用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
樓主: 芙蓉808
go

做錯的媽媽!!!  

近日心境大變,逐漸頓悟明白“子女與父母關係不好的人,將來子女也無法處理與配偶的關係”。

所以衷心希望樓主能處理好與兒子的關係。這決定了孩子一世的幸福。

回覆 Danielhk 的帖子

頓悟係剎那間,何來逐漸?有咩大事發生令你咁大感觸,網上大家匿名,唔怕分享吓。

呢個世界好多唔正常的父母,仔女同佢相處唔到,唔一定係仔女的問題。不在和諧幸福的家庭成長,小孩日後亦唔一定無幸福的婚姻。前車之鑑,佢可能更願意付出都未定。

Jane1983 發表於 20-3-5 16:38
呢個世界好多唔正常的父母,仔女同佢相處唔到,唔一定係仔女的問題。不在和諧幸福的家庭成長,小孩日後亦唔 ...
我之前也是這個觀點。但此時此刻已經改變。
與父母關係,這是一個人的第一段親密關係。長達二十年左右。

這段關係不如意的話。再與其他人建立親密關係,幾乎是不可能的。除非未來配偶達到心靈導師的程度。

香港可悲之處係。60、70年代生的嬰兒,多數係祖父母湊大,父母係晚飯後tag along的。80、90年代的嬰兒,多數係菲傭湊大。
你講出生與父母一段20年的關係,實情係未必你心目中咁鐵。

Jane1983 發表於 20-3-5 16:35

頓悟係剎那間,何來逐漸?有咩大事發生令你咁大感觸,網上大家匿名,唔怕分享吓。 ...

那個叫漸悟,同頓悟唔同。

Jane1983 發表於 20-3-5 17:08

香港可悲之處係。60、70年代生的嬰兒,多數係祖父母湊大,父母係晚飯後tag along的 ...

我以為60、70年代好多FTM,所以一般都係父母帶大呢。80年代,好多獨留子女在家,90年代後,印尼加入,就真係外藉傭工好普遍。80年代,香港得兩間大學,一個家庭你要佢全英溝通請菲傭,當時唔係咁容易。

little_yolky 發表於 20-3-5 23:00
我以為60、70年代好多FTM,所以一般都係父母帶大呢。80年代,好多獨留子女在家,90年代後,印尼加入,就真 ...

一個人在孩童時期能夠同主要照顧者建立到一個信任的關係,果種依戀係佢日後和異性關係發現的依歸。

little_yolky 發表於 20-3-5 22:54
那個叫漸悟,同頓悟唔同。

我呢幾年無頓悟,又無漸悟,精神上好乾涸。

Jane1983 發表於 20-3-5 23:40

Jane1983 發表於 20-3-5 23:40
我不定期會在內心詢問生命的意義。
看到橋洞下睡覺的無家可歸者;

聽聞這次疫情有人滅門;

每次都無答案。

但過段時間,又會頭腦冒出這個問題。

或許只有讓自己忙碌到無時間,才不去思考。
但這是鴕鳥,問題仍然在那兒。

我唔係無努力,臨訓有做mindfulness果d正面思維嘢,但無乜用。
因為我有時放唔低一d小事,久唔久就會諗番起唔開心。我想自救諗通佢,但都係無乜用。

多謝曬各位!小樓昨夜又東風!關係重要性!孩兒孤伶一人網絡沉溺無以自拔!為人父母僅想扶佢上岸而陪葬左10幾年建立的關係,呢2年反復發癲的我倆,往事不堪回首!10年建立起穩固關係根基呢2年毀之一旦,可悲!現在唯有由佢自食其果自醒呢,努力挽回己曾擁有過10年美好回憶!希望,驀然回首,那人卻在燈火欄柵處!

Danielhk 發表於 20-3-6 13:02
我不定期會在內心詢問生命的意義。
看到橋洞下睡覺的無家可歸者;

明知無答案既嘢諗嚟做乜?嘥時間嘥精神。生命既意義就係努力讓自己快樂地活著!

回覆 芙蓉808 的帖子

你首要工作係淡化仇恨, 修補關係, 這個要你先收歛, 再假以時日.最重要係親子關係, 關係差就乜都無得傾.

芙蓉808 發表於 20-3-6 15:02
多謝曬各位!小樓昨夜又東風!關係重要性!孩兒孤伶一人網絡沉溺無以自拔!為人父母僅想扶佢上岸而陪葬左10幾年 ...

我給不出很好的建議。是我能力不夠。
我知道並深信,一定有辦法。

請不要輕言放棄。

暫時疲憊,就好好休息調整。

調整後,還是要精神百倍去積極面對和處理。

如果換做我,無數次嘗試失敗後,無辦法,最後我會選擇一起沉迷網絡。(僅僅是假設,風險很大,請勿照抄。)

真希望此時能有人出現,能給你提供一些好的建議。

PS:“驀然回首,那人卻在燈火闌珊處”,“柳暗花明又一村”
這些詩詞,都有個共同道理:遇到難題,讚且放一放,或許突然就有了轉機,有了破解之道。

Deleted

芙蓉808 發表於 20-3-6 15:02
多謝曬各位!小樓昨夜又東風!關係重要性!孩兒孤伶一人網絡沉溺無以自拔!為人父母僅想扶佢上岸而陪葬左10幾年 ...
唔好諗返以前la, 咁好快變老人家架,向前望,子女好與壞,都是在乎溝通與關懷,無人天生識教子女,有空去聽下親子講座。

https://www.hk01.com/親子/319120/親子關係-老生常談萬年金句-子女好與壞-在乎溝通與關懷

例如,instead of 做哂功課未,可以問多唔多功課,如果太累就休息十分鐘食個tea 先

minimami 發表於 20-3-6 16:40
我都做人阿媽,雖然小朋友仲細,但或多或少可以體會樓主心情。
我細個家境唔好,同阿媽響初中時都好似你同 ...
對你的故事有點感動,你阿媽處理的好好。給我很大啟發。
謝謝你的分享。