用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔18 個月有自閉徵兆
go

阿仔18 個月有自閉徵兆 [複製鏈接]

阿仔歲半去健康院打預防針,姑娘提問問題除左吃飯、吃奶方面,其他全部都吾過關。講太空話、吾識叫爸爸媽咪、吾識聽指令、時不時用腳尖行路、無眼神交流、鐘意開門關門、玩車仔。吾識用手指指嘢。醫生幫我寫轉介信去公立醫院睇專科醫生,我自己都去協x、心想、報左評估服務,但都要等。               想問下大家,除咗呢啲,我仲可以做啲乜嘢或者點樣做?真係好無助⋯⋯
   0    0    0    0

最愛錫面珠 發表於 20-3-4 01:10
阿仔歲半去健康院打預防針,姑娘提問問題除左吃飯、吃奶方面,其他全部都吾過關。講太空話、吾識叫爸爸媽咪 ...

我諗第一件事去做咗評估先,協康嗎?等得耐唔耐?評估咗先知實際有咩問題,要點處理/訓練。同時可以睇吓關於自閉症的書,了解多d這個病。自己放鬆d,  父母有好嘅心理質素去幫助孩子好重要。

bbba05 發表於 20-3-4 12:05
我諗第一件事去做咗評估先,協康嗎?等得耐唔耐?評估咗先知實際有咩問題,要點處理/訓練。同時可以睇吓關 ...

謝謝關心,我已經約左去私人機構做自閉評估,希望之後可以針對阿仔的情況睇吓有乜訓練做可以幫到距。個心覺得吾可以咁樣等落去,每一日的等待都係煎熬。

最愛錫面珠 發表於 20-3-4 19:48
謝謝關心,我已經約左去私人機構做自閉評估,希望之後可以針對阿仔的情況睇吓有乜訓練做可以幫到距。個心 ...

明白你嘅心情。

最愛錫面珠 發表於 20-3-4 01:10
阿仔歲半去健康院打預防針,姑娘提問問題除左吃飯、吃奶方面,其他全部都吾過關。講太空話、吾識叫爸爸媽咪 ...
首先當然先做評估,如果真係有問題,就搵適合既訓練比佢,再等政府既資助訓練。你小朋友仲細,越早訓練越追得快的,不用太擔心

曉如1312 發表於 20-3-5 16:39
首先當然先做評估,如果真係有問題,就搵適合既訓練比佢,再等政府既資助訓練。你小朋友仲細,越早訓練越追 ...

多謝關心,雖然約咗做評估,但係又驚如果做訓練,阿仔咁細個接吾接受?有無用?唉,好似越諗越多問題。

及早做治療係好事黎啊. 至於小朋友適應成點,接唔接受,我諗都是乎治療師同佢夾唔夾,治療師好唔好等等因素. 唔好太擔心啦,自己上網讀多D,了解多D小朋友既需要, 睇下有冇D家長訓練或分享可以學下屋企可以做D咩.. 慢慢黎

vanemama 發表於 20-3-6 16:24
及早做治療係好事黎啊. 至於小朋友適應成點,接唔接受,我諗都是乎治療師同佢夾唔夾,治療師好唔好等等因素 ...

系啊,我先生對個仔希望好大,而家打擊好大,我又要照顧仔女,又要安慰距,都吾知點樣做好!我連傷心的時間都無。

唔好灰心啊, 你個仔咁細,及早治療仲有好多時間追! 加油

vanemama 發表於 20-3-7 22:58
唔好灰心啊, 你個仔咁細,及早治療仲有好多時間追! 加油

雖然好攰,但係系呢度見到你哋的鼓勵,我會加油的!

而家醫學進步,
好多小朋友被發現自閉症傾向, 我仔都係。
其實好輕微, 唔洗擔心。係比較自我嘅小朋友。
唔係妳睇電影自閉加智障果D。
一般係3-6歲治療黃金期改善得到。
佢地智力正常, 有D高智商, 所以叫高功能自閉症。
行為,自理,社交,情緒當然要透過訓練改善,
學術唔洗擔心,佢地一般記憶力特強。

stephaniechen 發表於 20-3-10 12:27
加油呀!有特殊需要既小朋友家長係唔容易,但好好既係,你小朋友仲好細,仲係黃金期,咁細個已經發現可以有 ...

嗯嗯⋯⋯多謝關心

小菜豆 發表於 20-3-11 17:21
而家醫學進步,
好多小朋友被發現自閉症傾向, 我仔都係。
其實好輕微, 唔洗擔心。係比較自我嘅小朋友。

呢幾日心情一直都吾好,見到你地的留言,又俾左D力量我,明天會更好,繼續努力。

小菜豆    發表於 20-3-12 10:54

ggty2003 發表於 20-3-22 14:14
加油呀!!  小朋友仲細, 接受有效嘅治療嘅話好大機會可以大個同其他小朋友一齊玩. 你可以做完評估之後再搵適 ...

請問你穩個Aba治療師貴吾貴?可否pm距的資料俾我?

加油,我仔也是歲半開始接受訓練,6歲時已追及同齡之小朋友,所以不用太擔心,你的心路歷程我也經過,我那時積極面對,過程有沮喪亦有開心的時刻,我同時亦要安撫先生的情緒丶照顧小朋友,所以很明白,請記住不要絶望,前面是光明可見的,加油

我仔都18個月~都覺得有自閉徵兆但剛打疫苗姑娘話叫我再等等先~
有乜問題2歲打返去約~
我都好擔心過左黃金期

Maymay133 發表於 20-4-9 16:26
我仔都18個月~都覺得有自閉徵兆但剛打疫苗姑娘話叫我再等等先~
有乜問題2歲打返去約~
我都好擔心過左黃 ...

我個仔2歲開始覺得有問題。排期做assessment 排左好耐,最後等唔切自己搵私人assessment。最後診斷真係自閉,兩歲半先開始做 ABA。老師話佢落後好多(當時連仿說都冇)。 雖然依家好密集咁上堂,進步左好多,但始終有太多要追。 我都不禁諗如果當時早D開始治療就好啦..

媽咪自己最了解自己小朋友,如果真係覺得有問題就唔好等啦。起碼自己research 下唔同治療,學習下屋企有咩可以自己做住先。我地既ABA老師會教我地喺屋企可以點樣加強訓練,咁樣無論屋企或上堂都無時無刻push 佢進步。加油啊(emoji)(emoji)

Ks918 發表於 20-3-28 17:33
加油,我仔也是歲半開始接受訓練,6歲時已追及同齡之小朋友,所以不用太擔心,你的心路歷程我也經過,我那 ...

(emoji)多謝你嘅鼓勵,我會加油的!
‹ 上一主題|下一主題