用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2個月已發現BB有事 (5個月update)
go

2個月已發現BB有事 (5個月update) [複製鏈接]

2個月多d,
-成日扭抱喊,不分晝夜,,
-好難逗笑,最近這星期在換片墊上才引到佢笑,有望我但短時間
-個頭會追有聲玩具望
-叫名、人聲叫佢冇反應
-唔望人。
-試過好誇張同佢傾計,係我哋以為佢望我地,但我哋個頭一郁原來佢放空。或者好慢咁立一立你
-餵奶不望我,有時逼佢望住但我感覺佢沒大興趣
-直抱時什麼人也當透明,哄埋去好不耐煩
-照鏡不會停留望

我覺得bb有問題,我想救佢,但2個幾月可以點做?
唔想錯過黃金時間

但同時又覺得點解咁早出現病症!我見到個女就不停諗佢將來會發展成點,好唔開心!
女仔自閉我又驚好嚴重
   2    0    0    0

去母嬰健康院同醫生/姑娘反映下你的顧慮,聽下專業意見~不要自己估估下~自己嚇自己~

回覆 0030 的帖子

健康院話現時太細。無野可以做。我也不知道可以點做

2個幾月bb? 我諗你唔好唔緊張住,一般bb都2個幾月以上才開始有有意識的笑,所以現在你話好難逗笑係正常的吧
2個月前同一舊飯差唔多,你要做的是多同佢講嘢,用誇張表情語調引佢,唱下歌又得,用手搖鈴引佢玩多啲追視,大多兩三個月才看看她反應如何吧

回覆樓主:

2個月既bb視覺都未發展好, 佢地係望野一遍模糊架, 所以佢唔係唔望你, 係望唔清你, 現階段望黑白既野比彩色野更刺激視覺, 自閉症要再觀察, 大d識唔識手指野, 會唔會用腳尖行路, 會唔會鐘意玩轉既野, 佢依家真係重細, 唔好自己嚇自己住

Bb 3 個月了。眼神接觸仍然冇改善,尤其抱住、近距離或者餵奶。只會在換片墊笑,但都唔係望實我笑。
其他時間冇笑容。
另外,佢未有意識抓物。平躺時手腳不會遞高。

Bb其實仲有腸胃問題。
咁細個已經咁😭

樓主,你留意下會唔會自己有d產後抑鬱?bb得嗰兩三個月你想佢點?

媽媽可能擔心得太早啦,我大女幾個月大時都唔多望人,好難引佢笑,半歲後會好啲。依家5歲半好聰明正常。反而我細仔,兩個月大時已經識笑,同我眼神接觸好好,歲半時反而俾健康院姑娘發現佢有自閉症嘅症狀轉介CAC, 1歲9個月確診。妳可以留意吓,但唔洗太擔心住。

update一吓,bb好快五個月了,仍然令我擔心。1。佢本身都少發聲,自從四個月打完針之後,完全無用聲音回應過我地。即係除咗喊,無出過聲。但有smile, 無哈哈笑。In general 都係 "cool" bb。對住父母會好D.
2。遠距離會望人。抱住或近就擰歪面,死唔肯望你,迫都迫唔到。寧願合埋眼
3。肌肉好緊張,對腳伸到好直。
4。一定要企,直抱,其他姿勢唔鐘意。
5。倒流問題。要食抗嘔奶奶粉。

回覆樓主:

樓主,我仔兩歲幾被診斷為自閉。我第一次做媽媽,冇睇過有關資料。之前一點都留意不到。
其實我仔bb時常常大哭,一定要抱,瞓覺好醒瞓。因為冇睇資料,我冇留意佢當時有冇望人有冇應聲等。
你識得留意這些是好好。叻過我。
我覺得咁,你有擔心你可以向健康院姑娘提出,你要話要求見醫生。如果姑娘話聽落覺得冇事,你唔好接受。你要要求見醫生,親自同醫生講你的觀察。你話希望盡快轉介去做評估。
同時,我建議你睇住bb成長指標,有甚麼應該識做但唔識做。記錄好。呢啲都可以同姑娘醫生講。回想以前,我bb好多嘢都遲。遲識坐,坐咗好易跌,遲識爬,好少爬,遲識企,遲識行。我仔小手肌唔好,唔能夠用正常手勢拿星星餅食。當時我望住啲指標,心諗,哈啲指標係咪錯㗎,冇一樣做到嘅?其實當時就應該發現唔妥了。
最後,佢係因為手肌問題,一歲頭已經被健康院轉介,一歲中去兒童評估中心見職員,兩歲頭接受評估。其實我都唔知原來評估自閉症。我以為只係處理佢手指問題。
即係我地排咗約一年先至有得做評估。當然啦,如果你出面俾錢做快啲。
我欣賞你識得留意bb發展,請你做行動啦。
最後希望你bb冇事。

