用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Nomos
go

none   [複製鏈接]

DevilPig 發表於 20-3-24 01:05
SMC seminar 有 post 過,不過我唔識 upload 相,summary:

SMC, 2018 DSE Level 5
呢個數字我知的了,我亦知佢係分享會好快咁係powerpoint show一show出黎。

我依家就係質疑呢啲資料是否可靠,會唔會有誤導水份,若然可靠,點解唔正式係學校報告或校網講出黎? 反正又要俾人知。

WKF數字雖不全面,但都叫公開基本數字,大學取錄人次、邊間、科目等都有講,講可信度點都比SMC高。

我唔係好針對SMC,而係對SMC呢種做法不認同,而更唔想社會接受呢種做法,仲當正佢咁公佈就係真去睇。

Vanadium 發表於 20-3-24 17:47
呢個數字我知的了,我亦知佢係分享會好快咁係powerpoint show一show出黎。

我依家就係質疑呢啲資料是否可 ...
其實係唔信既,就算放上校網都可能有人話係假架。。

Sing13 發表於 20-3-24 03:24
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_PressRelease_Chi.pdf

2019 DSE 通識科五級以上百分 ...

要升到大學,好似中文要拎3?咁smc好似有7-8成入U.. 咁即中文都7-8成合格?如果要求拎5既,我諗要讀返傳統名校

ho_yan2406 發表於 20-3-24 18:46
其實係唔信既,就算放上校網都可能有人話係假架。。
要明白兩者分別。
網頁或學校報告講,有錯或誤導公眾係有責任。

圍內聚會俾你睇一睇,無從審核,更無責任。

暫時我見直資學校或成績稍佳之官津中,得佢一間係咁。

回覆 Vanadium 的帖子

其实HK数百間中学中, 绝大部份都係冇可分析DSE数句提供,只有極小部份中學係有提供一点点,而又沒法直接联系上的分段数句 (完整到像荃官, 港同, UCCK呢類咁透明, 就更少), 之后都係靠自己或有經验会員, 分析后再分享 (最后都係有爭議), 最后还是信不信由你.

人最终都係信名牌效应, 什么如, 见到名人有錢人, 就当佢地一定係着名牌, 我地d中下階層, 就算间中有錢買件名牌, 都会比人角得係A货.

同一道理, 唔比成绩, 或比到一节节, 如果係名校, 你咪又係一样信, 但好似呢几间新校, 如果唔係比到如似港同咁全面(令你冇得爭議), 总会有人有angles去插佢语言偽算.

Sing13 發表於 20-3-24 12:33
WKF多年一直都冇公布.

WKF 如果中文搞唔掂既學生可以行GCE AL條路. 2019 DSE 3322率能够达到75%,
WKF:
Among the elective subjects, our candidates are relatively strong in BAFS, Biology,
Chinese History, Economics, History, ICT and Physics, with a proportion attaining Level
4 or above exceeding 50%

our students secured good performance in Chinese
Language, with a proportion attaining Level 3 or above of 73%

In terms of the best six subjects, the highest number of points attained remains at 39.

咁叫好唔好??

DevilPig 發表於 20-3-25 02:34
WKF:
Among the elective subjects, our candidates are relatively strong in BAFS, Biology,
Chinese Hi ...

你個份資料幾時㗎?

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html

A-School同學們今年在HKDSE中再創佳績。其中約四分之三同學符合JUPAS本科課程的一般入學要求(即四個核心科目及一個選修科目的"3322+2"),在四個核心科目和大部分選修科目中,同學們獲第四級及第五級或以上的比例遠高於全港平均水平。有賴優異的成績,82%同學在JUPAS中獲取錄,其中約半數來自香港大學、香港中文大學和香港科技大學。

8月中旬發佈的GCE AL成績確認了同學們較早前所獲得的有條件取錄資格。66% 同學取得了 A 或以上成績,其中41% 同學取得 A+,已連續第二年高於25%的英國平均水準。半數同學取得3A或以上,40%達2A*或以上。A-School同學們在一月初已藉GCE AS取得了30多個有條件取錄,最終實現了升讀牛津大學、倫敦帝國學院、加州大學大衛斯分校、SCAD等學院的夢想。

回覆 Sing13 的帖子

唔好意思, 只係想理解多少少.
在#57中: "...既然略高于全港平均既主科亦能公開成績, 更令人擔心既是冇公布成績..."
我估你意思係連只高於全港平均小许的科目都已列出, 咁冇列出果d应兇多吉少了.

在#67中: "...在四個核心科目和大部分選修科目中,同學們獲第四級及第五級或以上的比例遠高於全港平均水平..."
反而某校只用些非量化表迖方法, 如"大部份", "远高於" 全港水平.
咁係咪係角得講大约(但唔知实際) 較有可信性

在#53中提到 "WKF 2019年,46%三大", 按#67的描算是否有錯, 应是这样计?
- "...約四分之三同學符合JUPAS本科課程的一般入學要求..."
(即~75%)
- "...82%同學在JUPAS中獲取錄..."
(即 75% x 82% = 61.5%)
- "...其中約半數來自香港大學、香港中文大學和香港科技大學..."
(即61.5% x 50% = 30.8%, 而非46%?)

