用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Nomos
go

none   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-3-12 12:37
兩位朋友,一位我未見過個小朋友,但家長係正常相職家長,媽媽要出trip,但都會緊張仔仔成長,我睇唔到佢對 ...
學校d老師對舊生子弟有特別看待<==請問係講緊smc嗎?

Nomos 發表於 20-3-12 11:49
回覆 三隻馬 的帖子

無意歧視南亞生
其實釨奇怪,好多人都話南亞人品德差,中學個d都係咁...
但tsl都收唔少南亞,呢間又冇咩人話品德差喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

ho_yan2406 發表於 20-3-12 22:52
學校d老師對舊生子弟有特別看待
sorry, no. that's another school.
恐龍家

Nomos 發表於 20-3-12 11:49
回覆 三隻馬 的帖子

無意歧視南亞生

我小朋友在國際學校,都有不少南亞學生,不覺得他們特別曵,有些都家教甚嚴,成績很好。曵的其實甚麼種族都有份,中國人也有。
其實他們社會結構貧富懸殊,你會遇到的多不會是那些父母唔管唔教。而SMC本地人比南亞多很多,南亞人可能驚被bully多過你。
你更加要比小朋友試下SMC, 接觸下不同種族文化, 開濶下眼界。

無必要對南亞裔有偏見,另外學校收得的都有一定質素!
今年P1只收了一個南亞裔小朋友,就算收多啲我也覺得沒有問題!

一班只有22個學生,老師有愛心並且跟得很貼。
小一課程適中,功課量偏少,極少抄寫。
這種安排我覺得很好,因為學校要就住大部份同學,課程不能太深,比較叻的學生或者家長比較aggressive 的可以自己加多少少補充練習。當然學校自己也另有拔尖課程。

至於品行,小學部一定好。
中學部唔知道,因為小朋友還在小學部,但是他們都是正常家庭的正常學生。

回覆 ho_yan2406 的帖子

請問學校除學費外, 有其它費用要付嗎

73662710 發表於 20-3-13 13:43
今年P1只收了一個南亞裔小朋友,就算收多啲我也覺得 ...

請問現在停課,學校有什麼安排嗎?
小一已有拔尖?
請問你小朋友入讀後英文oral如何?
謝謝

Nomos 發表於 20-3-13 17:35
回覆 ho_yan2406 的帖子

請問學校除學費外, 有其它費用要付嗎
書費。。好平,千幾蚊一年,因為有d科目用校本課程,學費已包埋唔洗另外俾飯錢好似24蚊一餐

好似俾過1次300蚊。。唔記得for 咩

Nomos 發表於 20-3-13 17:47
請問現在停課,學校有什麼安排嗎?
小一已有拔尖?
請問你小朋友入讀後英文oral如何?
Google classroom
Zoom Class

Enrichment class usually starting from P.2.

As for oral English, more or less the same as those admitted already have quite good oral English.

ho_yan2406 發表於 20-3-12 22:35
老師都嚴架,尤其中文老師,唔會俾佢地唔舉手就講野,更加唔會俾走黎走去啦
...

我仔都係讀緊SMC,我懷疑我地係識嘅,未相認啫。anyway,言歸正傳. 兩間學校確有好多類似的地方,我唔知wkf,所以只可以分享SMC資料.我唔認為南亞人多,而係學校國籍較多元化。就算有南亞人,我相信都係有質素的(否則應該考唔入)。

學校活動教學,功課唔算多,雖然得66人,但同學關係close啲,同埋有某啲學科(活動),如樂器,球類都識到其他班級學生。呢排停課,我仔不停問幾時可以返學,小朋友係第一身去經驗間學校,佢的反應已經俾左答案我。

Mumibella 發表於 20-3-14 14:27
我仔都係讀緊SMC,我懷疑我地係識嘅,未相認啫。anyway,言歸正傳. 兩間學校確有好多類似的地方,我唔知wkf,所 ...
你唔記得左我係邊個喇。。我女同你仔一樣好多野講架

ho_yan2406 發表於 20-3-14 20:23
你唔記得左我係邊個喇。。我女同你仔一樣好多野講架

哈哈! 聽聞全班都好多野講架喎

Mumibella 發表於 20-3-14 23:46
哈哈! 聽聞全班都好多野講架喎
女仔又多野講,仲要之前同你仔一齊坐,估到未呀?估唔到CHECK PM LA~我地PM過架

ho_yan2406 發表於 20-3-15 02:04
女仔又多野講,仲要之前同你仔一齊坐,估到未呀?估唔到CHECK PM LA~我地PM過架
...

sorry..失憶添(emoji)(emoji)(emoji)hi...同班同學

lambeanmama 發表於 20-3-8 10:38
點解你覺得多非華裔人士會有學習問題或相處問題呢?咁國際學校一定好有問題?

SMC 同WKF本質上都好大分別 ...
可以分享多D嗎?Wkf lee 2年 DSE 唔錯,接近 45%入三大,SMC 大約 40%,差唔多。另外,WKF 有 GCE AL, SMC 雖然話有,但又話開唔成科,因為無學生揀,我唔係好明。

SMC 重英文,咁 中,數教學如何?
我知 WKF 係活動教學,例如會拎指南針落操堂教方位,咁 SMC 是否活動教學呢?

Mumibella 發表於 20-3-14 14:27
我仔都係讀緊SMC,我懷疑我地係識嘅,未相認啫。anyway,言歸正傳. 兩間學校確有好多類似的地方,我唔知wkf,所 ...

請問英文科net教,其它科目是其他本地老師教嗎?

普教的都是純正普通話老師上堂嗎?

thx

73662710 發表於 20-3-13 13:43
今年P1只收了一個南亞裔小朋友,就算收多啲我也覺得 ...

請問小一課程是比直資私校淺嗎?

DevilPig 發表於 20-3-15 18:01
可以分享多D嗎?Wkf lee 2年 DSE 唔錯,接近 45%入三大,SMC 大約 40%,差唔多。另外,WKF 有 GCE AL, SMC  ...

我個人覺得單睇成績意義不大;我一向覺得間學校八成入港大都無大意義,因為我仔可能是剩低嘅兩成人。而且講緊12年後。12年後仲有無DSE大家都不知。不過要比的話,入大學率/三大率兩間應該差不多。所以呢兩間應該用課程去比較。兩間都算是相對比較活動的學校;但兩者有以下分別(我個人看法):
1. SMC 小班;人少,大家親密啲,機會也相對多一些;
2. SMC 相對傳統少少,會有測考排名等大家熟悉的做法;
3. SMC 英文課程非常優秀;聽說讀寫也達Native水平;在地鐵不至一次遇過SMC學生,她們用英文溝通,閉上眼聽,你不會覺得是香港人/華人在說話。如果之前你去開放日有睇佢地啲寫作功課,真心impressed
4. WKF 小朋友較活潑醒目;SMC小朋友則較純樸。這是我自己在10月至12月期間自己多次在放學時間觀察後感覺。重申:個人感受。
5. WKF硬件贏晒。
6. SMC 老師穩定過WKF; 我會覺得同學校領導人有關。
5. 中文課程, WKf不清楚,但SMc都是傳統課本咁教;不多背默抄寫,但要做的都無得走。
6. 數學仍是數學,用咩方法教都要練習的。但開放日見到SMc數學老師設計了一些電腦小遊戲幫小朋友學習,見到他們是很有心的。

Nomos 發表於 20-3-12 10:53
回覆 lambeanmama 的帖子

睇返post, 見你很心儀smc, 最后有offer...

識人讀話不是很多南亞睿人士,不過最好有用家確認
‹ 上一主題|下一主題