用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 - 不吐不快
樓主: ccl2231
go

沙呂小 - 不吐不快 [複製鏈接]

ccl2231 發表於 20-3-10 20:18
回覆 sunnymama2 的帖子

個上課時間表係叫學生自學,叫小一都自己跟住,張教學送咗比父母。唔洗返工嘅家長 ...

我地只有一週一張自學課程程表,連zoom 都冇,講明如期大考放暑假,d阿媽們化身做全科補習老師

小加子 發表於 20-3-12 19:00
我地只有一週一張自學課程程表,連zoom 都冇,講明如期大考放暑假,d阿媽們化身做全科補習老師
...
我哋小學冇zoom, 不過有進度表,有部分video, 講明遲放暑假補進度,取消所有考試所以可以安心享受閱讀,自己的步伐。

b3410 發表於 20-3-13 08:37
我哋小學冇zoom, 不過有進度表,有部分video, 講明遲放暑假補進度,取消所有考試所以可以安心享受 ...

我學校同你相反,會5月底考試,暫時如期放暑假

我學得這篇文章寫得好好。

https://www.thestandnews.com/society/zoom%E4%B9%8B%E9%8C%AF-%E9%8C%AF%E6%96%BCzoom-in-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%95%99%E8%82%B2%E6%9C%89%E5%B9%BE%E9%99%B0/

ccl2231 發表於 20-3-10 20:18
回覆 sunnymama2 的帖子

個上課時間表係叫學生自學,叫小一都自己跟住,張教學送咗比父母。唔洗返工嘅家長 ...

Del...

ccl2231 發表於 20-3-3 13:46
回覆 bbba05 的帖子

他們根本無得回答,所以咪搵D虛無嘢出嚟講吓。

EK 同 BK 係一言堂,類同祖國 forum, 只可歌頌,不可批議

回覆 lm251099 的帖子

但我仍然搵到好多批評嘅post,點解我講事實唔得呢?

如果小一生都可以自己唔洗老師都可以自學到, 真係不得了, 一定前途無可限量. 以後唔洗再返學都得.

https://topick.hket.com/article/2595477/

基層無網上堂
沙呂小有網無堂上
真諷刺

ccl2231 發表於 20-3-20 17:15
https://topick.hket.com/article/2595477/

基層無網上堂
新聞中的老師,學校都好有心

回覆 b3410 的帖子

係呀,真係好好

ccl2231 發表於 20-3-20 13:50
如果小一生都可以自己唔洗老師都可以自學到, 真係不得了, 一定前途無可限量. 以後唔洗再返學都得.

小一生有video 睇我真係唔覺有咩問。zoom就一定好?如果雙職家庭,得老人家或姐姐、你真係相信小一識自己搞?video最少可以放工回來播俾佢睇。講真我小朋友出面學野用zoom,冇個大人坐佢側邊成效仲低過大人陪佢睇video.

回覆 02413124 的帖子

我並非講Zoom一定好,只是個心嘅問題,視乎學校管理層和老師有幾愛自己嘅學生,我哋返學並非單單學知識,人係需要互動的。我家小朋友年紀雖小,亦懂得講好耐無見同學、老師,好掛住佢哋。如果單單學知識,正如你講video已經非常足夠,網上幾好嘅片都有,跟本唔洗學校自己拍。講真,搞個Zoom唔難,我同事仔仔油天小一已開始用zoom 一段時間,係初初一、兩次有小小問題,而家日日zoom已經自己搞掂,佢哋同是在職父母,唔好睇小小朋友嘅能力。至於你話要有大人陪一齊zoom先成效大,即係話提供Zoom者題才做得唔好囉。

我覺得這個校長真係好有心為香港下一代同為教育。
http://www.####.com/518060/primaryschool/%E5%81%9C%E8%AA%B2%E4%B8%8D%E5%81%9C%E5%AD%B8-%E5%B0%8F%E5%B3%B6%E5%AD%B8%E5%9C%92%E7%94%9F%E4%B8%8D%E9%80%A2%E6%99%82-%E9%99%B3%E8%91%92%E6%94%B9%E9%9D%A9%E6%95%99%E8%82%B2%E5%A4%A2/?utm_source=facebook

ccl2231 發表於 20-3-21 14:29

我並非講Zoom一定好,只是個心嘅問題,視乎學校管理層和老師有幾愛自己嘅學生,我哋 ...

我只可以話唔同用家唔同意見,其實我個班小一,完全冇家長話想zoom。至於拍片有部份可能網上真係會有,但未必係校本同啱個間學校既小朋友,始終老師對左呢班同學幾個月,會知道該課題難點係邊。大仔有zoom,佢都鐘意,不過佢話如果講成效,其實反而慢左,同同學仔亦冇咩相交到,因老師mute all,請個別同學答問題先unmute. 其實我家3個都話好想番學,好掛住老師同學。

勁喎你,普通一個家長都知道自己小一班完全無家長想Zoom.  你都唔係一個普通家長喎,知道問卷答案,唔通你係…

ccl2231 發表於 20-3-22 00:50

勁喎你,普通一個家長都知道自己小一班完全無家長想Zoom.  你都唔係一個普通家長喎 ...

我係講我個班既whatsapp 班group 啫。私底下小朋友就約埋一齊zoom.幼稚園同學都有。班主任就打黎同小朋友傾計。唔知其他班啦,我個班就只係交功課睇片d家長都話有困難。

亞女(小學)的媽媽群組也不想有太多Zoom. 個別科Zoom咗幾次,感覺一般,反而睇片睇PPT 仲好D。

sunflower2000 發表於 20-3-22 12:56

亞女(小學)的媽媽群組也不想有太多Zoom. 個別科Zoom咗幾次,感覺一般,反而睇片睇PP ...

小一一定係。因一班咁多人,好難冇interaction。如果冇playback,冇得翻睇最大問題,如果傾計,講真3x人點傾。

https://yns.page.link/YzTNm?soc_src=unv-sh&soc_trk=wa

原來唔止我一個咁諗

聞説有家長群內支持及反對zoom的媽媽爭持不下,唉...
‹ 上一主題|下一主題