用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問就讀國際學校的學生通常會選哪個學院提供的資優課程 ...
go

請問就讀國際學校的學生通常會選哪個學院提供的資優課程?

小朋友讀國際學校,中文差。就港大,科大,中大提供的資優課程係用英文授課嗎? 國際學校的學生對於以上提供的課程覺得悶嗎? 本人剛開始接觸資優教育,請大家俾啲意見。謝謝!

回覆樓主:

没有回應?

科大的課程是大學教授教的,英文一定無問題。上課有一定的互動,但是可能比IS教學悶些。

中大是否指HKAGE?

港大,我了解只有summer class。

ababymami 發表於 20-3-1 20:09
小朋友讀國際學校,中文差。就港大,科大,中大提供的資優課程係用英文授課嗎? 國際學校的學生對於以上提供 ...
小兒讀國際學校, 中文差, 可以分享下. 以上幾間大學的資優課程, 在小學階段, 很多課程都以中文教學, 當時要選用英文教學的比教少.小兒分別報過中大, 港大, HKAGE, 科大.

中大: 課程頗多, 可能人數多, 有screening test. 用英文教學的比較少. 小四當年去過聽講座, 考過試. 但因為太遠所以無報到

港大: 小四暑假上過一個英文的課程(presentation skills), 一班約有15人, 好像有7-8個讀國際學校. 導師是香港人, 港式英文, 國際學校學生就無太必要報, 學校的presentation skills己非常足夠. 但好奇的可以試下. 對local 學生是不錯的選擇.

HKAGE, online, 因為太悶, 報左名小兒唔肯上. 後來drop左.

科大DP: 有Math, phy, chem, life science, Engineering課程, Pre-stage及level 1的Math, phy及CHEM有英文及中文, 其他只有中文. 到LEVEL 2好像全部都用英文.
小兒去年(G6)報了 Phy-Pre stage, 全部數學, 看完course outline, 我認為數學太深, 佢未ready, 所以drop左, 我打算過2年再報 physics.
小兒今年報左Chem L1, 其實課程要求頗深, 小兒年紀又比較小, 教學方法是單向的, 大班50-60人. 有佢講無你講. 要自學好多深的東西. 第2堂就覺得好難, 兒子想drop, 我要求他堅持下. 終於我要拿他的notes自己讀完再教佢, 佢而家開始自己讀, 而且都幾開心學到好多深野. 我平時會同佢討論. 有我陪讀, 他的動力大好多. 我覺得激發到他也學到好多野. 佢多數都要自己看notes, 自己看參考書(我印比佢), 自己上網找教學影片. (有時我找教學影片彈比佢睇), 佢自己寫左成本notes, 好認真, 我都好開心.
DP課程要考試, 我唔期望會好成積, 但的確學左好多野. 我認為他的學習目標己超班.

我問他下年再報phy好唔好, 他說好. 因為谷到佢在學校的science成積超班佢好開心. Physic及math我都有能力自己教佢或guide佢讀.
如果初中報DP, 我覺得家長要引導下. 課程要求很深.

去年暑假,上左科大EGGL的暑期課程, 佢話好多新野學, 但教學模式好悶. 好采只是一個星期的短期課程, 死死地都完成左.

比較起外國的summer camp如CTY, 便宜好多, 但對於國際學校的學生來說, CTY好玩好多, 比較適合. 但價錢就貴好多.

希望幫到你.

回覆樓主:

謝謝你咁詳细回應。我個小朋友初中,主要興趣在於文學及寫作,學校的英文科佢覺得學唔到野,所以想找一些校外課程俾佢讀。

ababymami 發表於 20-3-2 21:33
謝謝你咁詳细回應。我個小朋友初中,主要興趣在於文學及寫作,學校的英文科佢覺得學唔到野,所以想找一些校 ...

