用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2個月已發現BB有事
發新帖回覆
go

2個月已發現BB有事

2個月多d,
-成日扭抱喊,不分晝夜,,
-好難逗笑,最近這星期在換片墊上才引到佢笑,有望我但短時間
-個頭會追有聲玩具望
-叫名、人聲叫佢冇反應
-唔望人。
-試過好誇張同佢傾計,係我哋以為佢望我地,但我哋個頭一郁原來佢放空。或者好慢咁立一立你
-餵奶不望我,有時逼佢望住但我感覺佢沒大興趣
-直抱時什麼人也當透明,哄埋去好不耐煩
-照鏡不會停留望

我覺得bb有問題,我想救佢,但2個幾月可以點做?
唔想錯過黃金時間

但同時又覺得點解咁早出現病症!我見到個女就不停諗佢將來會發展成點,好唔開心!
女仔自閉我又驚好嚴重

去母嬰健康院同醫生/姑娘反映下你的顧慮,聽下專業意見~不要自己估估下~自己嚇自己~

回覆 0030 的帖子

健康院話現時太細。無野可以做。我也不知道可以點做

2個幾月bb? 我諗你唔好唔緊張住,一般bb都2個幾月以上才開始有有意識的笑,所以現在你話好難逗笑係正常的吧
2個月前同一舊飯差唔多,你要做的是多同佢講嘢,用誇張表情語調引佢,唱下歌又得,用手搖鈴引佢玩多啲追視,大多兩三個月才看看她反應如何吧

回覆樓主:

2個月既bb視覺都未發展好, 佢地係望野一遍模糊架, 所以佢唔係唔望你, 係望唔清你, 現階段望黑白既野比彩色野更刺激視覺, 自閉症要再觀察, 大d識唔識手指野, 會唔會用腳尖行路, 會唔會鐘意玩轉既野, 佢依家真係重細, 唔好自己嚇自己住

我明白係好擔心嘅,不過2個月都仲細個, 可以過多半年睇下點,或者行為顧問做評估.
女仔都唔一定特別嚴重架, 個個小朋友都唔一樣

Bb 3 個月了。眼神接觸仍然冇改善,尤其抱住、近距離或者餵奶。只會在換片墊笑,但都唔係望實我笑。
其他時間冇笑容。
另外,佢未有意識抓物。平躺時手腳不會遞高。

Bb其實仲有腸胃問題。
咁細個已經咁😭
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