用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SWCS 與國際學校之分別?
go

[小學] SWCS 與國際學校之分別? [複製鏈接]

之前有見過有家長話SWCS並不是國際學校,咁想請問SWCS與國際學校有咩分別?

5    0    0    0

ckbobo2015 發表於 20-3-5 00:21
之前有見過有家長話SWCS並不是國際學校,咁想請問SWCS與國際學校有咩分別?

...

SWCS 是私校牌,中文、數 是用香港課程,其他用British curriculum, 老師主要英國老師,校長也是英國人,上堂模式同國際學校一樣,我覺得幾British style!

教育局定義下既國際學校一般需要70%持有外國護照學生(包括中國)...YMCA CS入學年齡6歲(即完成K3)有別於大多數國際學校5歲

ol_bb 發表於 20-3-5 09:04
SWCS 是私校牌,中文、數 是用香港課程,其他用British curriculum, 老師主要英國老師,校長也是英國人, ...

Thanks 咁似乎除了名義上係私校牌,基本上SWCS同國際學校無分別

v369234 發表於 20-3-5 12:36
教育局定義下既國際學校一般需要70%持有外國護照學生(包括中國)...YMCA CS入學年齡6歲(即完成K3)有別於大多 ...

明白了,唔該你

回覆樓主:

剛公佈了20-21 插班資料,Yr4 加一班,其他年級有少量插班位!

好廣告feel, 分身自問自答

The key difference is the student mix.  Purpose of private schools is to provide non-local curriculum for local students, and therefore at least 70% of students is local students.  Generally speaking, private schools can offer higher level of Chinese in view of the higher portion of local students.  It really depends on what you need.

Allanton 發表於 20-5-5 13:34

自己小朋友是多年用家,已高小!剛見到學校出通告,所以分享一下!

Allanton 發表於 20-5-5 13:34

點解無端端質疑他人?
我知道這位是該校家長,並非學校員工或 agent。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

YMCA 基信小學幾好既,我唔怕幫佢賣廣告

https://www.cs.edu.hk/
1) 英國人校長,洋人(絕大部分從英國聘請)老師班主任+ 助教, 習慣在外國人面前表達意見(小朋友好難得開闊眼界),老師多有愛心,類似ESF教學模式
2) UK 課程似國際學校
3) 本地普通話繁體中文課程,分難易及簡體
4) 本地數學課程(英語教授)
5) 教會背景好校風
6) 學生也國際化,印,韓,日,菲,歐,中..
7) 冇債券,學費可接受
8) 有聯繫資助東涌YMCA中學 (多個後備),現交通亦較方便(除校車,E31滿東邨旁及將來東涌西站旁)
9) 唔算多人識,相比名國際學校易入D
10) 學生有轉去其他國際cais, esf, rc, dc, jpi (經驗)...或地區名校就讀,入到亦可以有能力自由出返呢。
11) 愉快學習
12) 多課外活動,校園旁有公眾足球場及公共游泳池
13) 地點: 長沙灣港鐵站步行15分鐘或巴士112總站旁

當然如果預算充裕及希望更好既學校硬件配套,或又已考入出名既國際學校或傳統名校,那考慮又唔一樣...

回覆樓主:

我又吾怕人地話係打手,宣傳一下!
學校只有七年歷史,仲未回本,老師係 Net,薪酬開支有一定成本。
但今年疫情下,學校為有經濟困難的家庭提供協助。校長,副校,老師捐部份薪酬成立 Relief fund 幫助有困難的家庭。ECA,  school bus fee 亦在停學期間 refund。
YMCA 唔係咩大財團,學校細細,都幾溫馨。
學校規模對比國際學校一定輸,但教學模式同 IS 差不多,現在亦與 YHKCC(中學部)接軌。
家長要考慮的反而是小朋友升 IS 會比升 local secondary school 更易適應。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

細校有細校好,感覺似一個大家庭,學校一點也唔commercial是我喜歡的,你會感覺學校唔係賺錢為主,其實學校大可以收debenture, 加幾倍application fee.
除了學費,校服、校車、午餐價錢全部都好合理,如果你有幾位小朋友讀書,樣樣加加埋埋真係唔少錢!

自己經驗學校規模在小學階段其實唔太重要,小朋友主要接觸既人,同班同級同學,班主任/助教,校長 (可能細校更會親密D); 設施如圖書館都係睇適齡既書,大校多不同級別書本,就算其他大校校內有泳池都係一年用得5-6次(課堂時間上), 認真培養一項運動一定要自己額外安排校外教練/練習班..基信安排出外參觀學習算幾多,課外活動亦多元(大部份免費),比小朋友發掘興趣而且在平常上課時間內,不用擔心課外活動後接放學問題...YMCA佢哋係有心辦學嘅亦有能力做得唔錯..

請問難考嗎 咁係K2 or K3考

QQ0202 發表於 20-5-6 23:22
請問難考嗎 咁係K2 or K3考

呢個就同 IS 有分別了,學校建議讀完 K3 至入學,或讀 P. 1時要有5歲8個月。
原因好似係同教 local Chinese & Math 有關。唔想小朋友太細個要學咁深有關。

回覆樓主:

因為Year 1 用本地小一中文書和Maths 書,所以要讀完K3 先可以銜接!

如果怕中文深,可以選擇另一個簡單啲嘅課程,這課程是用簡體字教!

v369234 發表於 20-5-5 20:57
YMCA 基信小學幾好既,我唔怕幫佢賣廣告

https://www.cs.edu.hk/

有畢業生嗎? 通常升咩學校

Kettlechips 發表於 20-5-7 13:10

升自己中學YHKCC,少部分去其他IS, 直資!
我知道部分有其他直資或IS offers,不過最終選YHKCC.

Kettlechips 發表於 20-5-7 13:10

2019年第一屆畢業。
今年第二屆。
‹ 上一主題|下一主題