用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課不停學增加家長工作
樓主: chowyikwan
go

停課不停學增加家長工作

IloveJJ 發表於 20-3-4 14:20
哦,咁你唔係宅呀!你只係鐘意獨處啫!我都係自己一個去行街食野既,但我唔鐘意留响屋企。
我現在目標係自 ...

上個星期日經過銅鑼灣,市面熱鬧過社會事件果陣,希望快d回復正常  

我女而家啲功課好多都做唔齊。尤其係上網做個啲。
媽咪係電腦低手,完全搞唔掂,識開個ZOOM同YOUTUBE LIVE俾女上堂已經好屬利。

chowyikwan 發表於 20-3-3 00:48
係咪等於遙距教學。學校發大量工作紙,又要自行列印交俾老師,家長又要教新知識給小朋友,真係眼都花、頭都 ...
小朋友幾歲?如果高小或中學,要快D  train 佢自己識做。低年級就冇辦法啦,要辛苦家長。朋友子女讀幼稚園,哥哥果間就好好,話停課不如俾小朋友自己玩多些,學術方面開學再補。妹妹果間反而好癲,N班已經要做功課,好多要家長參與。兩間都係坊間出名的幼稚園。

Jane1983 發表於 20-3-4 11:22
回覆 IloveJJ 的帖子

我唔係驚學術,學校online learning做得幾好。我係覺得無咗社交、運動等等。 ...

網上學習當然不及課堂學習,但總好過沒有,我女學校一週才分發一次,好輕鬆,我自教她自學,不過挺考家長能力。
我愛運動,亦每天帶她到樓下走走,有時請半天假在家附近行山(假日郊聽不到鳥蟲聲),感覺上比上學更多運動。
的確,社交還是最大問題!

回覆 Cheeselover 的帖子

我女online learning要跟足時間表上堂,有功課有測驗,所以閒日都唔得閒。其實返學唔係為學術,home schooling我都覺得唔難。但我得一個小朋友,佢唔怕悶,我都希望佢快d返學可以多d群體活動和社交。好彩最近開始養狗狗,同動物仔相處令佢多咗同理心和愛心。

回覆樓主:

個人覺得,小學階段家長一定要跟足。

Huangmei 發表於 20-3-10 11:54
個人覺得,小學階段家長一定要跟足。

因為小學生處理軟件時可能碰到困難,家長需要從旁協助,而且他們自制能力低,要我女自己離開屏幕是極大挑戰。
我都疑問是否每個小朋友在沒有家長相陪下每天online上堂。
失學幾個月,我都肩付半個老師責任,還要擔心小朋友口罩和身心健康,真係人都癲。

回覆樓主:

其實有無停課,家長都要跟,要一齊行,而唔係得把口。

回覆樓主:

我女學校都有網上上堂同有功課比佢地做,我每次問佢都話做好,後來發現好多作業都無做,我要上網跟番晒,真係睇少眼都唔得!

回覆 LeeCC 的帖子

我個個小一,真係開電腦,去eclass都未多識,頭都痛,小六個個就真係唔洗理