用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中在校內真係講英文
樓主: happyheart
go

英中在校內真係講英文   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-3-6 18:26
見過、傾過偈同識得係好唔同既概念,佢只係見過。喺 NeXT 年代,只要你喺大學電腦系做,見過 Steve Jobs, ...

係電樹機見過~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-3-6 18:41
我小朋友D同學仔,當年就試過圍老師啦~~~
我囡 P.1 新生家長日, 咁岩有個爸爸係我老公波友, 聽完英文科老師講野後.............話要睇緊 d 個女既英文.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 chanmana 的帖子

有少部分同學以英文為主要溝通語言,家長日見到嘅情況係有啲同學用英文傾計,有啲同學用中文傾計。不過中文佔大部分。我記得開放日,帶我參觀嘅同學,佢個樣似外籍學生, 好自然主動同我講英文。嗰位女生好親切好陽光,走嘅時候先知原來佢廣東話講得好好。

回覆樓主:

我想問下大家,大家向學校寫信,如請假信,又有無用英文寫?

我孩子入了英文小學就寫英文請假信;另一個入了中文小學,就寫中文請假信,除非是英文科相關既事宜就用返英文。

孩子們都上英文中學,我都以英文信跟學校溝通,除非那活動本質是用中文的。

nicolemummy 發表於 20-3-6 19:34

我孩子入了英文小學就寫英文請假信;另一個入 ...
係呀……英中就用英文。

英小英中,中、英文信都寫過,無所謂的,亦無規定家長。通告就絕大多數係英文。

搵小朋友自己寫,家長負責簽名~~~

阿女要我寫英文信, 我會叫佢自己寫完我簽名

Yanamami 發表於 20-3-6 09:34
St Margaret's 呢?
ST Margaret's 應該多英文,因佢地小學已經用英文上堂,同學間亦會用英文溝通

上到英中,阿女寫完我撩龜
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 nicolemummy 的帖子

中學全部要通知老師嘅野,阿媽都寫中文。就算係通告,學校都有中文英文版本。
學阿媽話齋「你有中文科,你個班主任又唔係鬼又唔係唔識中文,寫中文都得喇,知你請假咪得囉!」

......

happyheart 發表於 20-3-6 01:53
回覆 bbba05 的帖子

YMCA of HK Christian College 咪係一間平民國際學校囉!
分 DSE and GCE 两 stream
1st Language is English,
2nd Language 可以選中文,Spanish and French.
中文仲有分 local and IGCSE, 合不同 level 的的學生。
學生的國藉都好多元化, NET 比例亦很高。(學生好大部份都以英語溝通的,可去校外睇下放學,佢地講英文的)
佢其實係直資中學,不過都好多國際學校學生轉入。

virgokaren 發表於 20-3-7 20:15
YMCA of HK Christian College 咪係一間平民國際學校囉

YMCA of HK Christian College 唔係國際學校,係直資而已!

教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 小學及中學教育適用 > 直接資助計劃>> https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index.html >> 直資學校資料  

二零一九/二零學年直接資助學校資料 https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/schlist(fees)_e_c.pdf
I 離島 9

YMCA of Hong Kong Christian College #
港青基信書院#

小時了了 發表於 20-3-7 20:52
YMCA of HK Christian College 唔係國際學校,係直資而已!

教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 小學及中 ...

大家都知YMCA是直資,不過佢無論student mix, playground language, school culture 都似國際學校.

回覆樓主:

Oh Thank you.
但校風如何?

你可以試試李國寶中學,好似第二次收生改咗時間,好似可以報名,開放日唔計,我去交表同補資料見到啲學生大部份都係用英語溝通,唔覺有人講中文

英中內冇英文語境,這是香港英中的特色,N年前 HKCEE & HKALE年代已是,現在亦然。即使是龍頭官立英中,相信亦不會有濃厚全英對話的境況。所以香港中學生的英語能力,一向是 written better than spoken。English week已經算是每年的盛事,近年某些學校有能力多聘一些 NET 外籍老師已算是較佳的英文語境催化劑了。其實,菠蘿飽也未必真係有 pineapples. 英中冇濃烈英文語境也不會影響收生情況吧!

deleted

deleted

小時了了 發表於 20-3-7 20:52

教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 小學及中 ...

我形容佢「似」國際學校,我上文最尾都講左佢係「直資」。

以英中來說,YHKCC 係俾到國際學校的語境。
無論老師,學生,家長都好多人講英語的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題