用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞的教材質素(not CWB
樓主: lamlamlamyee
go

維多利亞的教材質素(not CWB

莫失莫忘 發表於 20-3-25 17:18
好難答值得唔值得, 始終教育好難去量化。維多利亞n班肯定係貴既, 但我小朋友n班時老師都俾幾多feedback我, ...

Thanks for the reply. 咁多吾多小朋友會去SC,LH同KV 之類嘅本地幼稚園呢?因為我係target 本地小學

Thanks, 咁語境呢?英文係咪好好?

fairycatcher 發表於 20-3-25 17:20
Thanks for the reply. 咁多吾多小朋友會去SC,LH同KV 之類嘅本地幼稚園呢?因為我係target 本地小學 ...

Target本地我覺得去考sc/LH pn會較好, 如果你想K1讀呢D學校梗係PN入啦。我冇咩聽到我地學校多同學仔k1轉去呢幾間, 反而有聽過轉去德望/培正。我自己當年有VIC/LH offer就揀左vic

莫失莫忘 發表於 20-3-25 17:27
Target本地我覺得去考sc/LH pn會較好, 如果你想K1讀呢D學校梗係PN入啦。我冇咩聽到我地學校多同學仔k1轉去 ...

我心儀LH, 但係始終競爭太大,我個中b 好難會入到。所以希望可以K1轉過去LH or KV.

fairycatcher 發表於 20-3-25 17:31
我心儀LH, 但係始終競爭太大,我個細b 好難會入到。所以希望可以K1轉過去LH or KV. ...

k1 lh得幾個位, 唔好抱太大希望。kv/sc機會較大。good luck!

莫失莫忘 發表於 20-3-25 17:36
k1 lh得幾個位, 唔好抱太大希望。kv/sc機會較大。good luck!

joeyccy 發表於 20-3-25 17:23
Thanks, 咁語境呢?英文係咪好好?

語境我相信都okay,應該比sc/kv好。 我見小朋友們聽講係一定ok既, 但你又唔好預期去到native外國小朋友程度,除非本身屋企係英語家庭。

莫失莫忘 發表於 20-3-25 17:27
Target本地我覺得去考sc/LH pn會較好, 如果你想K1讀呢D學校梗係PN入啦。我冇咩聽到我地學校多同學仔k1轉去 ...

都等緊sc , 但30號先知呢

Very useful. Thanks! 你之前揀Vic over LH 係咪因為target International school 或 aim VSA?

我都掙扎緊,不過LH 成4月6先開估仲要玩2nd round,我唔會搏。我唔係大B所以冇咩期望。
vic pn一定係貴,值唔值得要自已衡量,我覺得見仁見智。不過見咁大教育機構,一停課第一個月倒瀉籮蟹都實在有點擔心。

我本身都係target本地小,所以感覺其實pods或者LH應該較到胃。如果vic我可能要搵補課,但覺得LH唔需要。不過LH都好強調家校合作,父母involvement都唔會少⋯⋯

我係九龍分校PN用家,對學校嘅安排非常不滿,完全不值一萬元學費!

成個機構根本就係恃住維多利亞呢個名唔怕冇人讀而不思進取,完全唔係用心辦學!

swmr 發表於 20-4-23 03:23
我係九龍分校PN用家,對學校嘅安排非常不滿,完全不值一萬元學費!

成個機構根本就係恃住維多利亞呢個名唔 ...
咁K1你會吾會轉校呢?

fairycatcher 發表於 20-4-23 10:44
咁K1你會吾會轉校呢?

一定轉,學已退(emoji)

swmr 發表於 20-4-23 10:45
一定轉,學已退(emoji)

我小朋友都有九龍分校PN offer, 見到維記咁嘅安排,我都打算k1會再考其他學校。想問下你知唔知道普遍維記PN小朋友會去邊啲K1學校呢?

fairycatcher 發表於 20-4-23 10:53
我小朋友都有九龍分校PN offer, 見到維記咁嘅安排,我都打算k1會再考其他學校。想問下你知唔知道普遍維記P ...

我地去其他名幼,但其實唔多人退學

swmr 發表於 20-4-23 10:56
我地去其他名幼,但其實唔多人退學
咁多人講維記今年安排咁差,仲以為今年會有好多人會轉校添?

swmr 發表於 20-4-23 03:23

成個機構根本就係恃住維多利亞呢個名唔 ...

想請問下係停課期間,學校有咩安排比pn小朋友?

fairycatcher 發表於 20-4-23 10:58
咁多人講維記今年安排咁差,仲以為今年會有好多人會轉校添?

好多人都冇諗到,冇考其他學校,焗住升

joeyccy 發表於 20-4-23 11:46
想請問下係停課期間,學校有咩安排比pn小朋友?

每日有幾分鐘嘅video, 但quality 真的不敢恭維,一星期有1-2日zoom class, 有啲好簡單嘅worksheet 但唔洗交嘅。呢個安排每個campus 也不同

swmr 發表於 20-4-23 11:50
每日有幾分鐘嘅video, 但quality 真的不敢恭維,一星期有1-2日zoom class, 有啲好簡單嘅worksheet 但唔洗 ...

咁又真係少左d, 一星期先得1-2日zoom class