用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔英文好中文差, 如何轉校
go

仔仔英文好中文差, 如何轉校

我有個初小的輕微自閉譜系仔仔,似有讀寫障礙,中文完全追不上學校進度,甚至連其他科也因看不明題目受累,中文常識恆常不及格,數學應用題看不明。
英文則口語流利至國際學校等級,評估機構都驚訝他英文之流利。英文閱讀比中文好,睇到書,但寫就好差。

於是我想替他轉校避中文,但我和老公對轉什麼校有不同看法,想問下大家意見。1. 國際學校。但好的國際學校仔仔考不上,而差的貴之餘,又主要給大陸人讀,講普通話多,和我
們避中文目的違背。而且我有個細仔讀緊英基國際學校,我覺得好不習慣國際學校的模式,教仔有困
難。
2. 非華語小學。但老公擔心學生背景複雜。
3. 非普教中學校。仔仔小學是主流愛心happy school,不過普教中。老公覺得無了普通話,情況就會好。但我覺得讀寫問題和普通話無關。
4. Boarding school。但仔仔太細,要到中學先有得諗。
5. 留在原校,由得英數以外科目次次不及格,捱到小五去boarding school / 國際學校。國際學校到中學會易入好多。

ggty2003 發表於 20-3-22 14:09
一係請個老師教返佢其他科?  我諗小朋友英文咁叻嘅話對語言都有興趣同天分, 可能係佢冇心機讀其他姐.
我有 ...

可不可以pm ABA老師資料,thanks!

回覆 clotho 的帖子

你仔仔有睇過醫生證明有讀寫障礙嗎? 如有問題, 應該跟住個問題去改善. 如避開中文這科, 將來決定一直讀英文學校嗎?

細仔喺ESF,大仔已經有sibling priority入ESF,雖然都可能要排下隊,但視乎個別學校,都可能好快有位。大仔英文speaking 好,writing 好嗎?小學點都易考過Y7呀,如果本身都有心轉,點解唔早啲開始用sibling priority 部署轉?

不過你提到唔習慣IS教學模式,就真係要諗清楚屋企教育方針同IS理念夾唔夾先。其實讀IS唔使抱住LS心態,放輕鬆將小朋友交俾學校就可以了。

clotho 發表於 20-3-5 15:57
我有個初小的輕微自閉譜系仔仔,似有讀寫障礙,中文完全追不上學校進度,甚至連其他科也因看不明題目受累, ...
升小學前,政府的智能評估中心應該有幫你的小朋友做IQ test,你看結果是什麼?如評估結果是「有限智能」,那就是指小朋友因智能剛剛合格正常,在理解方面會很弱。另一方面,普遍自閉症小朋友基本上英文強,而中文弱。現在問題是你的孩子連其他科目都很弱,好大基會是智能有限。建議你付費找私人教育心理學家做讀寫能力測驗,通常做讀寫能力測驗的時候,必會同時做哩IQ test,這樣就凊清楚楚問題所在。

apple000 發表於 20-11-4 11:37
升小學前,政府的智能評估中心應該有幫你的小朋友做IQ test,你看結果是什麼?如評估結果是「有限智能」, ...

學校有教育心理學家,你可提出做評估,慳返幾千蚊

keykeyman 發表於 20-12-24 15:31
學校有教育心理學家,你可提出做評估,慳返幾千蚊
若用學校教育心理學家,要學校社工轉介,然後要等半年至一年才有服務,所以最快就要比$找私家教育心理學家

你可睇睇YMCA 基信, 完全係你想搵個類學校