用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呻下!自行面試取消了
樓主: behappypapa
go

呻下!自行面試取消了  

醒目開學勳章

tautaub 發表於 20-3-3 10:51
回覆 b3410 的帖子

應該係話以前有一些手上已有直資OFFER的家長,
其實以前有幾多人會放棄自行?好多都in埋先算,除非神校收咗。
對其他唔top嘅學生分別不大,名校自行學位始終盡在強中手

回覆樓主:

其實樓主提及那幾間,其中有某中學已在派表前出了offer, 如已決定讀該直資,就不用再選自行1及2,即=放棄了自行資格,份表自己keep住記念,不用向學校交代。

YmOra 發表於 20-3-3 09:26
先係唔可以咁做,學校家長之間不能有私下之溝通。再者,假設你個方法滿得過教育局而進行,咁中學方面要承 ...

放棄吾玩都有問題?

不過樓主你真係想多左。

apap08 發表於 20-3-3 12:03
放棄吾玩都有問題?

不過樓主你真係想多左。

Edb寫明不可取消申請的。我係學校都唔會搵自己黎搞,點cfm係真身取消?就算得都要搞一大輪,學校會唔會做呢?waiting list大把人輪

02413124 發表於 20-3-3 12:21
Edb寫明不可取消申請的。我係學校都唔會搵自己黎搞,點cfm係真身取消?就算得都要搞一大輪,學校會唔會做 ...

原來係咁。

apap08 發表於 20-3-3 12:03
放棄吾玩都有問題?

不過樓主你真係想多左。
EDB講明, 不能取消自行申請.

所以家長同學校如果私了, 其實亦係違法

而且, 無論過定係今年既新安排, 官津中學其實一直都係被動, 因為申請人只要註冊咗直資唔放, 佢個位自然會由後補頂上

另外, 如果正取生只係選該校做自二, 最後亦會由後補頂上

分別只係, 今年會有少部份學生 (唔知有冇20%) 會提早得到通知取得自行學位, 後補一樣唔會知.

過往後補可能有機會有10個頂上, 今年新安排下, 可能會減半 (因為會多咗人放棄直資)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢件事無得諗, 試問有幾多已上岸家長咁善心肯行多一步通知番官津吖.但話說回來, 如果肯自行申報放棄該校的話不會涉及違賛不違規, 學校有選生自由, 校長睇中或者有人介紹果啲早就違晒規? 校方得知某君無意入讀咪揀第二個囉, 無謂浪費左個自行位. 反悔要追究都無得追, 收生評分又不用上呈教育局, 考生無人知自己排第幾?入唔到衰啲乜?

我有個些疑問, 如果直資收了, 自行又收了, 學生選擇了直資,  自行由後備補上, 學校會什麼時候通知那位後備生?

如果自一及自二的學校都選了這名學生, 自二學校由後備補上, 同樣地, 學校會什麼時候通知那位後備生?

因為如果要到大抽奬後才知, 這名後備生可能已選擇了直資位。

kyliejet 發表於 20-3-3 13:45
我有個些疑問, 如果直資收了, 自行又收了, 學生選擇了直資,  自行由後備補上, 學校會什麼時候通知那位後備 ...
7月

7月才知. 即便心儀自行多些也多數不會搏吧.

kyliejet 發表於 20-3-3 13:52
7月才知. 即便心儀自行多些也多數不會搏吧.
直資註冊左, 四月無抽飛的話, 唔洗等七月都肯定係直資. 放棄直資等自行的話, 除非正選可在四月七日收通知外, 無論自一自二後補或抽獎都要等七月. 所以要喺四月內決定去向.

我有個些疑問, 如果直資收了, 自行又收了, 學生選擇了直資,  自行由後備補上, 學校會什麼時候通知那位後備 ...
教育局講明, 自行階段唔可以通知備取生,
所以備取生, 係要7月收到派位証先知/估自己是自行備取生 !

回覆 boboT 的帖子

多數人都會4月選直資唔搏自行後備補上!

Leayer 發表於 20-3-3 14:31
回覆 boboT 的帖子

多數人都會4月選直資唔搏自行後備補上!

好視乎 邊間直資 vs 邊間自行 vs 信心和喜好

任何情況下"備取生"獲得最終的取錄都不會有人提前得知,結果會响7月放榜日公佈。

如備取生係7月放榜後補上的,而咁啱該中學係放乙一,即學生最終都唔知自己係後補上定抽中,對嗎

"如果直資收了, 自行又收了, 學生選擇了直資,".........我想問下, 如果直資在3月下旬收左, 安全計都會註冊左先, 但4月7日自行又收左, 係咪可以取消 直資個註冊轉去自行呢???咁做係咪即係叫抽飛呀??

behappypapa 發表於 20-3-2 23:48
今次疫情令部份學校取消了面試,而改由着重以教處次第作收生標準,成績行先。以Band 1生來說,都有D慘。成 ...

老實講,新的計分制度一定是成績好、一條龍名校生佔優,不論是原校直升或更上一層樓,也贏在起跑線。至於成績平平或中下的,沒有關係學校,本來是可依靠面試突圍,現在卻只有望門興嘆!

SARS停了50天,COVID19卻停三個月、上百天!真是有點始料不及。

(利申:本身也是讀一條龍名校直資)

mianyang_99 發表於 20-3-4 08:45
"如果直資收了, 自行又收了, 學生選擇了直資,".........我想問下, 如果直資在3月下旬收左, 安全計都會註冊 ...

全對
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MAYANGUSPO 發表於 20-3-4 00:23
如備取生係7月放榜後補上的,而咁啱該中學係放乙一,即學生最終都唔知自己係後補上定抽中,對嗎 ...

不過都當大抽獎入,某D區我覺得後補上難過大抽獎 。