回覆 lobb2015 的帖子

我下次見健康院係bb六個月打針。到時會見醫生。其間我都見過2個兒科醫生,佢地都話"你同BB講多啲嘢先啦". 我諗係太細佢地唔會做咩轉介,我send email去協x問,佢地都無覆我,唔知係咪太細? 其實我日日都有同BB講野,玩,但佢死都唔開口回應/發聲。
如果有D咩方法幫到佢麻煩告訴我。我都唔知從何入手。
因為我有join whatsapp同期媽媽,我知其他BB係點。會丫咕咕,會望人,自言自語,Bu口水,但我bb乜都無。

okhandy 發表於 20-6-5 10:20
回覆 lobb2015 的帖子

我下次見健康院係bb六個月打針。到時會見醫生。其間我都見過2個兒科醫生,佢地都話" ...

咁細個,我見呢度啲家長多數都係話得不到轉介,不可評估住。我仔一歲多已經得到轉介是因為手指活動太差。他不能正常用拇指食指拿起星星餅。但轉介之後都要等。
現在我介紹你一些唔駛錢的訓練方法。現在bb仲細,任你 「舞」,是很易訓練的,因為不會反抗 say no嘛。
你要多俾刺激佢。同佢講嘢。集中講一隻語言先。唔好又中又英。你一路同佢講嘢一路要有動作配合。例如要用手指住啲嘢。
同佢睇豐富顏色的書。一路睇一路講嘢一路指。
同佢按摩手腳背心口肚仔。用普通潤膚露就得。目的是給他刺激。不要大力。要舒服。一路按摩一路講嘢。
多去公園,玩遊樂設施。咁細個未識坐,就上網睇吓有咩活動可做。例如用毛巾卷住個身又轆番出嚟,或者放bb在大毛巾中間,兩個大人拎起好似吊床咁輕輕搖。可惜有疫情,否則去波波池同沙灘都好。
留意腸胃有冇問題。考慮食益生菌。外國有啲人話自閉同腸道健康有關。
多曬太陽。去沙灘要除衫曬背。吸收維他命D。
可考慮買益生菌,維他命D,omega 3 ,魚油,俾bb食。
參加 play group。你可以見到bb同其他同齡的有甚麼差異。有經驗的導師也可以給你意見。你要自己開口問。因為啲導師有時驚得罪人,唔夠膽主動講你bb有問題。我地當年 playgroup 老師有明示暗示我仔有問題。可惜我完全唔識,唔知佢地提緊我。你識得上嚟問,已經叻過我好多。
咁細個唔好諗針灸住。大啲可能要諗。
問定有提供服務的機構,私人又好,公營又好,問定幾時可評估,幾時可訓練。
祝好運。

我個仔二歲時確診有輕度自閉和小手肌問題再加發展遲緩。馬上轉去有特殊班的糼兒院讀書,因有老師照護,
我再四出去找一些社區舉辦的課程給他。一般4-6堂一個課程,幾佰元一個課程
你和他一起上堂可以學到老師怎樣和小朋友溝通。回家自己訓練
例如:去宜家家俬買個小隧道和他玩⋯⋯
多去沙灘,公園,打千秋等訓練小朋友前額和五感
多些約其他小朋友一齊玩每個小朋友都是uniqe ,不要和其他小朋友比較太多。
現在上了正常小學,和一般小朋友無分別。
不要太緊張。
反而家長自己要注意自己情絮和健康
不要似我因太緊張去左睇精神科
努力
‹ 上一主題|下一主題