用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY SAT 及SCAT 一問。
go

CTY SAT 及SCAT 一問。

想報CTY的課程,對方話可以考SAT,或SCAT. 我想小朋友讀今年summer course. SCAT可以随時可考,而SAT好似5月才有得考。不知會否太遲。
SAT對報Summer course 是否有優勢?

而對方話“The SAT is the only test accepted for CTY's Study of Exceptional Talent (SET)”?請有經驗的家長分享一下。謝謝!

小學還是中學?

b3410 發表於 20-3-3 08:37
小學還是中學?

中學生。

ababymami 發表於 20-3-4 00:18
中學生。
中學生我覺得考SAT更加適合

ababymami 發表於 20-3-3 08:08
想報CTY的課程,對方話可以考SAT,或SCAT. 我想小朋友讀今年summer course. SCAT可以随時可考,而SAT好似5月 ...

CTY 的courses之中,SET提供更高要求的課程;所以好似是要求age 13 or below 以考SAT為條件。
如果只是報CTY的summer intensive/explorative courses, 考SCAT已經可以。

回覆樓主:

SAT, collegeboard不接受13歲/以下自己報, 一定要跟agent, e.g. CTY
SAT, 請記得將來考美國大學時, 某幾間ivy league係要submit ALL scores. 即係連呢次考CTY的SAT也要submit. 咁看來, 假設孩子得出成績只是僅僅到達CTY (SAT) talent sesrch要求, 個分都唔太靚仔/勁普通. 若非有十足把握考得好好, e.g. +1500, 無必要用SAT考CTY, 整花自己在collegeboard的record

又, SET係CTY給予13歲以下而且考SAT,又過到某分數的membership. 同非SET membership沒有甚麼待遇不同, 只是每季有SET newletters寄來+ 可要求CTY寫reference letter去報大學用+可參加SET舉辦的 family gathering(美國). 後兩項服務我未使用過,唔知流程如何

所以樓主孩子如果少於13歲+已考埋SAT 才成為SET member. 如果只想join in CTY,仲要趕到報summer course, 考SCAT 快靚正. 要經CTY報SAT, 淨等佢地由Baltimore寄份表來都2一3星期, 未計再寄返去(唔好諗DHL, 係collegeboard的中央郵箱來的), 攪得來都蚊瞓

希望我經驗對樓主有用

以上資料大部分CTY 的website也有的

回覆樓主:

多謝大家詳细的回應。既然冇乜大分别,我就安排佢考SCAT。

chickchick 發表於 20-3-4 10:27
SAT, collegeboard不接受13歲/以下自己報, 一定要跟agent, e.g. CTY
SAT, 請記得將來考美國大學時, 某幾間i ...

但是如果13歲就考到1400 (SET 要求其中英文/數學最少700, 我就假設2份卷都是700), 已經好好了. SAT report 寫1400 已經是SAT user 94%, Nationally Representative Sample 97%.
Duke Talent programme例出如果 7th Grade, Math 要求510-540; English 510-550. 加起來只要1100 左右.

有網頁也講如果7th Grade各科有500 分, 已經95 percentile.

英文是好難的, 因為不像TOEFL 考國人, SAT 是比美國人考大學的.

所以我想指是如果grade 7 真的有1400+, 以後申請名牌大學或Ivy League, 要例出grade 7 既SAT 成績, 未必是不好的.

MsPi 發表於 20-3-4 12:32
但是如果13歲就考到1400 (SET 要求其中英文/數學最少700, 我就假設2份卷都是700), 已經好好了. SAT repor ...

你說的13歲有1400, 也要看分佈的. 現實係Maths拎750-800, 大有人在, 而英文部分只得600左右. 600的percentile我無計過. SET有幾多人同時pass到2邊係有statistics的, 我所知係得好少( from CTY newletter).但只有maths過到的member數目係只有英文過到的member 兩倍定3倍有多.

咁看吧!一心考/有意考美國top U, 倒不如到真正考大學時才考個靚分數. 13歲考完都係之後要考多次才報到大學的. 心理上來說, 考完一次又再考多一次壓力可能會多些(尤其maths已有800). 再者一份要坐足3小時20分鐘的卷, 也是另一個考慮呢! SCAT只是考很短+ 0 preparation. 考SAT, 断估唔會裸考咁勇啩?