文化或文學方面,香港的資優教育好平面,英語選擇更少。
CTY online courses聽說在creative writing, literature & language 均辦得不錯;summer prog更有讃無彈。

回覆樓主:

謝謝!

ababymami 發表於 20-3-1 20:09
小朋友讀國際學校,中文差。就港大,科大,中大提供的資優課程係用英文授課嗎? 國際學校的學生對於以上提供 ...
如果你小朋友初中,興趣係文學同寫作,其實最好既方法係參加寫作比賽,寫好初稿,俾老師 comment 下,然後再改,改得幾次,自然就有進步。可以留意下 Hong Kong Young Writers Awards(www.hkywa.com)。再加上 HKSMSA(朗誦節)既沙劇比賽,其實上學期都夠忙,下學期就專心讀書,唔需要諗太多其他野。

回覆樓主:

謝謝。

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-3-2 15:52
LEVEL 2好像全部都用英文 ...
非也~
今年chem 2 係舊年 chem 1 教中文班嗰位教,成班得6人,老師用廣東話教學
不過,如果有英文人,我估佢會轉台

恐龍家

小曳人 發表於 20-4-3 20:30
非也~
今年chem 2 係舊年 chem 1 教中文班嗰位教,成班得6人,老師用廣東話教學
不過,如果有英文人,我估 ...
i see. 今年chem 1英文那位導師都算native, 我仔無投訴. 好彩轉哂網上教, 唔系我仔好想逃學...佢話同學都已經高中....原來chem 2得6人, 肯定好難勒...

planetearth 發表於 20-4-4 22:23
i see. 今年chem 1英文那位導師都算native, 我仔無投訴. 好彩轉哂網上教, 唔系我仔好想逃學...佢話同學都 ...

請問科大課程邊度有介紹,點樣報名?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mikimoto12 發表於 20-4-22 16:56
https://www.cdgt.ust.hk/chi/index_c.php
我同planetearth 講嘅係dual program, 但另外暑期enrichment program 報名中
恐龍家

mikimoto12 發表於 20-4-22 16:56
小曳人提供條LINK香港科技大學資優教育發展中心, 去課程介紹看看, 有三種課程:1. 小朋友@科大  
2. 優才增益課程: 中小學都有不同短期假期課程. 我仔上年暑假上過5天課程. 中英文教授都有. 英文比較少3. 中學/大學雙修課程 Dual Program DP: 很大系統及很完整的學術課程, 大多數是高中生讀(中三或以上), 有極小部份小六或初中生報讀. DP課程報名時會要求學校推薦, 可能要同學校講聲. 我兒子是學校電郵相關資料比資優生, 然後我自己報名, 報名時會自動向學校要求推薦信. 科大可能與各學校都有溝通及文流信息., 另外報名時會要求提供學校成積表, 及其他証書(若有), 我提供了成積表及數學比賽証書. 我報兩次都收左. 我仔報名時小學成積麻麻地, 我估主要看他數學比賽証書及學校推薦信.

或者你可以打電話去問下.

中大也有不少資優課程提供, 也可以看看

http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgt/Home/index_c.php

回覆 小曳人 的帖子

想請問下有冇人去過增益課程...可以share 一下ma? 之前去過小朋友@科大﹐感覺有小小似興趣班﹐同中大課程唔太似.... 而家諗緊報唔報增益.....many thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

miffythepooh 發表於 20-4-24 01:16
回覆 小曳人 的帖子

想請問下有冇人去過增益課程...可以share 一下ma? 之前去過小朋友@科大﹐感覺有小小似 ...
我仔2018, 2019 都上過,如果小學生對中學課程有興趣,可以照報,我仔comment係:學到野
恐龍家

我在網上看到這個,學生可以透過學校或家長報名https://www.edb.gov.hk/en/GEFund

auntykw 發表於 20-4-24 11:28
我在網上看到這個,學生可以透過學校或家長報名https://www.edb.gov.hk/en/GEFund

Application Period1 April to 15 May, 2020

miffythepooh 發表於 20-4-24 01:16
回覆 小曳人 的帖子

想請問下有冇人去過增益課程...可以share 一下ma? 之前去過小朋友@科大﹐感覺有小小似 ...
可以啟發興趣其實都幾好的. 我覺得啟發過程幾重要. 之後佢地會自己加深來學.

小曳人 發表於 20-4-24 09:52
我仔2018, 2019 都上過,如果小學生對中學課程有興趣,可以照報,我仔comment係:學到野
...
感謝分享,我小朋友好鬼濫,乜都有興趣學下玩下(只係我頭痕😂)都應該會試吓⋯⋯🙏😊