用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 做錯的媽媽!!!
樓主: 芙蓉808
go

做錯的媽媽!!!  

Danielhk 發表於 20-3-1 11:33
他次次贏?真是無法想像。
即使不講道理,大家硬碰硬,你是成年人,都無理由隨便放棄原則。
我會令佢suffer more、唔買番爛左的東西 但唔會玩lam 炒,工我一定會返,但0用就一定會減甚至停(好depends on 實際情況)

你仔讀小學、中學、課外活動或者教會,有無邊科的老師/導師同佢比較傾到計,可以connect with佢,觸動到佢?如果有,搵佢幫吓手,開導吓佢。

芙蓉808 發表於 20-3-1 11:00
回覆 Jane1983 的帖子

係!唔俾佢打機就唔俾我訓,唔俾行,控製我。我要有精神去返工,次次佢贏。 ...
雖然已過去,但咁比佢食著唔得,就算真要返工,都可以大下佢,唔返佢就無0用錢,到時是否佢出去賺錢養家?
點都好,認一時之氣,咪講d收唔返的說話,就算比你贏場交,但輸個仔,咁有乜用。打,就一定要介,因為終有一日你唔夠佢打。

咁佢小學時同你相處如何? 學校行為如何? 由傳統名小學入得band 1 中學品行應該有返咁上下? 係長久積累定真係1次衝突360度大變?

他沉迷那款遊戲? 有與朋友一起玩?

或者可以先從這些問題入手,看看從那環節出現問題。

芙蓉808 發表於 20-2-29 22:33
回覆 MrBeast 的帖子

我都係咁做,但搶我手機唔俾用攬抄,我發癲擺衫架打人,摑面等!後尾因讀中學有午歺費 ...

點解你要發癲攞衫架打人?佢搶你手機,你報警等警司警誡佢。佢攞飯錢,就唔俾午餐費,你早D起身整飯佢帶。

回覆 howardchan6 的帖子

社交有問題難頂,狂行俠!小學中意睇書,小說書不離手,母子感情深厚乜都講!上中學中意Minecraft,,undertale等遊戲無可自拔,青春期態度唔受控,2母子劍弩拔張至今日局面

看了樓主的第一帖文,見到最後樓主寫自己家庭事,自己第一反應是小朋友可能一早潛意式將自己家庭與同學家庭比較,不是講錢問題,而是"幸福"指數,其實大部分小朋友都是這樣,很容易將自己的父母跟其他小朋友比較,樓主小朋友應該明白他不應埋怨樓主,但家庭的問題確實令他難有幸福的感覺,所以他不想跟樓主傾計,埋首打機可能是他逃避樓主的方法。
之前好像有其他人提過,樓主首先要自己開心起來,每個小朋朋友有自己獨特之處,大朋友也一樣,我明白生活艱難,但樓主應該能從生活中找到樂趣。樓主自己開心, 得閒煮或買小朋友喜歡的食物,或者小朋友會不再疏遠樓主。

jc2009    發表於 20-7-9 11:58

little_yolky 發表於 20-3-2 14:17
唔俾午餐費,你早D起身整飯佢帶。 ...

咁好似有d罰埋自己wor,梗係送個鬧鐘等佢自己起身整,起唔到身就煎隻旦火腿三文治搞掂,心情好先煮好野佢食

GreenMaDad 發表於 20-3-2 16:28
看了樓主的第一帖文,見到最後樓主寫自己家庭事,自己第一反應是小朋友可能一早潛意式將自己家庭與同學家庭 ...

唔怪得之我兩個點衰都有個譜,因為我阿Q,覺得自己好幸福

MrBeast 發表於 20-3-2 17:10
咁好似有d罰埋自己wor,梗係送個鬧鐘等佢自己起身整,起唔到身就煎隻旦火腿三文治搞掂,心情好先煮好野佢 ...

乜你咁講嘢㗎!

記得C6當年又係唔食飯儲錢買嘢,搞到12旨腸出血,99就日日整飯要佢帶,直到中學畢業

little_yolky 發表於 20-3-2 22:07
乜你咁講嘢㗎!

