用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
樓主: 芙蓉808
go

做錯的媽媽!!!   [複製鏈接]

Deleted

回覆 minimami 的帖子

多謝曬你的苦口婆心的教導!我都係更年期做怪,本脾氣暴躁更火上添油!現在、末來的日子會盡力調適自己迎接挑戰,也相信沒有過不去的坎,母子10年根基雖倒了,但溫謦記憶猶存,日子會有功的,也相信仲會有希望!

minimami 發表於 20-3-6 16:40
我都做人阿媽,雖然小朋友仲細,但或多或少可以體會樓主心情。
我細個家境唔好,同阿媽響初中時都好似你同 ...

吓?!要捱到大學?我以為捱到中四就得⋯⋯

Deleted

Deleted

minimami 發表於 20-3-7 00:10
回覆 芙蓉808 的帖子

加油呀媽媽,欣賞你知道錯知錯求助知道要改!比個機會自己改過贏返個仔,亦都比機會 ...

其實,俾機會個仔既同時,都係俾緊機會自己

minimami 發表於 20-3-6 16:40
我都做人阿媽,雖然小朋友仲細,但或多或少可以體會樓主心情。
我細個家境唔好,同阿媽響初中時都好似你同 ...

講得好好,好認同,好感動。

更新:       原來,唯一的寄宿家庭希望社工話呢個年紀好難安排到(同埋個度的人都係有問題,驚近朱者赤,近墨者黑)不了了之,又一年。
       束手無策唔溝通啞左仔就2年了,頭痕的自己都壓力爆煲變
慢性蕁麻診(風癩)發作?
       返學期太短暫,等待開學,學校安排心理學家在校評估仔仔在安排。中二成績平均分46分,見紅升中三。
       逆境中艱辛求存,心力交瘁!希望前路有曙光!

芙蓉808 發表於 20-12-27 15:10
更新:       原來,唯一的寄宿家庭希望社工話呢個年紀好難安排到(同埋個度的人都係有問題,驚近朱者赤,近 ...

樓主好替你難過,這類暴風少年,我都經歷過,當年日日以淚洗面。你係單親就更辛苦,不過可幸你仔現時未去到最壞,仲有機會修補親子關係,記住千祈千祈吾好動手吾好打,打帶黎嘅傷痛好深,好難復原。吾好囉唆,佢扮啞你就扮傻,只要暗中關心。反叛期嘅少年,你愈吾俾,佢就愈要,你愈要佢做,佢就愈吾做。學習問題即管交俾學校處理,吾需要為功課成績而同佢嘈,你只要做返媽媽要做嘅,就係催寒問暖,就如對朋友咁。記住一個字“愛”,唯有以愛才能挽回你同吖仔嘅關係,尤其呢個世代,再吾可以用上一代嘅模式,打,鬧,鎖門等方法。

以上少少個人經驗希望幫到你,望樓主吾好太灰,要善待自己,疫情期間雖然吾可以週圍去,得閒响屋企睇下電視煲下劇等自己輕鬆下,你冇咁緊張時,吖仔亦自然會放鬆防護機制。

回覆樓主:

會唔會考慮一下安排仔仔轉讀寄宿中學?赤柱航海學校,香港仔工業中學等,起碼嚮嗰度老師有校規,社監亦有規矩,你自己照顧佢嘅壓力亦可以減少。

estw 發表於 20-12-28 20:57
樓主好替你難過,這類暴風少年,我都經歷過,當年日日以淚洗面。你係單親就更辛苦,不過可幸你仔現時未去 ...
扮傻愛中求存,做緊!謝謝你!

a_for_apple 發表於 20-12-29 11:16
會唔會考慮一下安排仔仔轉讀寄宿中學?赤柱航海學校,香港仔工業中學等,起碼嚮嗰度老師有校規,社監亦有規 ...
要仔仔溝通到,肯去先有辦法!

芙蓉808 發表於 20-12-29 15:40
要仔仔溝通到,肯去先有辦法!

