用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
樓主: 芙蓉808
go

做錯的媽媽!!!   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-2-29 21:44
回覆 芙蓉808 的帖子

分開住之後,會有幫佢改善沉迷打機的program嗎?
good question.  我諗我或者唔比帶手機

芙蓉808 發表於 20-2-29 21:49
回覆 MrBeast 的帖子

係一個自負的孩童,小學訂規則話規則死的,人係活的!話最憎講條件會唔做,絞辯超叻! ...

咁佢都唔係錯哂,有時我都是咁教小朋友,最重要是要小朋友明白一些校規背後的用意和後果。我小朋友把口唔叻,較容易處理,不過就咁,若果有日這個打機問題發生在我身上,我估我會首先問知唔知什麼叫破斧沉舟,然後打爛部機,尤其是唔做功課的話咁就冇需要用手機(whatsapp 同學)

芙蓉808 發表於 20-2-29 21:56
社工話會有規律唔會放任打,其實我都想佢要自己有心至得,沒心介好難,希望有用吧 ...

邊個會每日monitor 住佢打幾多?寄宿家庭會咁上心嗎?戒毒好緊要。佢醒番,先有心智去思考前途和親情。

芙蓉808    發表於 20-2-29 22:48

我都係咁做,但搶我手機唔俾用攬抄,我發癲擺衫架打人,摑面等!後尾因讀中學有午歺費少吃 自己又買左一個二千七電話,話之你。

芙蓉808 發表於 20-2-29 22:33

我都係咁做,但搶我手機唔俾用攬抄,我發癲擺衫架打人,摑面等!後尾因讀中學有午歺費 ...

為何控制不到打機時間?
為何可以有錢買新手機?
自己買縮衣少食買新手機,告訴你。

此時你錯過一個最佳溝通機會。

沉迷打機,任何父母第一應對就是控制時間,時間控制不到就會打爛部機。

控制打機時間就是,先協議雙方可接受時間,之後監督執行。

可以密碼設定,控制手機數據量,控制家中WiFi。

最簡單就是,到了時間就把手機收走,代為保管。

協商打機時間,也必須附有條件,比如完成當日功課,每日不超過兩小時,....

你兒子資優,此類人通常固執力驚人。他可以堅持數月不開口講話,可以長時間重複異常單調乏味的事情。一旦說服他,其實還是講道理的。

關鍵是他認可,他接受。目前你們關係如此糟糕。

武俠小說都講:任何人都有致命弱點。你必須利用他的弱點,打開溝通管道,逐步收緊打機時間。

看你描述,你都不是一個很理性的人。母子關係緊張時,缺失一個其他人扮演調解,緩衝的角色,這都是造成今日局面的一個原因。

自己先樂觀起來,從改變自己做起。

自己充滿自信,充滿歡樂時,兒子也會感受得到。

即使他寄居,也要讓他留戀和你曾經生活的日子。比你的美食,或者你們曾經一起的娛樂活動,哪怕只有那一瞬間的感動。

硬碰硬唔俾網絡仔仔惡行1:開住空調,打開門窗
2:夜晚鎖電腦樓下避開衝突,2個鐘後返家門反鎖沒得入屋,後尾報警至入到
3:夜晚電視開到最大聲唔俾你訓
4:搶電話唔俾我用攬抄
5:搞爛曬屋企
6:唔返屋企出面打
7:有事出門阻住你唔俾出
次次我都整癲曬,開片!而後又😭的日子好恐怖!你有張良計,我有過墻梯!

回覆 Danielhk 的帖子

係!控製及協調打機時間都做足,但不認可,不接受!溝通唔到。暫時都揾唔到致命弱點去針對改善佢,唯有改變自己,見步行步!多謝你!

芙蓉808 發表於 20-2-29 23:36

1:開住空調,打開門窗----其實不是大問題,好處想,可以通風。但只須少少。
----除此之外,是否因為你太吵?讓他有窒息的感覺?

2:夜晚鎖電腦樓下避開衝突,2個鐘後返家門反鎖沒得入屋,後尾報警至入到
----避衝突,很好的做法啊。
----你為何反鎖?想兒子夜宿街頭?

3:夜晚電視開到最大聲唔俾你訓
---你都知,他不想聽,你為何不靜下來,想一想?

4:搶電話唔俾我用攬抄
----正常做法。

5:搞爛曬屋企
----有樣學樣,忍無可忍

6:唔返屋企出面打
----逼人太甚,物極必反

7:有事出門阻住你唔俾出
----和講道理的人講道理,不講道理的話,只有硬來了。

--------你列的罪狀,我看來,都算正常,自然反應。

2:係我避開,佢唔俾我入屋一個巴掌拍唔響,一定有雙方原因,所以我都係做錯的媽媽導至如今結局!面對眼前來緊日以繼夜不眠不休打機無能力去化斛,而分開生活!

仔目標打機,捉住我弱點去達到,沒曬責任感,監護人又無能為力,唯有等佢醒的日子,分開的結局。驚幾個月後更難以自拔唔返學呢。

芙蓉808 發表於 20-2-29 23:36

咁激又好難怪你出手。我有個朋友佢有個朋友個女唔肯返學,於是在我朋友家住過一排,分開一下都是好的,之後你要照顧下自己哦,找朋友傾下、找樣興趣玩下

MrBeast 發表於 20-2-29 22:00
good question.  我諗我或者唔比帶手機

我估係限制用手機時間。

Danielhk 發表於 20-3-1 00:01
1:開住空調,打開門窗----其實不是大問題,好處想,可以通風。但只須少少。
----除此之外,是否因為你太吵 ...

2,3 - 應該係樓主仔對佢,唔係佢對佢仔。即係小朋友鎖門唔比亞媽入,亞媽要報警。小朋友開大電視唔比大人訓,以視不滿。

回覆 Jane1983 的帖子

係!唔俾佢打機就唔俾我訓,唔俾行,控製我。我要有精神去返工,次次佢贏。

芙蓉808 發表於 20-3-1 11:00

係!唔俾佢打機就唔俾我訓,唔俾行,控製我。我要有精神去返工,次次佢贏。 ...

他次次贏?真是無法想像。
即使不講道理,大家硬碰硬,你是成年人,都無理由隨便放棄原則。

網絡停,金錢停,手機停,全部打爛,就打爛,不要修理。阻止你返工,就不要返工,大家一起餓死。一人住酒店,眼不見心不煩。他還有通天本領了?(只是個例子,請勿照抄)

有諗我去其他度訓,但獨留佢又犯法,我要生活要精神,規則最終保護我自己先,俾玩。

你仔有無Adhd或類似的問題?如果無,佢玩到咁癲咁大,都幾得人驚。

芙蓉808 發表於 20-3-1 12:08

有諗我去其他度訓,但獨留佢又犯法,我要生活要精神,規則最終保護我自己先,俾玩。 ...

這生活比坐監好嗎?

縮手縮腳,軟不行,硬不行,更可悲的是,任由小孩子脅迫。

不過,現在說這些都於事無補。一切要向前看。在找到寄居家庭前,不能改變兒子,也要改變自己,讓自己樂觀自信。美好的,內心強大的人,總會于無形之中對周圍人產生積極影響。

評估係無

生活負重前行,盡力而行!坐監萬萬唔得!希望經曆過佢有醒返的日子,避風港永遠為佢開,自嘲打機著,無也好過吸毒品,外做威作禍。
‹ 上一主題|下一主題