記得C6當年又係唔食飯儲錢買嘢,搞到12旨腸出血,99就日日整飯要佢帶,直到中學畢業:meow ...
咩呀,有野食ga wor,呢個係父母嘅責任泥ga ma,但冇話要餐餐唔同.
若果真食到出血,阿媽再攬住阿仔喊,個場面係咪好感人呢

MrBeast 發表於 20-3-2 22:17
咩呀,有野食ga wor,呢個係父母嘅責任泥ga ma,但冇話要餐餐唔同.
若果真食到出血,阿媽再攬住阿仔喊,個 ...

笑死我啦!

不過,你有無睇蠟筆小新㗎,同一種食材唔可以響一日中出現㗎!我細個時,阿媽餐餐日日都唔會重覆餸菜既。今日食過,聽日、後日都唔會再出現。

little_yolky 發表於 20-3-2 22:07
乜你咁講嘢㗎!

記得C6當年又係唔食飯儲錢買嘢,搞到12旨腸出血,99就日日整飯要佢帶,直到中學畢業:meow ...

你99有無鬧爆你老公呢?因為買嘢唔食飯,整壞身體,真係好過份,我實有排鬧佢

little_yolky 發表於 20-3-2 22:23
笑死我啦!

不過,你有無睇蠟筆小新㗎,同一種食材唔可以響一日中出現㗎!我細個時,阿媽餐餐日 ...
有一排好中意睇,所以搞到講野無里頭law, e加唔睇la, 費事小朋友學左佢

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-3-3 00:00
有一排好中意睇,所以搞到講野無里頭law, e加唔睇la, 費事小朋友學左佢  ...
無乜得睇囉,作者騎咗鶴

芙蓉808 發表於 20-2-29 10:09
現狀1:仔憎恨媽媽,上年8月6月至今啞巴唔講野,甚至媽咪掂過的都唔搞
2:仔沉溺網絡日20個鐘以上,乜都唔做 ...

辛苦了媽媽, 自己才疏學淺,冇咩幫到你,但想講你已經好叻,識搵人求助,上黎EK抒發下好過谷埋谷埋,仔仔終有一日會明白媽媽苦心,分開下可能大家都好D,有時仔女係要比人教可能還好,祝早日和好如初。

辛苦了。 沒有更好的建議。加油。

芙蓉808 發表於 20-2-29 23:36
回覆 芙蓉808 的帖子

硬碰硬唔俾網絡仔仔惡行1:開住空調,打開門窗
呢D惡行真係比著我都發神經!你仔仲衰過黑社會,十足而家香港D暴徒。去到咁,唯有大家分開,重複又重複令大家都有超負面情緒,惡性循環無得改善。媽媽最錯係打仔仲打臉,以為仔成績好獎一個手機,但一開始無約法三章。

有無諗過係你自己更年期發作先,定仔仔反叛行為出現先?當個仔開始有少少偏差行為出現前,你係咪已經發晒癲打鬧?

你個仔成個小學階段都交唔到好朋友,又係單親,你可以話係佢唯一依靠,佢既成長應該好寂寞。宜家佢日日咁對你,你辛苦佢都辛苦,社工建議分開都係好。

同意網友話你要改變自己先,變得開心,唔好衝動激動,如果星期六日仔會返屋企就買啲好嘢一齊食,甚至你試玩佢沉迷既game同佢tune 啱 chanel,俾佢知你願意為佢改變。

父母與子女的關係是世上最重要最重要的事情,關係變差勢係假,總之會破壞之間關係嘅一切事情行為一概不做。成長路途裏,小孩子要學,大人亦要學。只是大人要比孩子做得更好才可以以身作則,我大大力指嘅係用愛心用溫柔做妳倆嘅建築材料重建關係。知你難受辛苦,亦鼓勵妳不放棄努力加油。從今天起重新嚟過,改變自己,只要係對之間關係有建樹嘅都偉大地改變吧!希望在明天,美景亦在明天。努力加油呀!