用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
go

英中在校內真係講英文   [複製鏈接]

請問有邊間英中(band 1C- band 2)在校內真係講英文呢?
由於小女成績係band 2-band 1C,和有意往外國升學,所以想搵間英中(band 1C- band 2)在校內真係講英文。謝謝!
   7    0    0    0

happyheart 發表於 20-3-5 19:20
請問有邊間英中(band 1C- band 2)在校內真係講英文呢?
由於小女成績係band 2-band 1C,和有意往外國升學 ...
佢自己肯講先最重要。
仔可以自動自覺溫書就好了。

李國寶?

就算係 1A 都唔會真係咁多講英文,要自己同朋友肯講先得。
否則就要搵多非華裔嘅學校。呢個 level 嘅話,得李國寶,再下一格就 百老匯。

醒目開學勳章 王國長老

由於小女成績係band 2-band 1C,和有意往外國升學 ...
S.1 新生家長日班主任講左好正既野

學校係英中, 除中文或普通話堂唔係講英文, 其餘時間全校都係要用英文溝通, 咁老師就受薪既, 一定要講英文, 咁學生唔係, 唔講我地都無佢地符囉.............

YmOra    發表於 20-3-6 08:56
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

完全正確。

不過有時候如果全班冇反應,或者老師都覺得自己講到一舊舊,佢都會考慮轉台。

如果真係想語境好,又打算去外國升學,會唔會考慮國際學校?

回覆 bbba05 的帖子

有什麼平民國際學校(吾洗債券或額外比一筆錢)又可以考GCE?不過之前有帖子都提過,傳統小學考入國際學校都好難,因為有一大班英文好的國際小學生競爭,而且我地傳統小學又冇咁talk 得

happyheart 發表於 20-3-6 01:53

有什麼平民國際學校又考GCE介紹? 不過敝除冇得借統一派位入學,在一大班英文好的國際 ...

我只係見你想語境好,所以唔提議姐,事實上有唔少上出國的學生會先讀國際學校,方便適應。

另外,亦唔知你原來要求gce,  我冇介紹呀。

有 GCE課程
e.g. 聖保羅書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、港青基信書院、st. Margaret.

st. Margaret 有 2nd language 班, 不用讀本港 DSE 中文,應該適合你

發表於 5 小時前 |只看該作者
有什麼平民國際學校(吾洗債券或額外比一筆錢)又可以考GCE?不過之前有帖子都提過,傳統小學考入國際學校都好難,因為有一大班英文好的國際小學生競爭,而且我地傳統小學又冇咁talk 得
HKDSE (JUPAS) Vs GCEAL (Non JUPAS) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=

開辦 GCEAL 嘅國際學校

KOREAN INTERNATIONAL SCHOOL (呢間唔洗買債券,只需俾每月萬鬆啲學費而已, 仲平過讀赤柱聖士堤反書院學費+住宿, 呢間國際學校價錢非常實惠)https://www.kis.edu.hk/is/curriculum_exam_results.asp & https://www.kis.edu.hk/gp_bus.asp& https://www.kis.edu.hk/is/admission_fees.asp & https://www.kis.edu.hk/is/contact_faq.asp & https://www.kis.edu.hk/is/curriculum_secondary.asp

Q:  Does KIS have debentures?
A:  No, the school does not have debentures.

啟歷學校 (呢間, 如果Sixth Form 才入讀, 可以選擇買最平不可退款 $48,000 債券)https://www.schooland.hk/is/kellett & https://www.kellettschool.com/admissions/fees & https://www.kellettschool.com/admissions/debenture-capital

Sixth Form Capital Contribution DebentureType

For those students accepting a place inS ixth Form, there is the option to pay the non-refundable Capital Contributionin place of the Individual or Corporate Debenture.

Price: $48,000

Lifespan: 2 Years

Redeemable: No

除左國際學校,我見過3幾個中學生圍埋講英文,只有李國寶中學,因為佢地較多外藉學生(多數南亞裔)

校內除非英文堂或English Week之類,據我所知好多band 1a中學生都唔會特登講英文。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

人多既地方當然講人話,當鬼多過人時就自然要講鬼話
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 20-3-5 22:30
就算係 1A 都唔會真係咁多講英文,要自己同朋友肯講先得。
否則就要搵多非華裔嘅學校。呢個 level 嘅話,得 ...
St Margaret's 呢?

回覆 Yanamami 的帖子

想問吓港同校內英文語境好嗎?

Yanamami 發表於 20-3-6 09:34
St Margaret's 呢?
除了非華籍外,有部份是黃皮白心人,他們較慣常用英語表達.中文科有困難時,會出現用英文教中文!!!

部分傳統名校可能係,其他B1學校,應該唔多。

hkpapa852 發表於 20-3-6 08:28
人多既地方當然講人話,當鬼多過人時就自然要講鬼話
只要有一隻鬼,大家都只能夠講鬼話,除非你唔想隻鬼知道你哋講嘜。

2jkidsfather    發表於 20-3-6 15:12
2jkidsfather    發表於 20-3-6 15:12

YMCA

王家爸爸 發表於 20-3-6 10:16
部分傳統名校可能係,其他B1學校,應該唔多。

老師会,但学生都唔会全校講英文……亦未必大部份~
‹ 上一主題|下一主題