用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-11 17:09
剛剛我又聽網上中餐,真係如沐春風不過阿女話平時上堂反而唔會個別抽出來批,佢已經更明白多D, ...

因為平日上堂,會用一半時間上人生道理學科,我女話....

gigayan 發表於 20-3-11 17:52

所以,視像教學有使老師們壓力增加,平時惡聲惡氣嘅會變成一隻可愛小白兔。

回覆 bobbob 的帖子

內地媽媽嫁黎香港咪會有機會睇唔明。不過依家有 app 可以一張相翻譯,雖然唔係 100% 準確,但起碼 7-8 成可以理解。而且唔明 send 個 whatsapp 畀同學仔媽媽問幫手翻譯。而且都有唔少學校中英 version 通告都有。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-11 17:07
其實有好多唔同背景既家庭的,唔係個個家長都係學霸。我哋學校雖然係中英對照,但因為係電子通告,我見有 ...
係咪仲有呢啲年紀嘅新移民(老一輩唔出奇)無乜接受過教育?我接觸過嘅都無乜呢個問題,至少都中學畢業

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-3-11 18:26

內地媽媽嫁黎香港咪會有機會睇唔明。不過依家有 app 可以一張相翻譯,雖然唔係 100%  ...
我反而覺得近年內地人用智能手機app叻過我

gigayan 發表於 20-3-11 17:52

YmOra 發表於 20-3-11 17:59
所以,視像教學有使老師們壓力增加,平時惡聲惡氣嘅會變成一隻可愛小白兔。
...

我聽數學老師鬧人好惡喔

bobbob 發表於 20-3-11 19:22
係咪仲有呢啲年紀嘅新移民(老一輩唔出奇)無乜接受過教育?我接觸過嘅都無乜呢個問題,至少都中學畢業 ...

其實香港仲有好多低下階層,而且,讀完中學都唔代表可以睇得明英文通告,更惶論寫英文信同學校聯繫。學校應該要明白呢點。

1998Ruby1998 發表於 20-3-11 18:26

內地媽媽嫁黎香港咪會有機會睇唔明。不過依家有 app 可以一張相翻譯,雖然唔係 100%  ...

我都覺得中英對照合理D。

ctyying 發表於 20-3-10 23:11
真是有英中學校要求全部要講英文的,除咗上中文課,自行去交表見到學生去校務處買薄都要講英文;學生去小食 ...

真係一所好學校

little_yolky 發表於 20-3-11 20:02
真係一所好學校

有興趣知佢 DSE 英文有幾好  

little_yolky 發表於 20-3-11 19:55
我聽數學老師鬧人好惡喔

琴日個堂....我估數學老師都忍得好辛苦

little_yolky 發表於 20-3-11 19:55
我聽數學老師鬧人好惡喔

撇開視像或對著教問題。我好怕遇著惡教嘅數學科老師。

回覆 YmOra 的帖子

兩個老師,教同一級,A 教一班,B 教 2 班。A 教到全班合格,B 教到兩班都一半唔合格
認真,有個好數學老師,真係慳好多時間,唔洗事倍功半。

YmOra 發表於 20-3-12 01:52
撇開視像或對著教問題。我好怕遇著惡教嘅數學科老師。

數學老師阿女話教得好嘅,平時都funny and friendly嘅,個日係有小朋友搗蛋完唔識收科先惡惡地,因為實在太阻時間了....

1998Ruby1998 發表於 20-3-12 05:15
回覆 YmOra 的帖子

兩個老師,教同一級,A 教一班,B 教 2 班。A 教到全班合格,B 教到兩班都一半唔合格 : ...

按你的假設,A是被定義為"好老師",因為A老師慳時間且不是事倍功半。不過,個人認為B才是好老師,因為B老師被指派教兩班,按能力或教學法可能已經優於A老師才給調配任教兩班。如果,調轉A老師被分配到B老師嗰兩班任教有無機會出現低於50%之合格率?!不過,這種情況的A老師嘅100%教學合格率與B老師嘅50%教學合格率之比較,我會把實際"人頭數"即A老師32人合格和B老師32人合格(如果32人/班)與成功百分比作""一併分析""考慮,事情會看得更清晰。

gigayan 發表於 20-3-12 10:08
數學老師阿女話教得好嘅,平時都funny and friendly嘅,個日係有小朋友搗蛋完唔識收科先惡惡地,因為實在 ...

原來係咁。我講嘅嘢令人誤會添!我指嘅"數學惡老師"係指嗰D一直都係以惡為教學法的老師,因為個人認為,數學科好講"耐性"教,惡對於數學勁好嘅學生無影響,但對弱嘅學生""幫倒""機會好大。

YmOra 發表於 20-3-12 10:21
原來係咁。我講嘅嘢令人誤會添!我指嘅"數學惡老師"係指嗰D一直都係以惡為教學法的老師,因為個人 ...

啱呀,鬧一鬧、嚇一嚇,d學生可能d數字小數點都飛走晒

YmOra    發表於 20-3-12 10:32

gigayan 發表於 20-3-12 10:27
啱呀,鬧一鬧、嚇一嚇,d學生可能d數字小數點都飛走晒

如果,對D教開好嘅數學老師嚟講,間中惡吓對學生的專注力和表現都會有提升。哩招我間中都會用响阿女身上,不過唔係科數學而是科學。

我第一身接觸一個新移民家庭,媽媽很年青,但冇能力教幼稚園英文功祼。我自己住嘅屋宛就有唔少內地人,佢哋應該好唔一樣。
‹ 上一主題|下一主題