用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下食緊藥既經驗
go

[過動] 想問下食緊藥既經驗 [複製鏈接]

1. 食咗藥後專注力增加左?學習動機有冇提升?
2. 個人有冇慢慢地變回主動d及正面d?
3. 社交有冇改善?

小朋友8歲,有ad冇hd, 高IQ但低能力,6歲確診到現在未食藥。但佢隨著因為專注力不足帶俾佢既挫敗感,佢越來越無學習動機,悲觀,被動,內向。對住我有好大對抗性及經常因襲擊妹妹。

因為佢在學校表現中規中矩,尚可接受。想起食藥的副作用,所以一直都在考慮是否食藥中。
   0    0    0    0

回覆 tha 的帖子

見了兒童精神科未?食了藥也可以隨時停;我的小朋友用藥的頭一學期食4Hrs,每科平均分高了 10分,
現在一年多後食8Hrs, 但成績已打回原形
食了藥可能有難入睡的情況,也可能他自己長期很興奮,要長期觀察

回覆樓主:

我仔都有專注力不足,但我選擇唔食西藥,因為有太多副作用,我食緊supplement叫mind,有幫助提升專注力

我仔都系剛確診專注力不足,醫生開左藥比佢吃,四個小時吃一次,我仲諗緊比唔比佢吃

https://adhdkid.pixnet.net/blog/post/3196067
頭先睇完呢篇,我更加唔知比唔比佢吃好,醫生就話越早食越好.我自己就唔系好想,怕藥物會影響佢身體健康發展.

如果唔構成人際關係,或影響到其他小朋友上課!可以考慮吓再觀察一段時間先!

回覆樓主:

食左一學期,唔見成績有任何改變,但系學校姑娘都話要照去精神科複診,來獲得學校更多其他服務。

回覆樓主:

其實食藥只係好似有近視既人戴眼鏡改善視力一樣,睇野清楚左照計吸收知識能力會有改善。
但同時要配合行為治療,改善社交和人際關係。
‹ 上一主題|下一主題