用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
樓主: 芙蓉808
go

做錯的媽媽!!!

回覆 Danielhk 的帖子

謝謝。到自己做左人阿媽,就體會到當時阿媽既心情。所以我經常提醒自己,想要個小朋友體諒自己,真係知易行難。何不自己先企響佢角度諗左先。

鬼叫做人阿媽咩。

回覆 minimami 的帖子

多謝曬你的苦口婆心的教導!我都係更年期做怪,本脾氣暴躁更火上添油!現在、末來的日子會盡力調適自己迎接挑戰,也相信沒有過不去的坎,母子10年根基雖倒了,但溫謦記憶猶存,日子會有功的,也相信仲會有希望!

minimami 發表於 20-3-6 16:40
我都做人阿媽,雖然小朋友仲細,但或多或少可以體會樓主心情。
我細個家境唔好,同阿媽響初中時都好似你同 ...

吓?!要捱到大學?我以為捱到中四就得⋯⋯

回覆 little_yolky 的帖子

高中關係時好時壞,但好極都傾唔到心事,壞起上黎又冷戰。其實我阿媽都唔係省油燈,就算係依家諗返,佢好多做法同觀念都係過晒火。不過佢真心想我好,只係控制欲太強。
到大學時人大左慢慢識諗,同佢關係先真正「破冰」。

回覆 芙蓉808 的帖子

加油呀媽媽,欣賞你知道錯知錯求助知道要改!比個機會自己改過贏返個仔,亦都比機會個仔有返個溫暖的家。

minimami 發表於 20-3-7 00:10
回覆 芙蓉808 的帖子

加油呀媽媽,欣賞你知道錯知錯求助知道要改!比個機會自己改過贏返個仔,亦都比機會 ...

其實,俾機會個仔既同時,都係俾緊機會自己

minimami 發表於 20-3-6 16:40
我都做人阿媽,雖然小朋友仲細,但或多或少可以體會樓主心情。
我細個家境唔好,同阿媽響初中時都好似你同 ...

講得好好,好認同,好感動。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