,可能內地教育真係比想像中差

內地大城市唔會,親戚個女(廣州)大學畢業再去英國深造,依家喺廣州做會計師。

YmOra 發表於 20-3-12 10:17
按你的假設,A是被定義為"好老師",因為A老師慳時間且不是事倍功半。不過,個人認為B才是好老師,因為 ...

下一年,A 老師教兩班,B 老師教一班。結果係 A 老師全體合格,B 老師依然係教到半班唔合格

B 老師係公認麻煩、少少野都鬧人罰人、冇效率,補習老師一聽佢個名就即刻話 “唉!死喇”

YmOra    發表於 20-3-13 09:00

bobbob 發表於 20-3-12 13:23
咁我又真係接觸得唔多,成級都應該無1個係新移民家庭,可能內地教育真係比想像中差 ...

我都識三個內地家庭,三個仔女都係讀名校,佢地話英文教唔到,有心無力,所以外判。另外幾個香港家庭,媽媽雖然讀本地中小學,但自己程度唔好,教小朋友英文都有啲吃力。
據內地朋友話,雖然內地教育係整體提升左,但進步空間仍然好大。佢地 (宜家 2X-3X 歲) 中一先學 abc,讀大學都冇機會練英文,係去外國讀書先開口講第一句英文。

YmOra 發表於 20-3-12 01:52
撇開視像或對著教問題。我好怕遇著惡教嘅數學科老師。

唔關老師事喔,因為有一半人無交功課,另外有個唔知邊個同學,畫花個畫面,唔合作唔delete D畫線,老師又唔熟IT,唔識整走佢,要家長出馬

gigayan 發表於 20-3-12 10:08
數學老師阿女話教得好嘅,平時都funny and friendly嘅,個日係有小朋友搗蛋完唔識收科先惡惡地,因為實在 ...

果個同學已經唔係第一次了,又唔知佢邊個。

gigayan 發表於 20-3-11 20:58
琴日個堂....我估數學老師都忍得好辛苦

我見阿女個芒彈好多message出嚟話個同學呀,但又唔知邊個。

little_yolky 發表於 20-3-12 20:01
果個同學已經唔係第一次了,又唔知佢邊個。

老師話邊個再畫就停live.... 我女即刻講笑咁話想加幾筆~

gigayan 發表於 20-3-12 23:24
老師話邊個再畫就停live.... 我女即刻講笑咁話想加幾筆~
...

我當時都係咁諗

不過好驚訝見有其他同學仔D message係咁鬧,意思話阻住學嘢佢哋都好好學喔

little_yolky 發表於 20-3-13 09:11
我當時都係咁諗

不過好驚訝見有其他同學仔D message係咁鬧,意思話阻住學嘢佢哋都好 ...

聽答問題大部分都反應快,都知認真聽緊

haihaimom 發表於 20-3-12 13:42

內地大城市唔會,親戚個女(廣州)大學畢業再去英國深造,依家喺廣州做會計師。 ...
講得啱,大陸大城市既名校,學生啲英文能力唔會差香港B1學生好多。

bobbob 發表於 20-3-11 19:22
係咪仲有呢啲年紀嘅新移民(老一輩唔出奇)無乜接受過教育?我接觸過嘅都無乜呢個問題,至少都中學畢業 ...

我屋苑識好多新移民媽媽,英文真是不行, 所以外判比補習老師。

但亦有少數係高學歷,我女班有個媽媽在上海大學讀翻譯,記得有份group project, 個媽媽睇完忍唔住幫佢地改左D grammer
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 20-3-12 19:58
唔關老師事喔,因為有一半人無交功課,另外有個唔知邊個同學,畫花個畫面,唔合作唔delete D畫線,老師又 ...

總有些不合作學生。其他同學想學嘢嘅心都幾多。