用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文  

happyheart 發表於 20-3-7 22:07

Oh Thank you.

學校老師鼓勵上堂多discussion, 所以佢哋一般比傳統學校學生較喜歡表達,視乎你喜歡不喜歡!最好自己去簡介會,去學校參觀了解!

virgokaren 發表於 20-3-7 20:15

下年會改為
1st language English
2nd language Chinese
再加 3rd language (Spanish and French ?)
最終是否落實?

ol_bb 發表於 20-3-7 23:21

下年會改為

噢!你講得啱!睇番 20-21年度的 Admission notes
1st Language - English
2nd Laguage - Chinese (Local or Elementary)
3rd Language - Spanish (must)

冇左 French 喎!
學校  Spanish 一向成績好好,吾知係咪咁原因。
Spanish 亦是好多國家通行的語言。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 20-3-8 03:30
噢!你講得啱!睇番 20-21年度的 Admission notes
1st Language - English
2nd Laguage - Chinese (Local  ...

又可能小學是學Spanish ,方便銜接!

1998Ruby1998 發表於 20-3-7 01:26
回覆 nicolemummy 的帖子

中學全部要通知老師嘅野,阿媽都寫中文。就算係通告,學校都有中文英文版本。
我都係寫中文

kiwi2007 發表於 20-3-7 22:20
英中內冇英文語境,這是香港英中的特色,N年前 HKCEE & HKALE年代已是,現在亦然。即使是龍頭官立英中,相 ...

我係阿女今年升中,先明白菠蘿包原來係無pineapple既我以前讀中中,所以一直幻想菠蘿包有好多菠蘿

nicolemummy 發表於 20-3-6 19:34
我想問下大家,大家向學校寫信,如請假信,又有無用英文寫?

我孩子入了英文小學就寫英文請假信;另一個入 ...

實在奇怪!小朋友讀英文學校,關家長乜事?做乜要就學校?家長習慣用中文咪中文,英文咪英文囉。學校收小朋友時,係咪check埋家長會考成績呢?

SiuBBee    發表於 20-3-10 11:45
小時了了    發表於 20-3-9 10:17

lawiskcyu 發表於 20-3-6 04:24

SMC開咗GCE?

菠蘿飽無 pineapples 是香港的特式和經典,沒有對與錯。反而覺得奇怪,英中內有全英語境是否就是 DSE 英文科成績優異的保證? 回想  HKCEE 及 HKALE 年代,想英文科摘A主要靠作文及閱讀理解攞高分,因為英文口試佔比重十分少,所以人們常說當年考生的 Written English was better than spoken one. 那個年代,明珠台及 SCMP 係我地呢D老鬼磨練 better English 嘅主要渠道。DSE 由推出至今,中文科一向被視為死亡之科。那麼為何冇人提出中學要多D用中文呢?! 究竟中文定英文重要D先? 笑話一則,九十年代初很多國內學者初到香港交流及訪問時,還以為 CUHK 只有中文科可修讀的呢!

kiwi2007 發表於 20-3-8 23:54
菠蘿飽無 pineapples 是香港的特式和經典,沒有對與錯。反而覺得奇怪,英中內有全英語境是否就是 DSE 英文 ...

中文定英文重要?陳Sir会話,以香港身為一个“国際都会”,两文三語同样重要。

little_yolky 發表於 20-3-8 23:05
實在奇怪!小朋友讀英文學校,關家長乜事?做乜要就學校?家長習慣用中文咪中文,英文咪英文囉 ...

我這樣說,是因為樓主問,英文學校裡,是否學生一定講英文。

大學裡是講明language of instruction是英文。即教導時的語言是英文。並不會強制其他非教導時的語言。

大學生平時溝通還不是朋友慣用的語言嗎?

雖然,全校用英語的確可以幫助學習英語,但這不是英文學校的定義。

既然要求製造語境,家長本身也應有製造語境的義務。

香港的學生成也敗也於兩文三語這個極美麗的形容詞。放眼大灣區更不知熟禍熟福。但對於我們呢班當年早會/任何大型官方活動時必定奏住英國國歌、望住事頭婆玉照喺 school hall 上體育堂、有皇冠頭做成績表封面.....嘅土產官立中學畢業生嚟講, English is always the international language with priority forever!

回覆樓主:

叫孩子寫信,給家長簽,可以訓練孩子寫信(不論中文或英文),是很好。

然而,我想說的,既然家長要求老師平時溝通要說英語,家長本身也應盡本份。

利申,孩子們的學校,老師和學生都要用英語溝通。但同學間的溝通,只會鼓勵,不會強制。

nicolemummy 發表於 20-3-9 09:50
叫孩子寫信,給家長簽,可以訓練孩子寫信(不論中文或英文),是很好。

然而,我想說的,既然家長要求老師 ...

說得好、家長都應盡本份在家提供語境比小孩,不是單靠學校,不是阿媽睇tvb, 要個仔自己睇英文台。

little_yolky 發表於 20-3-8 22:59
我係阿女今年升中,先明白菠蘿包原來係無pineapple既我以前讀中中,所以一直幻想菠蘿包有好多菠 ...

唔好諗住齋食學校d菠蘿包啦,自己去買菠蘿食,罐頭好新鮮嘅又好啦!

gigayan 發表於 20-3-9 11:19
唔好諗住齋食學校d菠蘿包啦,自己去買菠蘿食,罐頭好新鮮嘅又好啦!

還有,菠蘿包d麪粉,酥皮都一樣好好食。
唔使整日掛著食菠蘿。

b3410 發表於 20-3-9 11:31
還有,菠蘿包d麪粉,酥皮都一樣好好食。
唔使整日掛著食菠蘿。

我已經唔再著眼去睇菠蘿包....睇停課功課量和開live上堂嘅密集度,原來佢主打唔係菠蘿包.....連食家都係咁講

73662710 發表於 20-3-8 23:28
SMC開咗GCE?

ㄧ直都有, 2nd language (非華語)學生是用 GCE 中文 加其它 DSE 科目報大學, 詳程請問學校作準。

little_yolky 發表於 20-3-8 22:59
我係阿女今年升中,先明白菠蘿包原來係無pineapple既我以前讀中中,所以一直幻想菠蘿包有好多菠 ...
家長对学校总係好多迷思同期盼……从来只有身在其中先知真相讀过咪知:其實咪又係学校-间?所以不必神化~

kiwi2007 發表於 20-3-8 23:54
菠蘿飽無 pineapples 是香港的特式和經典,沒有對與錯。反而覺得奇怪,英中內有全英語境是否就是 DSE 英文 ...

語境絕對不是考公開試優異成績的保證,否則我地全部講中文的,中文科都應該可以5**啦!
況且,speaking 只佔 10%的評分比例,叻極都係10分。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]