純粹家長間大家傾下交流下,在我而言,若考慮長遠些, 沒有十拿九穩拎1500(700+800)這個名U門檻, 就不要為入到CTY而用SAT做 talent search tool. 雖然13歲的record, collegeboard會consent你留不留permanent record的. 其實兩難, 靚仔score你keep, 之後考U再考竟然少咗十分廿分咪死火?唔靚仔唔keep, 你又喪失咗“13歲有either part 700好好了”的紀錄了.
考U計最近的SAT score(99 percentile), 考慮最近年的各項academic和activities, 去取錄一個有potential有ambition的學生, 我認為13歲有over 90 or 94 percentile的record沒有甚麼幫助.

chickchick 發表於 20-3-4 13:09

你說的13歲有1400, 也要看分佈的. 現實係Maths拎750-800, ...
謝謝分享, 我也正考慮是否要兒子提早考SAT, 純粹試下佢實力, 沒有考慮太多. 現在真要多了解各方面利弊.
@樓主, 小兒是小二時考SCAT, 當年太小, 數學high hon, 英文不合格. 幾年來只報讀online數學及科學summer camp. 不能報文科方面的科目. 現在也不必重考SCAT, 除非想報humanity相關科目就要再考而要英文合格.

planetearth 發表於 20-3-4 14:17
謝謝分享, 我也正考慮是否要兒子提早考SAT, 純粹試下佢實力, 沒有考慮太多. 現在真要多了解各方面利弊.
@樓 ...

SAT 英文嗰part其實唔係全部考language arts, 點講呢? 大部分考analysis skills考critical thinking考對各類背景(e.g science, literature, american history, etc.. graphical interpretation也有)的深入沉典嘅思考, 而咁啱係用英文考+ time demanding姐.高分係可見考生思考有序而可有效process各類文獻篇章.

所以點解1480, 甚至1500, 再甚至1520才是名校門檻, 人地預咗你maths 800(只是中學maths level, 分分鐘仲淺過DSE), 咁英文要700(SET也是要700做分界), 咁都好理所當然

chickchick 發表於 20-3-4 14:32
SAT 英文嗰part其實唔係全部考language arts, 點講呢? 大部分考analysis skills考critical thinking考對 ...

學習能力較強的孩子, 數理科比較容易提早學習及提早完成學習目標. 人文科學方面就要包含有更多人生閱歷, 孩子成熟度也重要. 而英文又不是亞洲人家庭母語. 學文法容易, 要用跟當地社會用詞已經有一定難度. 何況英文文章會包含很多當地文化.亞洲人(尤其年幼孩子)未必能全部理解得透徹.

chickchick 發表於 20-3-4 14:32
SAT 英文嗰part其實唔係全部考language arts, 點講呢? 大部分考analysis skills考critical thinking考對 ...

好同意你的分析,thx

回覆樓主:

請問各位, 香港國際學校Year7是否等於美國Grade 6 ?

事關在CTY填個人資料時寫咗grade 7, 現時SCAT又考埋。雖然小朋友都Qualify参加online及summer course, 但係如果佢係同Grade 7的year group比較可能會影响佢被邀參加CTY Grand ceremony 的機會。同時,如果佢係Grade 6, 咁佢只能報讀Year 6的course ?

請問就讀國際學校的家長,你地係按香港讀緊的年級照填,定係跟美國標準寫低一级?  在CTY, 是否只能報讀自巳讀緊相關年级的課程?

如果已經考咗SCAT又qualify晒,早前填錯grade有咩所謂?
報Online course不受年級限制,學得開心就可以。
Grand ceremony 都只是一場遊戲,真的不太特別。不用介意。

回覆樓主:

謝謝回覆。主要係小朋友自信心很弱,所以都唔放過有機會提升佢自信心的情况。

ababymami 發表於 20-3-14 00:57
請問各位, 香港國際學校Year7是否等於美國Grade 6 ?

事關在CTY填個人資料時寫咗grade 7, 現時SCAT又考埋。 ...
我照填G7,因為Y7的確在讀中學課程,G7開始係中學課程,多選擇。online唔緊要,如果參加summer course, G7選擇多好多,課程也更加有趣。

回覆樓主:

明白。謝謝!

Radiomama 發表於 20-3-14 12:21
如果已經考咗SCAT又qualify晒,早前填錯grade有咩所謂?
報Online course不受年級限制,學得開心就可以。
G ...

請問SCAT qualify後有效幾耐?如果當年未報讀,幾年後需要重新考?

醒目開學勳章 貢獻勳章

deco99 發表於 20-4-18 20:21
請問SCAT qualify後有效幾耐?如果當年未報讀,幾年後需要重新考?
我聽過有人話初小take SCAT 嘅,升中要從新take 過,但so far,我check 到阿仔仲可以報讀佢地嘅課程
恐龍家