用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家
go

大家

nono nonono

MoMo-L 發表於 20-2-29 01:46
小女已有小學offer係手,k3讀緊的某英文國際幼稚園,1蚊都無減學費成1萬,講明會因肺炎停辦運動會及畢業禮 ...
睇下你個小學offer係咪真係會讀? K3退學最重要是K3下學期成績表, 要來叩門用. 如果你個小學offer根本會take, 或者一心打算派邊間讀邊間而唔會去叩門, 又唔介意無咗張K3下學期成績表及畢業證書的話, 比我一定會退學, 2月同3月學費都唔會交, 退學手續都唔駛辦, 佢根本追唔到你. 不過日後佢有乜活動建議你都唔好參加, 蝕比佢算喇, 而且你若有弟妹都唔好申請呢間學校!

未讀完會有畢業證書派?

回覆樓主:

正常情況下 退學何來畢業證書?你的個案很簡單,學校很明顯睇住家長交左2年學費,怕你唔俾埋放假的日子?冇畢業證書,又會影響細佬妹妹入讀機會(博奕遊戲)。如果不介意一張沙紙(既然唔會舉行畢業禮),又有P1位,退學是值得

MoMo-L 發表於 20-2-29 09:54
未讀完會有畢業證書派?
退咗學就無畢業證書及K3下學期成績表, 冇退學就兩樣都有, 即使唔舉行畢業禮. 不過張畢業證書係冇用, 只係K3下學期成績表有用, 用來小學叩門. 如果你一心入offer小學或任政府派位唔駛叩門, 連張K3成績表都冇用. 其他野可以唔駛考慮.

多謝大家意見

新年假前我幫過學校一d野,佢哋就係另一個態度,好心寒原來外國人校長係咁

Poyau    發表於 20-2-29 18:27

回覆樓主:

只能說 互相利用,家長需要學校名聲(優質教育或推薦信)報小一,學校需要幼童入BAND 1成功率吸引慕名家長報名。

反正幼兒教育只是3-4年,大部份是1孩家長,不要幻想私校是善堂。