用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 - 不吐不快
樓主: ccl2231
go

沙呂小 - 不吐不快

ccl2231 發表於 20-3-9 23:32
回覆 02413124 的帖子

咁都叫做未衰得曬嘅。我估照署理校長封信咁講,應該除咗家教會,仲有好多家長寫信同 ...

帖已刪,睇唔到封信

ccl2231 發表於 20-3-9 23:32

咁都叫做未衰得曬嘅。我估照署理校長封信咁講,應該除咗家教會,仲有好多家長寫信同 ...

其實點都好,如果家長咁唔鍾意學校,我覺得應該都唔止單一事件,好影響小朋友成個小學生涯。

學校信仍然係度https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814536&extra=page%3D1

ccl2231 發表於 20-3-10 10:41

學校信仍然係度https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3814536 ...

睇完我覺得學校連ek都出信回應,真係好唔得閒。要大家都開心可能要整個投票收集意見,包括再用唔用ipad. 講真樓主如果講既係成理,寄去edb比係ek post有用,但我睇完署理校長封信,睇唔到樓主封信,就真係唔知想投訴咩。學懂感恩正向,多欣賞別人,其實比日日zoom 幾小時,我覺得更有用。又作為局外人,如果自己所做既野不能改變,做好自己,都係接受唔到,可能轉去一間合乎自己教育理念或滿意既小學,對家長小孩都應該有好處,無必要搞到自己激心。

02413124 發表於 20-3-10 11:24

睇完我覺得學校連ek都出信回應,真係好唔得閒。要大家都開 ...

其實有冇人話比我地知樓主投訴學校乜野?

就表面睇,學校又做得ok, 有哂每日上課時間表,樓主係不滿乜野?

sunnymama2 發表於 20-3-10 12:31
其實有冇人話比我地知樓主投訴學校乜野?

就表面睇,學校又做得ok, 有哂每日上課時間表,樓主係不滿乜野?

在我立場,其實學校點做都冇可能所有家長滿意,特別呢間好一部份家長係好不滿舊校長被迫走,更加累積左不滿。

回覆 sunnymama2 的帖子

個上課時間表係叫學生自學,叫小一都自己跟住,張教學送咗比父母。唔洗返工嘅家長就好D,我哋e d返工,返到去仲要教書。
你有所不知啦,e個時間表係家教會,家長投訴咗好耐先製作到出嚟,毎日有30分鐘Zoom咁多,其他嘅時間表全部係小學生自己搞掂。

02413124 發表於 20-3-10 12:34
在我立場,其實學校點做都冇可能所有家長滿意,特別呢間好一部份家長係好不滿舊校長被迫走,更加累積左不 ...

署理校長話佢地係自己走㗎

ccl2231 發表於 20-3-10 20:19
署理校長話佢地係自己走㗎

有睇報紙都知件事,係自己走,但點解會走,唉。

[img]blob:https://www.edu-kingdom.com/2ac0b728-e130-425c-a168-5730f7f94e2d[/img]

ccl2231 發表於 20-3-10 20:35

睇唔到,不過有朋友小朋友都讀呢間,都清楚來龍去脈

咁梗係自己走啦,唔通仲留係度繼續比人迫害咩。

ccl2231 發表於 20-3-10 21:56

咁梗係自己走啦,唔通仲留係度繼續比人迫害咩。

我意思我知道,但迫走佢既係好多人傳媒,立法會,edb,校董會

迫走佢對這些機構無直接利益。

ccl2231 發表於 20-3-11 00:56

迫走佢對這些機構無直接利益。

但老實說這班人才最有權力

回覆樓主:

回覆 swytca 的帖子

同意,知道會有學生開著但開另一個WINDOWS玩/睇片,或話自己冇MIC冇CAM,開著左走左去,或私底下CHAT.甚至遲到冇出現 反而做功課,我都可以CHECK下佢做成點,唔明可以同佢一齊睇VIDEO再解釋佢知,ZOOM我就唔好意思坐佢隔離

我哋大部分老師都只係用果30分鐘時間追功課,因為話訓練自學,有D學生自學未到班,又無去補習,無交功課,老師就用30分鐘Zoom黎追功課。其餘時間繼續自學。

ccl2231 發表於 20-3-12 18:01

我哋大部分老師都只係用果30分鐘時間追功課,因為話訓練自學,有D學生自學未到班, ...

咁個別老師問題wo,我朋友個仔讀緊小六。佢話追功課係叫班親whatsapp group追,zoom 中英數都係教野,佢地有時仲會over run.