用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY SAT 及SCAT 一問。
樓主: ababymami
go

CTY SAT 及SCAT 一問。

以前的CTY有這規定,依家可能沒有;去番official website 睇eligibility 最好。

小曳人 發表於 20-4-20 12:02
我聽過有人話初小take SCAT 嘅,升中要從新take 過,但so far,我check 到阿仔仲可以報讀佢地嘅課程
...
近年1,2年改制,升中唔使考。

小曳人    發表於 20-4-21 09:24

b3410 發表於 20-4-20 21:38
近年1,2年改制,升中唔使考。

同一group,例如P2P3考同一份券,計percentile都合埋計?定係會分年級計?

deco99 發表於 20-4-24 08:59
同一group,例如P2P3考同一份券,計percentile都合埋計?定係會分年級計?
同一份卷,成績就同自己年級高兩年的同學成績來compare

deco99 發表於 20-4-24 08:59

應該係用年齡同你考出黎個 result, 黎計你係咪 qualify

醒目開學勳章 貢獻勳章

以grade 嚟計算,唔係睇年齡
e.g. 得分係70/100, 對比高兩級嘅人,一樣得分,再睇返個percentile
過到特定percentile 就"合格",所對照出嘅percentile,唔同年級會有少少分別
恐龍家