用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SWCS 與國際學校之分別?
樓主: ckbobo2015
go

[小學] SWCS 與國際學校之分別? [複製鏈接]

回覆 Kettlechips 的帖子

絕大部份同學升讀聯繫中學東涌YHKCC, 要考但有加分,是直資並提供50/50 : DSE/IGCSE & GCE 課程,2003年成立,學生亦非常國際化,而且近年亦非常受歡迎...學費又抵。現任小學校長Thomas Moore 在港超過10年,之前擔任YHKCC副校長,感覺人幾好,亦相信可以確保小朋友升中順利....在小學階段,小朋友有充足時間選擇並能得到培養掌握良好英語會話能力並習慣同外國人溝通 (每天8點多到下午3點,多個見自己父母, 中間有中文堂中文老師),可以將來選擇外地,本地其他國際學校(如IB)升學,亦可以繼續留校升讀聯繫中學...

醒目開學勳章

ol_bb 發表於 20-5-6 08:37
細校有細校好,感覺似一個大家庭,學校一點也唔commercial是我喜歡的,你會感覺學校唔係賺錢為主,其實學校 ...

學校唔係國際牌係唔可以收debenture 呀

sillything 發表於 20-5-9 17:10

原來非國際牌唔可以收?又長知識了!
或者可以像 St Stephen's 收Fixed Term Note !

回覆樓主:

PIS ((Private Independent School)是否沒有限制?因為VSA, ISF, ICS都有出debenture?

ol_bb 發表於 20-5-9 17:20

原來非國際牌唔可以收?又長知識了!

https://news.now.com/home/local/player?newsId=376689&refer=Share

我上網 search 到以上報導。
原來私校都可以申請的。
不過,收得 debentures 規模要有番咁上下至好意思收!

回覆樓主:

我小朋友9月K3,今年要揀小學下年入讀,本身都住長沙灣同local 幼稚園,但小朋友本身一直又係YMCA學英文而且佢好鍾意,所以我都問佢鍾意講英文定講中文,佢答咗我佢仲要講英文,開頭都好掙扎究竟俾唔俾佢讀國際幼稚園,但最後我選擇俾佢入讀local,開頭佢完全唔識講中文,但係呢幾年見佢讀得幾開心,而且中間我哋亦都有俾佢繼續返YMCA學英文,小學其實一早已經想讀呢間,而且我最主要想小朋友愉快學習,同埋應該有可以銜接東涌中學,暫時來講好多嘢都幾滿意,學費唔算貴又唔使比建校費,想問一問考嘅內容難唔難

再補充少少原本我係想揀直資,咁又睇咗崇真啦,但係今日崇真問左,了解完之後又覺得唔係好適合,因為其實佢都要應付呈分試,主流部五千幾蚊學費,國際部8000幾,但係國際部基本上去到五年級六年級左右,好多同學已經出國升學所以同學會越來越少,唔知道長沙灣區有冇家長可以一齊交流下呢,好坦白講,我只係想小朋友開開心心返學唔需要佢學業成績點樣,

sillything 發表於 20-5-9 17:10

什麼叫國際牌?

回覆樓主:

如果想開心,SWCS一定合乎你要求!班小朋友疫情期間日日問幾時可以返學!老師好caring, 會打電話比家長,關心小朋友心理狀況!
老師上完網課又會同班學生傾幾句!不知幾開心!
依家返學後,見到學校照片同video, 班學生都仲係笑容滿面,真正愉快學習 !

ol_bb 發表於 20-6-30 22:33
如果想開心,SWCS一定合你要求!班小朋友疫情期間日日問幾時可以返學!班老師好caring, 會打電話比家長,問 ...

謝謝(emoji)

virgokaren 發表於 20-5-9 20:32

收錢點會唔好意思㗎

有好多商場新校都有收,只係睇下學校有無本事收,或者係辦學團體理念。好似保良局屬下的直資私校,學費相宜。ESF都係收一次3萬 幾LEVY(平均一年3千),算係平。

cwsmws 發表於 20-6-30 20:40
再補充少少原本我係想揀直資,咁又睇咗崇真啦,但係今日崇真問左,了解完之後又覺得唔係好適合,因為其實佢 ...
當初我都係咁唸,讀直資都要3-5千。 如果直資學費5000幾,再加補習,咁就可以唸IS啦,唔使大家都辛苦,追趕測驗考試,英文又好好多。

Osiana 發表於 20-7-1 07:11
當初我都係咁唸,讀直資都要3-5千。 如果直資學費5000幾,再加補習,咁就可以唸IS啦,唔使大家都辛苦,追趕 ...

我以加要諗定,因為下年就要讀,我都諗緊除左報基信外仲有咩選擇?我有2個小朋友隔一年,老師都叫我試報直資陳守仁、但直資應該間間都要應付呈分試,加上行活動教學及全英,九龍仲有咩選擇?有做功課吾係伸手黨,但都想傾下,講真...我地吾係咩high level怪獸家長,我覺得小朋友吾需要同人比較太多,因為讀IS真係想佢地愉快童年,父母可以辛苦賺錢供養:大家都知香港咩環境,人與人都冷漠,基本上大家都驚輸在起跑線,我網上睇就連有人問下出咩題目都好,基本上無咩人答(emoji),所以無良性競爭,嗯,我就從來都無忙初心,我吾駛佢地學業點,因為自己細過返過小學一日十樣功課,好辛苦,同埋吾一定「讀吾成書就搵吾到食」呢個根本吾存在,加上我地都80後係創業就賺到第一桶金,無UGrade,只要勤奮轉數快誠懇有Teamwork,基本上成功不難,但好似大家都忽略左呢點,不停谷不停嘅快啲,嗯,我要佢明白世上有窮人,就算父母有能力都好,做人吾好扮哂野睇吾起人,要識得「順境於逆境」但真係無咩呢啲志同道合既家長,所以爬文好耐,哈哈(emoji)

cwsmws 發表於 20-7-1 09:42

我以加要諗定,因為下年就要讀,我都諗緊除左報基信外仲有咩 ...

入得 CS的家長,他們的理念都和你差不多。
當然都有少部份家長有:又要馬兒好,又要馬兒不吃草的觀念。

我認識的 YMCA 辦學,佢地係比較謙虛,以人為本。做事按步就班,不會一步登天。CS 是由 year 1起開辦,每年加一級,今年九月剛好七年滿。學校好似個大家庭咁,小朋友返學係開心學習。

東涌港青基信書院銜接基信小學是最好的,佢地英語的語境一樣咁好!

cwsmws 發表於 20-6-30 20:38

我小朋友9月K3,今年要揀小學下年入讀,本身都住長沙灣同local  ...

呢間學校家長與家長,或者小朋友之間好少互相比較!我認識既家長全部都幾平實!
而老師比較著重個人成長,自身進步!

Good (emoji) 謝!
其實除咗之間之外如果住長沙灣應該仲報邊間呢

cwsmws 發表於 20-7-1 23:01
Good (emoji) 謝!
其實除咗之間之外如果住長沙灣應該仲報邊間呢

CKY, SMC

近長沙灣得CKY , SMC 冇呈分,如果IS 較近有CAIS

我都係上網找資料才找到這間學校,今年五月報,6月考試,7月收到offer, 亦交咗留位費冇考CKY, SMC同CAIS, 因為唔想佢再比中文難倒

cwsmws 發表於 20-6-30 20:38

我小朋友9月K3,今年要揀小學下年入讀,本身都住長沙灣同local  ...

SWCS 會先收sibling ,跟住是自己兩間YMCA international kindergarten 學生。
‹ 上一主題|下一主題