Sing13 發表於 20-3-25 07:30
你個份資料幾時㗎?

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html
WKF school report 18-19:
https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr/docs/annual_report_ss_1819.pdf

twhkleung 發表於 20-3-25 10:01

佢網頁有入大學嘅人數, 48 人入三大,DSE 103 人考,46%, 當然亦有可能係考 AL 嘅學生入三大, 咁當 全部 12 人 考 AL 嘅, 都入到三大, 都大約有 41% 入三大
有錯請指正,thanks

twhkleung 發表於 20-3-25 10:01

SMC 公開既資料太少.
小學外籍人士多, 英文語境好是其優勢. 但考DSE, 避唔避得開中文? (得都未定,自己考慮了).  
SMC 是需要開辦海外課程, 入牛津唔需要SMC最弱既兩科中文,通識.
但正如我前文所講既, SMC班數少, 開唔開到呢?
我唔會話SMC教學唔好, 只是唔適合考DSE. 如果有中學出國打算, 伊點就唔重要啦.

WKF DSE 2019, 3322率大概是73%, 82%同學在JUPAS中獲取錄
雖然沒level 4 5 以上百分比, 但由依兩點,WKF 應該都有Band1C水準..
入三大率我唔推測了, 但睇前列學生有Band1B水準.
所以我前文話:
"由學校公佈既數字,前列學生成績相當好,至於平均成績就唔清楚了."

新派直資要打響招牌, 如果小朋友是精英學生, 學校會當你是寶.
WKF有能力培養自己既優秀學生. 一條龍學校學生程度差別大唔奇怪, 而且學校話曬都提供左兩條升學PATH.
學生最后有叻有唔叻, 只能家長自己考慮小朋友是否適合.

回覆 DevilPig 的帖子

请问係咪即係2019 S6
1. 总人数 = DSE 103人 + AL 12人 (115人) ?
2. 如 48人入3大, 即 3 大率是 48/ (103+12) = 41.7%?
3. 如入3大48人中, 12人是 AL的, 即 考DSE 入3大是 (48-12)/103 = 35%

是不是这样? 谢谢

明白. Thanks!

twhkleung 發表於 20-3-25 12:58

请问係咪即係2019 S6
41% 會 fair d, 35% 會係 assume 全部 考 AL 都有三大, right?

哈哈! 我只是按你在 #70所说 "...咁當 全部 12 人 考 AL 嘅, 都入到三大..." 而已.
我沒左胃, 反正WKF也是间不錯的学校, 只是职业病, 一见数字就会有要求. Sorry!

ho_yan2406 發表於 20-3-12 22:31
我女在smc讀緊小一,咁岩佢呢屆冇咩南亞,我見mix鬼仔鬼妹多

唔好意思,打劫人地個post問一問,想考入smc有無咩特別心得?本人非常心儀smc,小女今年將考小。感激!

xaxababy 發表於 20-3-26 20:07
唔好意思,打劫人地個post問一問,想考入smc有無咩特別心得?本人非常心儀smc,小女今年將考小。感激!
其實係緣份
我一直都冇諗過讀SMC的,因為我女可以讀哥哥間津校,所以我只報幾間神校同龍校,smc因為近所以報埋黎拎經驗,估唔到佢入到2nd in,咁我見得閒又同阿女去in囉,點知又俾佢入到3rd in,原本都諗住唔in,免得side自己同校長時間架喇,但後尾d朋友都叫我試下,咁我又得閒,又去見下校長啦,點知同佢傾完,俾佢感動左.
跟住大仔咁岩考試,又唔理想,都好驚6年後又再面對多次呈分既壓力,所以突然變成好想入黎讀

其實阿女都冇咩叻,只係好鐘意講英文,雖然佢講錯但都會照講,咁佢本身中英文認字都唔錯既,數學都ok,有學珠心算,可能幫助左少少....
我平日都係跟返幼稚園d書同佢溫習,同埋我地自細就每晚都讀完故事書先訓覺,所以佢鐘意睇書,我諗學校都like呢顃小朋友

ho_yan2406 發表於 20-3-27 00:28
其實係緣份
我一直都冇諗過讀SMC的,因為我女可以讀哥哥間津校,所以我只報幾間神校同龍校,smc因為近 ...

感謝回覆!

我女好鍾意睇書,不過學術中英文只係一般。會趁停課日子同佢多練習口語對話。感激!

xaxababy 發表於 20-3-27 00:33
感謝回覆!

我女好鍾意睇書,不過學術中英文只係一般。會趁停課日子同佢多練習口語對話。感激!
加油,努力認多d字 good luck

回覆 ho_yan2406 的帖子

請問你覺得smc的中文, 是否如外界說的這麼淺呢?
學生品德你覺得滿意嗎, 學校有教德育科嗎?
謝謝

‹ 上一主題|下一主題