用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文  

gigayan 發表於 20-3-9 11:19
唔好諗住齋食學校d菠蘿包啦,自己去買菠蘿食,罐頭好新鮮嘅又好啦!

依家有個英國muffin睇住

gigayan 發表於 20-3-9 11:35
我已經唔再著眼去睇菠蘿包....睇停課功課量和開live上堂嘅密集度,原來佢主打唔係菠蘿包.....連 ...

果碟中菜勤力到呢⋯⋯係咁開live course

nicolemummy 發表於 20-3-9 09:50
叫孩子寫信,給家長簽,可以訓練孩子寫信(不論中文或英文),是很好。

然而,我想說的,既然家長要求老師 ...

老師同小朋友之間係學習英語,老師同家長之間係家校溝通。你唔係諗住所有讀英小/英中既家長都必須可以用嫻熟英文溝通呀?家長覺得自己OK咪用囉,但真係無聽過話必須要家長用英文,咁家校唔駛溝通啦。家長日駛唔駛用英文呢?

little_yolky 發表於 20-3-10 00:46
果碟中菜勤力到呢⋯⋯係咁開live course

饅頭好食好難,所以要咁勤力

little_yolky 發表於 20-3-10 00:44
依家有個英國muffin睇住

究竟過多幾年去考DSE,點樣會煮得好食?我有疑惑..... 我女有日拎Reader張worksheet俾我睇,主角同佢小五時學嘅人物一樣,本書就唔同咗嘅,佢話個時份worksheet難到做到喊,宜家個份d問題相對易好多...... 佢好開心,我好擔心

little_yolky 發表於 20-3-10 00:53
老師同小朋友之間係學習英語,老師同家長之間係家校溝通。你唔係諗住所有讀英小/英中既家長都必須可以用嫻 ...

英文學校老師同學生之間是用英語教學.

但其他非教學時間的, 就是普通溝通. 既然老師家長可以用中/英溝通, 也不應限制老師學生的溝通言語.

我不是要想限制家長的溝通言語, 而是說我們自己不做, 也不應要求別人做.

little_yolky 發表於 20-3-10 00:53
老師同小朋友之間係學習英語,老師同家長之間係家校溝通。你唔係諗住所有讀英小/英中既家長都必須可以用嫻 ...

我小朋友以前嘅小學,所有通告係用英文溝通,大場合面對家長都係英語表達,仲記得小學第一日orientation day都係全英語,當時第一次感覺係唔係化,唔識聽點算,到升中簡介會都係用英語,亦包括6年來嘅運動會,大會嘅叫mic。咁當然,學校/校長/老師面對個別家長或家長群係會就番,用廣東話溝通~

試過6年班升中果年,同一位家長傾開某活動,該位家長話佢有去,同場幾位家長都話佢咁認真,就畢業了呢類活動可以唔去啦。返家後小朋友告知,6年來嘅學校通告,都係經佢小朋友去睇告知佢媽咪嘅,所以6年來乜活動佢媽咪都一定去,包括亂來式升中選校,都係佢小朋友填表和決定,好在班主任婉轉式勸阻(佢學校係唔要求係唔比意見嘅)~

1998Ruby1998 發表於 20-3-5 22:30
就算係 1A 都唔會真係咁多講英文,要自己同朋友肯講先得。
否則就要搵多非華裔嘅學校。呢個 level 嘅話,得 ...

同意,親耳聽過1A 主力講廣東話,英文,普通話都有

我試過比人問過!問我你同老公英文唔得點去家長日

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-3-10 09:50
我小朋友以前嘅小學,所有通告係用英文溝通,大場合面對家長都係英語表達,仲記得小學第一日orientation d ...
即係佢個小朋友睇唔明通告所以叫阿媽乜都參加?

bobbob 發表於 20-3-10 16:01
即係佢個小朋友睇唔明通告所以叫阿媽乜都參加?

係佢媽咪睇唔明通告,要靠佢小朋友話俾佢知,所以咪幫佢揀乜都參加囉!

happyheart 發表於 20-3-5 19:20
請問有邊間英中(band 1C- band 2)在校內真係講英文呢?
由於小女成績係band 2-band 1C,和有意往外國升學 ...

其實細路講唔講都好視乎父母同身邊人講唔講。

語境無可能只靠學校,返到屋企同佢週遭環境都好重要。

佢地個mindset用咩言語去諗野?如果一路都係用中文去諗野,講到出黎都唔會流利。

真是有英中學校要求全部要講英文的,除咗上中文課,自行去交表見到學生去校務處買薄都要講英文;學生去小食部買小食,又要講,外籍係度賣貨,唔講英文就唔賣卑學生,講錯就會糾正。都幾好笑。

mcl203 發表於 20-3-10 09:50
我小朋友以前嘅小學,所有通告係用英文溝通,大場合面對家長都係英語表達,仲記得小學第一日orientation d ...

想當年讀小學,見到老師比成績不是用ABC / 甲乙丙, 而是用Ex (excellent), S (satisfactory ), 阿媽要查字典

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-3-10 16:08
係佢媽咪睇唔明通告,要靠佢小朋友話俾佢知,所以咪幫佢揀乜都參加囉!
...
呢個年代好難明仲有家長睇唔明小學生都睇得明嘅英文通告

gigayan 發表於 20-3-10 01:07
究竟過多幾年去考DSE,點樣會煮得好食?我有疑惑..... 我女有日拎Reader張worksheet俾我睇,主角同佢小五 ...

好彩我起點低,所以就唔駛擔心

nicolemummy 發表於 20-3-10 01:36
英文學校老師同學生之間是用英語教學.

鞏固小朋友語文能力係老師學校責任,唔係家長既主要責任。唔可以話家長做唔到唔做,學校唔做就合理化。

牛皇妹 發表於 20-3-10 14:44
我試過比人問過!問我你同老公英文唔得點去家長日

勁無禮貌

bobbob 發表於 20-3-11 15:00
呢個年代好難明仲有家長睇唔明小學生都睇得明嘅英文通告

其實有好多唔同背景既家庭的,唔係個個家長都係學霸。我哋學校雖然係中英對照,但因為係電子通告,我見有監護人好擔心問校長,因為佢唔識,佢無智能電話,咁學校都有少量紙本放校務處俾同學攞。家姐話見過同學用恐龍機,所以我哋學校好遲至開始on-line教學,家庭背景老師都考慮得好小心。

阿妹小學都係中產,學校完全無需要考慮呢個問題,一早已經安排網上學習。

gigayan 發表於 20-3-10 01:00
饅頭好食好難,所以要咁勤力

剛剛我又聽網上中餐,真係如沐春風不過阿女話平時上堂反而唔會個別抽出來批,佢已經更明白多D,所以佢話停課好