用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Ycis or Cdnis?
go

[小學] Ycis or Cdnis? [複製鏈接]

YCIS 定Cdnis 小學?
   4    0    0    0

對我來說, 返放學省時間係選幼稚園同小學最重要因素.
然後就係繁體字及中文程度.
大部份IS小學的教學方法都係inquiry and project-based, 不過功課量可能會有差別.
至於老師, 係流動性的. 今年喺A校教得好, 下年可能去B校.
有些人比較喜歡多外籍同學的學校, 有些則冇所謂.
網上話邊間好, 可以參考下, 因為多數係用家分享; 話邊間唔好的, 不須認真, 因為消息通常來自網上非用家傳聞.

Fatboy2019 發表於 20-3-2 21:36
YCIS 定Cdnis 小學?

兩間都幾唔同嘅嘢... 睇下你自己同小朋友想要啲咩?

不如你講下你自己嘅要求? 睇下俾唔俾到意見!

回覆 Jmachi 的帖子

我個女開心上學,但又唔好太 play based...學校比較diversity d。 中文要求識睇識寫基本就可以。cdnis 可能有點遠,ycis 就近d....

回覆樓主:

兩間好唔同,應該唔難揀。

Fatboy2019 發表於 20-3-2 23:16
回覆 Jmachi 的帖子

我個女開心上學,但又唔好太 play based...學校比較diversity d。 中文要求識睇識寫基 ...

我係CDNIS 家長,小朋友讀 G1.

CDNIS 番學一定好開心,响 PYP (Primary)都好着重play based- academic 可能弱啲,學校幾well balance (arts, sports), 中文比我想像中要求高.

回覆 Jane1983 的帖子

請問有乜好唔同?

Fatboy2019 發表於 20-3-3 07:22

請問有乜好唔同?

你有無去school tour? 學校風格、老師、學生、課程南轅北轍。如果你覺得無唔同的話,可能果d唔係你關心的嘢,咁就近入讀就最好。

BK多香港人評價,如果想了解外藉人意見,要去FB Hong Kong Schools group,我見CDNIS都多外藉所以BK比較小人比意見

回覆 pat1668pat 的帖子

Thank you.

同意你的說法,兩間學校嘅校風,老師,教學完全不同去一去school tour看看 感覺完全不同

Snowman_123 發表於 20-3-3 13:40

同意你的說法,兩間學校嘅校風,老師,教學完全不同去一去school tour看看 感覺完全 ...

所以說,如果覺得無咩分別,就唔值得浪費時間係交通。

兩間都無讀過 但我就一定揀cndis

IB curriculum
Good comments on Quality of teachers
Diverse Student mix

Cndis is a better choice unless it’s your plan for ur kid to connect with more prc families

living far would be a problem, though

Does ur kid come from LS kindie or IS kindie ?

回覆 細佬Bebe 的帖子

Currently she is studying IS school. Personally i prefer Canadian, but its a bit far so i am worried if she can handle it for her age -5.

回覆 Fatboy2019 的帖子

Typo- IB school (not IS)

Where do you live? The school bus network is quite good. Cover Kowloon area. You can check from the website.

回覆 gfkwong 的帖子

Tsing Yi

係遠d,如果鐘意就讀啦,頂唔順就搬囉。

其實好早出門口唔塞車,自己送囉。7:15應該唔得啊我諗要6:30。
‹ 上一主題|下一主題