用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-3-6 10:18
只要有一隻鬼,大家都只能夠講鬼話,除非你唔想隻鬼知道你哋講嘜。

都要視乎隻鬼嘅高度嘅,小鬼就~~~

王家爸爸    發表於 20-3-6 18:12

就算B1A都好少好少學生會私下用英文溝通,特別係一班人咁講嘢吹水之時,反而一對一時就會。如果間中學有收非華語嘅話,大班人用英文溝通機會先會大D

Dgs我知會,因為我住附近,lunch hr經過佢地係講英文架

回覆 happyheart 的帖子

國際學校就應該間間都咁貴了。
語境好啲直資或津校都應該有掛。但應該都係比較難入。

培僑算唔算?據聞啲英文都OK。我去開放日,啲學生做問卷,一開口就係英文,都唔錯的。但我估呢班出黎見人應該係挑選過既。
蔡繼友應該唔錯啦,但學費$$$$$

好似有啲學校真係唔講英文係要罰。但真係只係聽返來。

我以前個間都好似叫英中,但我諗同學講英文的機會除左早會、英文堂同講粗口之外,應該冇咩人講。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-3-6 01:13
回覆 miriam 的帖子

完全正確。
所以呢就唔好憧憬英中一定全校講英文, 接受唔到都要接受
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-3-6 14:54
所以呢就唔好憧憬英中一定全校講英文, 接受唔到都要接受

本地英中,港人同港人講英文, 半桶水對半桶水, 不會有期望。我自己出國留學,都要痴住鬼仔鬼妹咁去學英文。

回覆樓主:

唔怕遠可考慮YMCA, 學校有GCE, 70% 外籍學生,40% 外藉老師,香港人班學生都好多由國際學校升上去!佢哋校內校外都差不多全英!

ol_bb 發表於 20-3-6 15:07
唔怕遠可考慮YMCA, 70% 外籍學生,40% 外藉老師,香港人班學生都好多由國際學校升上去!佢哋校內校外都差不 ...
同意。另外YMCA嘅 banding 都算適合,因為樓主小朋友係邊緣人,應該唔會考DGS 呢類名校。

happyheart 發表於 20-3-5 19:20
請問有邊間英中(band 1C- band 2)在校內真係講英文呢?
由於小女成績係band 2-band 1C,和有意往外國升學 ...

每次見到呢個貼個標題,都令我諗起講過以下呢句金句個位人兄:

我真係見過Steve Jobs
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 20-3-6 15:06
本地英中,港人同港人講英文, 半桶水對半桶水, 不會有期望。我自己出國留學,都要痴住鬼仔鬼妹咁去學英文。
...
我囡學校都有回流人士或外藉學生, 佢地廣東話都唔弱
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-3-6 15:15

所以我好鬼鍾意我囡 S.1 班主任, 夠晒老實

我見DGS學生好多放lunch時講英文(emoji)

miriam 發表於 20-3-6 15:24
我囡學校都有回流人士或外藉學生, 佢地廣東話都唔弱

外藉學生講廣東話

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 20-3-6 15:31
外藉學生講廣東話
我囡學校好多年前流傳學生染金毛, 知情者咪得啖笑囉

miriam 發表於 20-3-6 15:25
所以我好鬼鍾意我囡 S.1 班主任, 夠晒老實

有時,老師都未必咁掂,呢!~~~

PS,我並非指貴校~~~

hkpapa852 發表於 20-3-6 15:15

見過、傾過偈同識得係好唔同既概念,佢只係見過。喺 NeXT 年代,只要你喺大學電腦系做,見過 Steve Jobs,同佢傾過偈既人應該都唔少。見過 Tim Cook,甚至係供應商會議傾過偈(俾佢鬧過)既人,可能會多啲。

回覆樓主:

我女中學冇。老實唔係英文科老師,其他老師都唔一定英文好好聽,同學間冇講英文。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-3-6 15:53
有時,老師都未必咁掂,呢!~~~

PS,我並非指貴校~~~
咁呢樣呢, 我都唔知喇

ol_bb 發表於 20-3-6 15:07
唔怕遠可考慮YMCA, 70% 外籍學生,40% 外藉老師,香港人班學生都好多由國際學校升上去!佢哋校內校外都差不 ...

Yes

miriam 發表於 20-3-6 18:36
咁呢樣呢, 我都唔知喇

我小朋友D同學仔,當年就試過圍老師啦~~~
‹ 上一主題|下一主題