如果佢肯去寄宿家庭,相信都好大機會肯嘅,搵抽社工心平氣和傾下,面對面又好,whatsapp 又好,寫紙仔又好。不過最重要係做媽媽嘅唔好再打佢了,你知道呢個年紀打係冇用,只會越打越衰。打,其實只係阿媽你用嚟發洩自己情緒嘅方法,點打都幫唔到件事,只會令阿仔越嚟越憎你。你要阿仔改變係難,但最重要係你自己先改變,令阿仔見到,感受到你真係盡力去改而唔係紙上談兵。你就算返工,都總有放假嘅日子,多啲陪下佢,煮下佢鐘意食嘅嘢,如果佢肯出街,陪佢去想去嘅地方,踩下單車,行下山。當然開頭一定會踫釘,但不斷試,唔好灰心。成績已經係其次,佢打機先唔好理,如果佢肯出街,自然就冇得打機,希望慢慢可以改變。加油啊!

芙蓉808 發表於 20-12-29 15:38
扮傻愛中求存,做緊!謝謝你!

加油!親子路上遇上荊棘,係難行,但只要吾放棄總會跨過的。祝福你,為你祈禱,願主賜你有足夠的智慧,懂得如何在這複雜的世代守護兒子

早幾個月前我都同阿女炒咗大穫,這次的過程跟以往唔同,我罵了她很久(偶有挑釁言詞),又扔她的東西和拿她的sim卡.......以往我罵她, 她會覺得委屈和喊,但今次...歷時差不多一小時,她沒有喊,只有用對抗嘅眼神望著我,全程半句説語也沒有説。這個不尋常的反應,使我有怯的感覺,覺得事情可能無灣轉,恐怕從始關係破裂!及後我反省箇中問題,知自己罵她時太兇,我都有錯!隨後,我因我的兇狠態度跟她道歉了,抱了她幾下…….。
感恩,阿女學校早前辦了一個課程,主題是家長與青春期的子女溝通,這裡有六、七十位來自不同階層的家長,令我驚嘆嘅係,大部份家長都同樣面著與反判期子女相處問題,這刻我終發現,這不只是我小朋友的個別問題,而是一個普遍青春期出現的問題!
課程同時加深了對這群暴風少年的認識,他們呢個階段除了適應生理上的變化外,心理、情緒、社交及價值觀等,幾乎每天都在改變,就連他們自己也在這巨大的轉變中,試著搞清楚自己是誰,若這過程中得不到父母的了解和支持,就更令他們感到孤單和無助。要說成人有壓力,少年人不是同樣有壓力嗎? 為何自己會被最親的人用最兇狠的態度指罵?究竟自己犯了甚麼彌天大罪呢?幸好,我懸崖勒馬,未致做成嚴重後果。
這課程還有一個好重要的提醒,就是『與子女的關係比學業成續重要』,當關係和學業間出現衝突時,我們記緊要想清楚,關係破裂了,修補就不容易,關係好的話,我們還有推動他們向前的機會。
昨天,我和亞女一起看樓主的分享,之後問了她一個問題,若送她去寄宿,她有甚麼想法?她說有兩個可能:一、原本已想獨立的,會覺得無乜嘢 二、仍然依賴慣屋企的,就會覺得被離棄。 最後她還補充了一句,寄宿完回家又點呢?關係就會好翻嗎?  - 這是少年人的睇法,決定一些重要事情前,不妨了解他們的睇法。

Aloha0808 發表於 20-12-30 15:25
早幾個月前我都同阿女炒咗大穫,這次的過程跟以往唔同,我罵了她很久(偶有挑釁言詞),又扔她的東西和拿她的 ...

多謝分享!

孩子不知道你愛他,你打他,他便恨你了!你甚麼也不是,更甚於陌生人。
孩子不能打,打是侮辱!

2020過去啦,展望新一年有好開始,祝願樓主跟亞仔破冰,過返以前相親相愛的日子。2021~加油

謝謝大家的鼓勵和分享,希望天下沒不是的父母,父母的學堂千變萬化,不停的學習改進中,犯錯改過自新,為兒子,也為自己!新一年新開端,祝大家合家團圓,新年快樂!祝香港早日疫情跨過,正常生活!

Aloha0808 發表於 20-12-30 15:25
早幾個月前我都同阿女炒咗大穫,這次的過程跟以往唔同,我罵了她很久(偶有挑釁言詞),又扔她的東西和拿她的 ...
謝你的分享,係最終靠的都是自己。未來,我會調節我自己更年期做個榜樣去迎合狂風暴風雨般青春期,呢場戰相對人生很短,但值得回憶!
‹ 上一主題|下一主題