用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

...... [複製鏈接]

......
   5    0    0    0

kiwi2007 發表於 20-3-1 10:29
自行本來今年有新安排提早公佈結果,卻又突然因為 COVID-19而導致大部份中學取消面試,真的是世事如棋局局 ...
早前都有一個post,大約有人問關於 申請表需要 影一張比較好的學生照嗎。 我同意這一百幾十 值得使

回覆 kiwi2007 的帖子

級名次和班名次, 如果只是老師口講, 無印在成績表的話, 咁應該要寫嗎?

回覆 Kikobaby 的帖子

呈分試學校一定會提供班名次
和級名次的成績成表

kevinleung 發表於 20-3-1 13:32

不是間間小學會提供,有的只口頭講實際名次,有的只講考大約個range,有的一D都唔透露,自己估下啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kevinleung 發表於 20-3-1 13:32

不是間間都係

回覆樓主:

自行取消面試機會,最應該反思我仔呢種case。平日保持1A,一到呈分就俾突然發力嘅同學仔追上來。佢外向主動,熱衷各種活動好適合面試,偏偏取消面試,大多數學校調整到較大比例睇教育局RO……所以功利d講句,呈分兩次真係非常非常緊要,勿步我仔後塵。

回覆樓主:

我只係想起一命二運三風水呢句說話,小兒地區學校,都唔知有面試定無面試著數,無論點都好,盡左力睇上天安排吧。

sawn 發表於 20-3-1 14:09
自行取消面試機會,最應該反思我仔呢種case。平日保持1A,一到呈分就俾突然發力嘅同學仔追上來。佢外向主動 ...

但係眼光放遠些,你仔呢種先係贏家喎。

sawn 發表於 20-3-1 14:09
自行取消面試機會,最應該反思我仔呢種case。平日保持1A,一到呈分就俾突然發力嘅同學仔追上來。佢外向主動 ...
若你仔1A實力, 不用擔心, 去到什麼學校都可以讀得好好。放鬆點啦。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 gracelam 的帖子

如只是口頭講, 填唔填埋好呢?  講真, 考頭十就一定填, 但其他的填唔填好?

Kikobaby 發表於 20-3-1 17:31
回覆 gracelam 的帖子

如只是口頭講, 填唔填埋好呢?  講真, 考頭十就一定填, 但其他的填唔填好? ...

其實老師大約知道邊D小學咩程度,例如一線小學級19/150同級29/150平均分其實差不多,如果去到中游或之後,不如唔好填。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

02413124 發表於 20-3-1 15:18
我只係想起一命二運三風水呢句說話,小兒地區學校,都唔知有面試定無面試著數,無論點都好,盡左力睇上天安 ...

地區學校,應該最吃虧。尤其到第二區申請自行,如果無面試,估計百分之百石沉大海。唯有當係豪畀自一或自二

nillnill 發表於 20-3-1 18:20
地區學校,應該最吃虧。尤其到第二區申請自行,如果無面試,估計百分之百石沉大海。唯有當係豪畀自一或自 ...

都同意,雖然已經係級頭,又有課外活動,但又未去到全港冠軍個d grade,好多比賽又底取消晒。好彩自二放番本區,應該穩陣掛。

ren 發表於 20-3-1 16:38
但係眼光放遠些,你仔呢種先係贏家喎。

好衰唔衰緊要關頭先考差咗,講好聽d係多活動做,其實係太爛玩,不進則退…當時我都幾擔心,好彩依家有伯樂收咗,非常感恩!

sillydad 發表於 20-3-1 16:51
若你仔1A實力, 不用擔心, 去到什麼學校都可以讀得好好。放鬆點啦。

小學就算1ABC以後會點都真係好難講

gracelam 發表於 20-3-1 17:37
其實老師大約知道邊D小學咩程度,例如一線小學級19/150同級29/150平均分其實差不多,如果去到中游或之後, ...

事實係平均分差不多但用standard score 計完,去考同一間中學,ro可以差好遠。

~拍攝証件照只需儀容整潔、醒目有神及正面望鏡頭已經足夠; 超貴價、刻意三7面的 professional shooting 對於務實的考官應該作用不大
~校內名次如實填報,基本上受歡迎中學的考官對很多小學的程度已有一定認識,家長毋須刻意製造數據
~於四月自行放榜後,即使落空也不要氣餒,仍有大抽獎及叩門的機會,但估計今年的叩門競爭會因應今次突然定鏡而變得較競烈
~地區學校跨區入 band 1A中學的例子多不勝數,因此不需妄自菲薄
~計分制度有可能牽涉人為因數,這是無可避免的 deviation & variation, 申請人根本無法考證

sawn 發表於 20-3-1 19:09
好衰唔衰緊要關頭先考差咗,講好聽d係多活動做,其實係太爛玩,不進則退…當時我都幾擔心,好彩依家有伯樂 ...
已有伯樂收左, 恭喜恭喜 !

我家仍在等運到....... 希望早日得到好消息.

回覆 sawn 的帖子

完全認同, 因小女情況也是如此
‹ 上一主題|下一主題