用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 現在你哋小朋友的中學有冇網上授課?
樓主: akevinla
go

現在你哋小朋友的中學有冇網上授課?

回覆 IloveJJ 的帖子

我地普通話都要ONLINE, 仲要做PROJECT, 4月初交, 係做四大名著既普通詰廣播劇

kksushi 發表於 20-3-16 10:33
官校真係做得好差, 到而家都只係自己預習功課及學習任務, 真係比好多學校比下去. 佢地資源有無咁 ...

四大女直之一都差不多 呢排好考驗到同學是否自律:
詳見下帖 130樓
分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

gigayan 發表於 20-3-16 15:06
班主任關心阿女跟唔跟到online class.... 阿女趁呢個機會都表達咗功課太多,好難做得晒..... 老師都有comf ...
等於冇講不過應該點都好過平日返學

YolandaTam 發表於 20-3-16 15:45

四大女直之一都差不多 呢排好考驗到同學是否自律 ...
我哋小學都係。。。私校添

b3410 發表於 20-3-16 15:48

阿女就係話... 宜家嘅功課多過返學時... 上堂online就好過無

阿女話傾, 度劇本就用WHATSAPP GROUP一齊傾, 錄音就約時間用ZOOM錄, 跟住UPLOAD, 阿女話一定好好玩

gigayan 發表於 20-3-16 15:06
班主任關心阿女跟唔跟到online class.... 阿女趁呢個機會都表達咗功課太多,好難做得晒..... 老師都有comf ...

唉!peah做又唔得,寫條對聯打返轉頭三次至收貨,仲要得一分!我同阿大講,當時運高睇唔到,唔改得唔得架,仲有咁多功課做你又諗唔到。阿女話,有同學打回頭四次添,我作到第三次算好彩了

b3410 發表於 20-3-16 15:48

錯!我哋學校返學時間係無乜功課既,唔知點解次次長假就做到甩髻而已!

little_yolky 發表於 20-3-16 16:21
唉!peah做又唔得,寫條對聯打返轉頭三次至收貨,仲要得一分!我同阿大講,當時運高睇唔到,唔改得唔得架 ...

我女又唔睇片,要跟平仄音,第二次先知要完全相反,第三次又話有個字唔好,琴晚chur住老師傾.....老師叫佢再慢慢諗,唔好急..... 最後chur到老師差不多10點

簽名被屏蔽

gigayan 發表於 20-3-16 16:01
阿女就係話... 宜家嘅功課多過返學時... 上堂online就好過無
咁真係睇自學能力了!如果唔明d concept, 功課都唔識做

gigayan 發表於 20-3-16 16:39
我女又唔睇片,要跟平仄音,第二次先知要完全相反,第三次又話有個字唔好,琴晚chur住老師傾.....老師叫佢 ...

哇!10點!

little_yolky 發表於 20-3-16 16:21
唉!peah做又唔得,寫條對聯打返轉頭三次至收貨,仲要得一分!我同阿大講,當時運高睇唔到,唔改得唔得架 ...

得0分重作和1分唔使重作咋

Don’t worry

gigayan 發表於 20-3-16 18:11
得0分重作和1分唔使重作咋

Don’t worry

終於作咗三次pass了

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-16 15:49
難度好高喎!  點做project? Whatsapp傾?
我仔都要做project,傾計用hangout vc call, 做就開個google slide or doc share上雲端一齊update

我女反而好LIKE做PROJECT

回覆 little_yolky 的帖子

剛中一咋, 督促吾到佢吾算小學雞吧!! 剛上中學已咩都吾比我參與, 次次問佢攪吾攪得店, 都係OK LA.

青春期 + 初中, 我真係吾敢太多同佢沖突. 我只覺得你地資助子私立學校做得好過d官校好多.