用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呻下!自行面試取消了
go

呻下!自行面試取消了  

今次疫情令部份學校取消了面試,而改由着重以教處次第作收生標準,成績行先。以Band 1生來說,都有D慘。成績好Top有SPCC,DBS,HY,GH,  SPC 收左的,本來一心唔去官津面試,希望放D位比其他同學。現在的情況下,這班尖子可能都會佔鄧顯,林護,沙崇, 皇仁,伊中,喇沙等地Top 1A校一席位。雖然佢地最終都未必入讀官津,但在這個情況下就多了一班本可以自行入到心儀band 1A 學生變相成為連佢地都唔知自己係後補生,仲好有機會入到心儀中學,就要費力去想下大抽獎点排位好,或去接受其他直資作保險線。

所以,如果直資神校收左你地的小朋友而大前提你都會入讀,希望你地可以主動向津校提出放棄個自行申請,等音樂椅早D轉,做福其他學生/家長。

不喜勿插。

希望大家都入到心儀又合適的中學。

神校收左嗰班,好似冇需向津校主動提出

meisieyip 發表於 20-3-2 23:52
神校收左嗰班,好似冇需向津校主動提出

係呀,所以要靠佢地主動向已交自行表格的津校提出withdraw applications,重要係津校通知教處自行名單之前。

希望有有心人。

最壞打算,係自行無行,大抽獎無細分,所以大抽獎抽唔到,唯有入band2中學。band1位唔夠,預左架喇,但起碼叫試過。

Edb有寫明申請左係唔可以取消架

回覆 behappypapa 的帖子

我同你諗法一樣,就係有神校offer既學生一定會佔左top津校一席位,但乜原來可以自行向中學提出取消申請我一路以為唔得

醒目開學勳章

應該冇得取消喎,以前冇早公佈,揸住直資=放棄派位。

MAYANGUSPO 發表於 20-3-3 01:07
回覆 behappypapa 的帖子

我同你諗法一樣,就係有神校offer既學生一定會佔左top津校一席位,但乜原來可以 ...

通知自行學校又得唔得,有D學校如果知道你小朋友入到更心儀,可能都吾會放小朋友個名落個list到。不過行到這步,家長和津校都可能要有D文件做證,有D複雜。

我都係發下夢。

唔會可能發生的事情 諗黎無用

諗太多都無謂 唯有等

2jkidsfather    發表於 20-3-3 08:36

即今年衣個新機制本身也存在衣個漏洞

behappypapa 發表於 20-3-2 23:48
今次疫情令部份學校取消了面試,而改由着重以教處次第作收生標準,成績行先。以Band 1生來說,都有D慘。成 ...
諗太多了, 其實提早公佈自行結果既安排, 只係為"成績優異"既學生提供咗更多既選擇 (唔駛咁快決定放棄自行).

對成績唔夠優異既學生, 都只係俾人禁住砌.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

behappypapa 發表於 20-3-3 07:41
通知自行學校又得唔得,有D學校如果知道你小朋友入到更心儀,可能都吾會放小朋友個名落個list到。不過行到 ...

先係唔可以咁做,學校家長之間不能有私下之溝通。再者,假設你個方法滿得過教育局而進行,咁中學方面要承受追究的風險都會幾大。因為,假設有10位家長用你講嘅方法向自行中學提出將會放棄其正取生資格而入讀直資中學,就要確保家長一定不會响"放棄日至抽飛最後日"之間改變主意作出放棄直資中學的想法,不然會好大件事。不過,一些有"直屬"關係的中小學會否利用哩招走棧下改變那個"正取生"的收生範圍呢?!個人認為,會有機會發生,因為中學方面可以把""叩門位""來解決上面所提及嘅"大件事"事情。

meisieyip 發表於 20-3-3 09:01
即今年衣個新機制本身也存在衣個漏洞

我認為,這個不是一個漏洞,而是其中一樣存在嘅"不合法行為"。就例如,自行中學不可以向家長詢問其自1或自2之選擇如何一樣,中學當然想知家長的自1自2之選,因為可以決定是否把學生設置為"正取生"嘛!這亦是已經存在的不合法行為,同樣不是個漏洞。不過,個人認為,有"直屬"關係的中小學,中學部會否私底下已經知道小學部的學生之自1自2之選呢?!係有機會存在發生。

behappypapa 發表於 20-3-2 23:48
今次疫情令部份學校取消了面試,而改由着重以教處次第作收生標準,成績行先。以Band 1生來說,都有D慘。成 ...

林護,沙崇,LSC都好似冇取消面試

仍然要面視或UPLOAD片比學校的中學
都是叫一批人抉擇左先, 放心 !

里D情況, 10年唔逢一潤, 無法! 

之前唔去自行面試,等於通知學校放棄自行。

回覆 b3410 的帖子

係話以前有一些手上已有直資OFFER的家長,
已清不會讀已交自行表的中學,
便會選以不去自行面試這方式來向自行學校表態放, 至於自行學校是會明白這學生的心意, 不派自行位比呢位學生,
或是至死不渝要比自行位呢個學生,
以前是沒人會知, 因已有直資位的人,
若不抽是不會知知自行結…….

但是今年這群人表態的機會也沒

IloveJJ 發表於 20-3-3 09:57
我仔去年,都唔係最top嗰啲,所以一早預咗自行只有陪跑,我又唔會覺得慘,從來都係要有好條件,先有選擇權 ...

冇錯,機會永遠係留俾準備好嘅人

hkpapa852 發表於 20-3-3 09:21
諗太多了, 其實提早公佈自行結果既安排, 只係為"成績優異"既學生提供咗更多既選擇 (唔駛咁快決定放棄自行). ...

其實新機制係俾成績好好既學生,有機會選擇官津學校,唔係俾直資一面倒玩晒。其他既,咪當以前咁玩法囉。

hueyman    發表於 20-3-4 09:13